Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od dragvorl »

ljubitelj napisao: 12 Mar 2025, 20:29
dragvorl napisao: 12 Mar 2025, 13:15 Isto je i za kapije, ugradnja je pre par godina bila recimo 300 eura a motor isto. Uzeo sam sam motor i za dan ugradio sve, trebalo je zavarivati, busiti, ovo ono, ali nije bas da se uzme za par sati (profesionalcu) 300 400 eura danas sigurno.

Pogledaj na YT, sigurno ima nesto.
Danas je montaža motora za kliznu kapiju reda 150 evra, Beograd.
Za krilne kapije, montaža 2 motora reda 250 evra.

Ne znam odakle te pomenute cifre.
I ne može da se uradi montaža za par sati osim ako nije postolje i sva kablaža već pripremljeno. Treba jedan ceo dan a nekada i dva dana, da se uradi kako treba sa svim zaštitnim elementima.
Nasao sam post. Nisam puno omasio, kapija je jednokrilna. Kablazu sam uradio sam, kao i svo kodiranje daljinskih, nije bas nauka preterana. Takodje montirao signalnu lampu, izvario nosace. Ja sam to radio prvi put u zivotu pa mi je trebao dan. vec bih sledeci put bilo mnogo brze. Ko to radi stalno treba mu pola vremena.

dragvorl napisao: 19 Okt 2021, 00:32
dragvorl napisao: 02 Jul 2021, 15:07 Preporuka za motore za kapije u NS? Kapija je jednokrilna kolska.
Na kraju sam sam montirao.Uzeo motor za 200e i u tom setu je sve sto je potrebno. Italijanski motor, nije Kinez. Za isti motor sa ugradnjom traze 500e najmanje po NS. Ajde neka je bio dodatni materijal jos 50e, ali nije ni toliko bilo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

pedja napisao:Na prethodnoj garaži su bila rolo. Motalo se i motalo na kurblu. Plus, čini mi se da se dosta lakše ratresu, počnu da landaraju elementi, bučna su... Bilo je priče da se zamene, ne šta šta su uradili (verovatno ništa).

Sada su segmenta. Čini se kao bolja priča. Unutra postoji potezač, koji ih otkači sa mehanizma, kako bi se ručno podigla.

Tapa
Uglavnom, koliko se ja sećam, a u kući sam radio, pa sam mogao obe varijante, gotovo niko ne predlaže rolo, već segmentna.

U stanu smo imali rolo, stvarno su bučna, nije uporedivo, ali možda je nešto i do proizvođača.

Ja sam ugradnju motora platio 120e - 150e, ali bilo je neke kombinacije, ali ima istine da ti tipa traže za motor sa ugradnjom 800e, a motor košta oko 500e.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

I ja bih izbegao rolo zbog buke i sporog podizanja. Nisam video još ni jedna da tiho rade.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 12 Mar 2025, 21:08
dragvorl napisao: 12 Mar 2025, 13:15 Isto je i za kapije, ugradnja je pre par godina bila recimo 300 eura a motor isto. Uzeo sam sam motor i za dan ugradio sve, trebalo je zavarivati, busiti, ovo ono, ali nije bas da se uzme za par sati (profesionalcu) 300 400 eura danas sigurno.

I ne može da se uradi montaža za par sati osim ako nije postolje i sva kablaža već pripremljeno. Treba jedan ceo dan a nekada i dva dana, da se uradi kako treba sa svim zaštitnim elementima.
Nasao sam post. Nisam puno omasio, kapija je jednokrilna. Kablazu sam uradio sam, kao i svo kodiranje daljinskih, nije bas nauka preterana. Takodje montirao signalnu lampu, izvario nosace. Ja sam to radio prvi put u zivotu pa mi je trebao dan. vec bih sledeci put bilo mnogo brze. Ko to radi stalno treba mu pola vremena.

dragvorl napisao: 02 Jul 2021, 15:07 Preporuka za motore za kapije u NS? Kapija je jednokrilna kolska.
Na kraju sam sam montirao.Uzeo motor za 200e i u tom setu je sve sto je potrebno. Italijanski motor, nije Kinez. Za isti motor sa ugradnjom traze 500e najmanje po NS. Ajde neka je bio dodatni materijal jos 50e, ali nije ni toliko bilo.
Set sa ugradnjlom 2021. godine je bilo tako oko 500 evra, sam set je tada koštao oko 400 evra (sa postoljem) i ugradnja je tada bila tu recimo 80-100 evra.
U setu kada dodju daljinici su već ukodirani, još nisam sreo drugačije. A i sam postupak je 2minuta ako se prvi put sretneš, veoma jednostavno.

