dragvorl napisao: 12 Mar 2025, 21:08
ljubitelj napisao: 12 Mar 2025, 20:29
dragvorl napisao: 12 Mar 2025, 13:15
Isto je i za kapije, ugradnja je pre par godina bila recimo 300 eura a motor isto. Uzeo sam sam motor i za dan ugradio sve, trebalo je zavarivati, busiti, ovo ono, ali nije bas da se uzme za par sati (profesionalcu) 300 400 eura danas sigurno.
Pogledaj na YT, sigurno ima nesto.
Danas je montaža motora za kliznu kapiju reda 150 evra, Beograd.
Za krilne kapije, montaža 2 motora reda 250 evra.
Ne znam odakle te pomenute cifre.
I ne može da se uradi montaža za par sati osim ako nije postolje i sva kablaža već pripremljeno. Treba jedan ceo dan a nekada i dva dana, da se uradi kako treba sa svim zaštitnim elementima.
Nasao sam post. Nisam puno omasio, kapija je jednokrilna. Kablazu sam uradio sam, kao i svo kodiranje daljinskih, nije bas nauka preterana. Takodje montirao signalnu lampu, izvario nosace. Ja sam to radio prvi put u zivotu pa mi je trebao dan. vec bih sledeci put bilo mnogo brze. Ko to radi stalno treba mu pola vremena.
dragvorl napisao: 19 Okt 2021, 00:32
dragvorl napisao: 02 Jul 2021, 15:07
Preporuka za motore za kapije u NS? Kapija je jednokrilna kolska.
Na kraju sam sam montirao.Uzeo motor za 200e i u tom setu je sve sto je potrebno. Italijanski motor, nije Kinez. Za isti motor sa ugradnjom traze 500e najmanje po NS. Ajde neka je bio dodatni materijal jos 50e, ali nije ni toliko bilo.
Set sa ugradnjlom 2021. godine je bilo tako oko 500 evra, sam set je tada koštao oko 400 evra (sa postoljem) i ugradnja je tada bila tu recimo 80-100 evra.
U setu kada dodju daljinici su već ukodirani, još nisam sreo drugačije. A i sam postupak je 2minuta ako se prvi put sretneš, veoma jednostavno.
To ako si ti dobio neki set za 200 evra, sve to pobrojano u kompletu je izuzetak sa cenom napravljenom prema tebi, nije regularna niti kod samog uvoznika na ulazu.
Te motore razne, gotovo svih proizvodjača sam što ugradio što popravlo, desetine komada.
Danas 2025. je set motora jeftiniji nego te 2021.
Poslednji sam ugradio PPA brazilske proizvodnje pre 2 meseca. Set koštao 42,000 dinara (cena sa rabatom, nabavna direktno od uvoznika). Set motor za kliznu kapiju 600kg.
Obrada i priprema kapije za motor / zupčasta letva/ i da kapija ravno ide je ono što najviše vremena troši.
Od slučaja do slučaja zavisi koliko se vremena utroši na štemovanje, posle sakrivanje kablaže i pravljenja /varenje ilio ankerisanje u betonu/ postolja.
Već samo to zna da bude 1 radni dan., bez i da se stiglo do povezivanja motora.
Nešto manje vremena je za dovod napojnog kabla do kapije od kuće ili odakle već se uzima struja.
Pri montaži najmanje vremena je povezivanje 2 žice na lampu, 2 žice na antenu (danas ni to više ne ide), i 4+2 žice za foto ćeliju.
Ali ok, nije ništa od toga neka posebna nauka kao što kažeš sve je nacrtano u pratećoj dokumentaciji u setu.
Da dopunim kolege praktikuju da se na montažu motora ide u ekipi od 2 čoveka,, iz raznih razloga je to bolje organizaciono. Mada se onda podeli cena ugradnje, ali je puno lakše za raditi svakome pojedinačno nego da sve radi 1 majstor.
I tada je za 1 dan sve gotovo, može i za pola dana ponekad.