To ako si ti dobio neki set za 200 evra, sve to pobrojano u kompletu je izuzetak sa cenom napravljenom prema tebi, nije regularna niti kod samog uvoznika na ulazu.

Te motore razne, gotovo svih proizvodjača sam što ugradio što popravlo, desetine komada.

Danas 2025. je set motora jeftiniji nego te 2021.
Poslednji sam ugradio PPA brazilske proizvodnje pre 2 meseca. Set koštao 42,000 dinara (cena sa rabatom, nabavna direktno od uvoznika). Set motor za kliznu kapiju 600kg.

Obrada i priprema kapije za motor / zupčasta letva/ i da kapija ravno ide je ono što najviše vremena troši.

Od slučaja do slučaja zavisi koliko se vremena utroši na štemovanje, posle sakrivanje kablaže i pravljenja /varenje ilio ankerisanje u betonu/ postolja.

Već samo to zna da bude 1 radni dan., bez i da se stiglo do povezivanja motora.

Nešto manje vremena je za dovod napojnog kabla do kapije od kuće ili odakle već se uzima struja.
Pri montaži najmanje vremena je povezivanje 2 žice na lampu, 2 žice na antenu (danas ni to više ne ide), i 4+2 žice za foto ćeliju.

Ali ok, nije ništa od toga neka posebna nauka kao što kažeš sve je nacrtano u pratećoj dokumentaciji u setu.

Da dopunim kolege praktikuju da se na montažu motora ide u ekipi od 2 čoveka,, iz raznih razloga je to bolje organizaciono. Mada se onda podeli cena ugradnje, ali je puno lakše za raditi svakome pojedinačno nego da sve radi 1 majstor.

I tada je za 1 dan sve gotovo, može i za pola dana ponekad.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne bih komentarisao ove cene. Imali smo i cuvenu krempitu od 10+ eura koju si samo ti jeo. Evo racuna, pa preracunaj koliko je to eura. Nikakva mistifikacija, specijalna cena i ostalo. Evo ti i sajt ako hoces po toj specijalnoj ceni da kupis, moze bilo ko. Sad naravno kosta nesto vise nego 2021.

https://www.kapuaruhaz.hu/proteco-kit-l ... -szett-679
Prikačeni fajlovi
IMG_20250313_085130.jpg
IMG_20250313_085130.jpg (48.15 KiB) Pogledano 650 puta
SlikaSlika
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

ljubitelj napisao:
dragvorl napisao: 12 Mar 2025, 21:08

Set sa ugradnjlom 2021. godine je bilo tako oko 500 evra, sam set je tada koštao oko 400 evra (sa postoljem) i ugradnja je tada bila tu recimo 80-100 evra.
U setu kada dodju daljinici su već ukodirani, još nisam sreo drugačije. A i sam postupak je 2minuta ako se prvi put sretneš, veoma jednostavno.

To ako si ti dobio neki set za 200 evra, sve to pobrojano u kompletu je izuzetak sa cenom napravljenom prema tebi, nije regularna niti kod samog uvoznika na ulazu.

Te motore razne, gotovo svih proizvodjača sam što ugradio što popravlo, desetine komada.

Danas 2025. je set motora jeftiniji nego te 2021.
Poslednji sam ugradio PPA brazilske proizvodnje pre 2 meseca. Set koštao 42,000 dinara (cena sa rabatom, nabavna direktno od uvoznika). Set motor za kliznu kapiju 600kg.

Obrada i priprema kapije za motor / zupčasta letva/ i da kapija ravno ide je ono što najviše vremena troši.

Od slučaja do slučaja zavisi koliko se vremena utroši na štemovanje, posle sakrivanje kablaže i pravljenja /varenje ilio ankerisanje u betonu/ postolja.

Već samo to zna da bude 1 radni dan., bez i da se stiglo do povezivanja motora.

Nešto manje vremena je za dovod napojnog kabla do kapije od kuće ili odakle već se uzima struja.
Pri montaži najmanje vremena je povezivanje 2 žice na lampu, 2 žice na antenu (danas ni to više ne ide), i 4+2 žice za foto ćeliju.

Ali ok, nije ništa od toga neka posebna nauka kao što kažeš sve je nacrtano u pratećoj dokumentaciji u setu.

Da dopunim kolege praktikuju da se na montažu motora ide u ekipi od 2 čoveka,, iz raznih razloga je to bolje organizaciono. Mada se onda podeli cena ugradnje, ali je puno lakše za raditi svakome pojedinačno nego da sve radi 1 majstor.

I tada je za 1 dan sve gotovo, može i za pola dana ponekad.
Cene manje više, bilo je svega i sada ima svega.

Ćale je skoro, baš skoro kupio sa Amazona, mislim da je oko 250e-300e platio motor za dvokrilnu kapiju i on i zet su ugrađivali, uspeli, bez nekih većih problema, ali trebalo je vremena, za pripremu(da dovede struju), ali to možda da ne računamo, svakako i majstore zabole da ti dovode struju.
Pa za učenje o programiranju, mada ovo varira, ja sam kupio samo motor kod mene sa namerom da sam ugradim, uz pomoć mojih majstora iz firme, jer sam primetio veliku razliku u ceni, sad sam proverio email, motor sam platio 60k rsd, sa ugradnjom je bilo malo manje od 900e, 870e, tako nešto.

Čitali uputstvo, pitao jednog električara, a onda mi se poklopio posao u firmi sa njima, rekoh ajd' kada dolazite i motor da mi montirate, ok, "to će biti oko 15k rsd".

Kao i garancija ne važi ukoliko ne montiraju oni.

Htedoh da napišem, razlikuje se dvokrilna kapija u odnosu na kliznu, komplikovanije je, Hormann je dosta zakomplikovao podesavanja, ali dobro, sve se nauči i odradi.

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

pedja napisao: 12 Mar 2025, 20:39

Sada su segmenta. Čini se kao bolja priča. Unutra postoji potezač, koji ih otkači sa mehanizma, kako bi se ručno podigla.

A šta radiš kad si napolju, a struja je nestala?
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Jedino rešenje da iz stana/kuće udješ i onda otvoriš.
Jbg, nije moglo prosto rešenje a da bude bezbedno.

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 13 Mar 2025, 08:59 Ne bih komentarisao ove cene. Imali smo i cuvenu krempitu od 10+ eura koju si samo ti jeo. Evo racuna, pa preracunaj koliko je to eura. Nikakva mistifikacija, specijalna cena i ostalo. Evo ti i sajt ako hoces po toj specijalnoj ceni da kupis, moze bilo ko. Sad naravno kosta nesto vise nego 2021.

https://www.kapuaruhaz.hu/proteco-kit-l ... -szett-679
Pa nemoj komentarisati cene ovde u Srbiji sa ovom tvojom "krempitom" gde na jasno jasno navedenu cenu kompleta klizne kapije ovde kod nas u Beogradu od 42,000 dinara a tako je isto i u Novom Sadu, daješ ovaj račun iz HU kao da je to ista stvar.

Ovaj račun je 1/2 standardnog krilnog kompleta, nije ni nešto jeftino jer takvi idu od 150evra.
Pri tome uopšte nije sastav kompleta motora isti za klizne i motora za krilne. I fali signalna lampa u ovom računu koji si dao.

Na iznos računa dodaj carinu na motor, PDV na carinu, PDV na motor i špeditersku uslugu koju plaća pravno lice pri uvozu.
Da kupim po toj ceni isporučeno u Beogradu, ili Novom Sadu, otkuda ti to da mogu ja ili bilo ko?

Uzgred ovo je igračka motor, prema onome što je dato u opisu za moguće opterećenje.

To se kod nas ne ugradjuje.
Uvek idu dva motora i uvek idu dva krila za širinu kapije od 3,5 metra.

Ima i jefitnije direkt u Kini tako 1 motor ali to nema veze sa cenom ka krajnjem korisniku i ugradnjom bilo u Bg bilo NS ni onda ni sada.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Krempitu od 10+ eura si samo ti video i jeo, a verovatno i motori postoje sa cenama u tvojoj masti slicno krempiti. Naravno da nisam uzeo najjeftiniji, nego isti takav kao sto bi ugradio cika koji mi je nudio gore pomenutu cenu sa ugradnjom (sto kazes to se kod "nas" ne ugradjuje). Za tvoju informaciju, isti taj motor imas na KP po manje vise istoj ceni (ili je bilo kada sam se ja raspitivao, covek iz Temerina ih je prodavao, raspitaj se malo, jer vidim da nisi u toku). I ovo nije "pola motora za dvokrilnu kapiju" nego se kupuje kao sto vidis u kompletu za jednokrilnu, gle cuda ja imam bas takvu, imas u opisu i do koje sirine. Sve je u setu, treba samo montirati. A sto je to sve sto ti kazes lose i slabo, da si mi ziv i zdrav, evo 4 godine radi bez problema.
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

carov2 napisao: 13 Mar 2025, 09:17 Ćale je skoro, baš skoro kupio sa Amazona, mislim da je oko 250e-300e platio motor za dvokrilnu kapiju i on i zet su ugrađivali, uspeli, bez nekih većih problema, ali trebalo je vremena, za pripremu(da dovede struju), ali to možda da ne računamo, svakako i majstore zabole da ti dovode struju.

Htedoh da napišem, razlikuje se dvokrilna kapija u odnosu na kliznu, komplikovanije je, Hormann je dosta zakomplikovao podesavanja, ali dobro, sve se nauči i odradi.

Pa tako i jesu cene, 300 e su dva motora, tj dvokrilna kapija, ali tu ima i dodatnih materijala i troškova.
Majstori moraju da dovedu struju inače kako bi pustili sistem u rad? Ako ne rade majstori koji ugradjuju nego neki drugi dodatni majstori to samo poskupljuje cene ugradnje.

Komplikovanije je možda za proračun putanje dvokrilni sistem ali ima aplikacija za to ili se čitaju tabele (uputstva ih obično sadrže) za date uglove prema zadatim hodovima motora.

Ja za krilne kapije predlažem, i montiram italijanske BFT motore jer su mehanički robusni i kvalitetno izradjeni a koriste beskonktatni sistem sa enkoderom tako da vrlo precizno mogu da se podese oba krila i da uvek imaju krila isti hod. I leti i zimi na raznim temperaturama a to nije baš uvek zdravo za gotovo kod svih motora i svih elektronika.

Nisu jeftini ali reklamacija do sada nula, i rade na 24V tako da mogu da podnesu intezivnu upotrebu uzastopnih ciklusa otvaranja-zatvaranja.

Poslednje sam montirao PPA motore za klizne kapije, dobar motor ali malo više bučan i grublji u radu.

Po meni do sada najbolji motor koji sam monitrao je Key Automation FAST.
Za 8 sekundi otvara 5 metara kliznu kapiju tiho i mekano. Ali i cena kompleta motora je bila nekih 650 evra.

Najgore što sam popravljao je neki bugarski komplet, menja hod motora prema spoljnoj temperaturi pa treba svako proleće i jesen da se uštelava /nauči/ elektornika ili da radi nedovoljno precizno kada zatvara. Promaši krilo i po ceo 1 cm pa ne nalegnu kako treba krilo na krilo.
Samo sam popravljao, drugi majstori ugradili pa tako nedovršeno ostavili.

Horman se meni ne svidja elektronika, dosta siromašna sa opcijama.
Life, Roger i sijaset drugih brendova sa kojima sa radio..svaki ima neke svoje specifičnosti.

Ako igde važi ono staro pravilo koliko para toliko muzike to je po mom iskustvu upravo važeće kod automatike za kapije (i rampe) gde cena direktno pokazuje šta se dobija.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl, ne kupujem švercovanu robu bez garancije, bez porekla, bez fiskalnog i slične kombinacije na crno.
A cene kod nas u regularnog prodaji se lako mogu proveriti, kompleta ima i u prodavnicama tipa Okov.

I da prodaje se i tako , to jeste pola normalnog kompleta jer 3,5metra kapije niko ne radi sa jednim krilom.
Ja još nisam sreo dvorišno krilo šire od 2,5metra odnosno ukupno 5 metara kapije.

A šta ti je "neki čika" tražio 300 eura za ugradnju 1 motora i to pre 4 godine pokazuje da si na pogrešnom mestu tražio uslugu. Nije to neka nauka da se montira pa ne sumnjam da si samostalno bez problema uradio.

Tih 300 evra ni danas ne košta ugradnja 1 krilnog motora, 600 evra za 2 krila da bude ugradnja ???
Možda kod tebe ako je tako svaka čast na kupovnoj moći Novosadjana.

Evo kao što ti nudiš da kupujem te HU motore tako ti nudim da vršim preko tvog posredovanja ugradnju eto sa popustom za samo 400 evra za dvokrilnu kapiju.
Ti naplati po 600 evra, eto dobar si 50%..
Nadji 10 takvih kiljenata i eto biznisa :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Hvala lepo na ponudi, prezivecu bez 200 eura. Nije to bila jedna, nego 3 ponude, ni jedna nije bila ispod. I robu ne moras da svercujes, lepo vratis pdv, platis dazbine, nikakav sverc, ti sigurno ynas procedure. Kako ti to na vele uzimas, cena je naravno povoljnija. Kako nema uvoznika, mozda bi mogao tu da se oprobas.
A posto si nepoverljiv, evo ti linka, sto ti kazes uputstvo, pa pogledaj sam, do 3,5 metra jednokrilna. Nisu valjda u fabrici izmisljali da bas tebe nadmudre.

https://www.proteco.net/en/swing-gate/leader-ti-new
SlikaSlika
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

ljubitelj napisao:
carov2 napisao: 13 Mar 2025, 09:17 Ćale je skoro, baš skoro kupio sa Amazona, mislim da je oko 250e-300e platio motor za dvokrilnu kapiju i on i zet su ugrađivali, uspeli, bez nekih većih problema, ali trebalo je vremena, za pripremu(da dovede struju), ali to možda da ne računamo, svakako i majstore zabole da ti dovode struju.

Pa tako i jesu cene, 300 e su dva motora, tj dvokrilna kapija, ali tu ima i dodatnih materijala i troškova.
Majstori moraju da dovedu struju inače kako bi pustili sistem u rad? Ako ne rade majstori koji ugradjuju nego neki drugi dodatni majstori to samo poskupljuje cene ugradnje.

Komplikovanije je možda za proračun putanje dvokrilni sistem ali ima aplikacija za to ili se čitaju tabele (uputstva ih obično sadrže) za date uglove prema zadatim hodovima motora.

Ja za krilne kapije predlažem, i montiram italijanske BFT motore jer su mehanički robusni i kvalitetno izradjeni a koriste beskonktatni sistem sa enkoderom tako da vrlo precizno mogu da se podese oba krila i da uvek imaju krila isti hod. I leti i zimi na raznim temperaturama a to nije baš uvek zdravo za gotovo kod svih motora i svih elektronika.

Nisu jeftini ali reklamacija do sada nula, i rade na 24V tako da mogu da podnesu intezivnu upotrebu uzastopnih ciklusa otvaranja-zatvaranja.

Poslednje sam montirao PPA motore za klizne kapije, dobar motor ali malo više bučan i grublji u radu.

Po meni do sada najbolji motor koji sam monitrao je Key Automation FAST.
Za 8 sekundi otvara 5 metara kliznu kapiju tiho i mekano. Ali i cena kompleta motora je bila nekih 650 evra.

Najgore što sam popravljao je neki bugarski komplet, menja hod motora prema spoljnoj temperaturi pa treba svako proleće i jesen da se uštelava /nauči/ elektornika ili da radi nedovoljno precizno kada zatvara. Promaši krilo i po ceo 1 cm pa ne nalegnu kako treba krilo na krilo.
Samo sam popravljao, drugi majstori ugradili pa tako nedovršeno ostavili.

Horman se meni ne svidja elektronika, dosta siromašna sa opcijama.
Life, Roger i sijaset drugih brendova sa kojima sa radio..svaki ima neke svoje specifičnosti.

Ako igde važi ono staro pravilo koliko para toliko muzike to je po mom iskustvu upravo važeće kod automatike za kapije (i rampe) gde cena direktno pokazuje šta se dobija.
Kupi motor ili ugovori motor i ugradnju pa kada ti dodju majstori ti im kaži da uopšte nemaš struju tu, neka ti oni dovedu, pa ćeš videti njihov odgovor.

Koje opcije nema Hormann u odnosu na ostale?

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 13 Mar 2025, 20:09 Hvala lepo na ponudi, prezivecu bez 200 eura.
Pa kada su kod tebe takve cene ugradnje zašto ne bi pomogao drugima, i meni i mojim kolegama, kojima je nedostižno da za par sati rada kako si naveo uzmu 600 eura.
Takva satnica je san snova...

A uvoznika motora ima ihahaj širom Srbije brendova i modela desetine
Da kada se sve lepo oduzme i doda cena kompleta nigde u Srbiji nije kao što ti misliš da jeste. U legalnoj prodaji, nikakvi šverc kanali iz Madjarske i slične akrobacije.

Te fore i fazone sa jednim ili dva komada u gepeku i slično objasni uvoznicima pa ćeš videti reakciju.

Hvala ti lepo na predlogu, ja sam majstor nisam trgovac.

Cena tamo negde je irelevantna kada se daje ponuda, i prihvata ili odbija, za isporuku i ugradnju ovde.
Tako je sa svakom robom, pa ni sa motorima ne može drugačije.

A da te podsetim počelo je od toga da je tebi samo ruke ugradnje 1 motora, i to najprostijeg traženo 300 eura i to pre 4 godine kada su cene ugradnje nakon korone i slabog posla bila najniže.
Odgovori