Kamera za kola
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Kamera za kola
A sto je gps toliko bitan?
Najviše zbig praćenja rute, očitavanja brzine kretanja i u slučaju neke nezgode, beleženje pozicije na mapi itd
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Najviše zbog prikaza brzine, recimo da znam sa koliko sam prošao ispred radara, da znam koliko sam išao kada mi policajac u Bugarskoj kaže da sam išao 130kmh kroz tunel, da znam koja mi je brzina bila u određenoj situaciji i slično, a zbog toga sam i okačio snimak iznad, baš se vidi da fali prikaz brzine.Grujic napisao:A sto je gps toliko bitan?
Možda nekima na prvu ne deluje kao mnogo bitna stvar, ali je to uglavnom neki standard, retko koja kamera ne beleži brzinu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
Ok je ako ovako tebi treba, al realna upotrebna vrednost u sudskom smislu je jako upitna ako neko ide toliko daleko 

- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Slazem se sa Carov i BiggMazzy, doduše meni je bitan GPS zbog sebe, lepše je kad na snimku ima brzina. Vidim da su se ljudi ovde žalili da na Viofo GPS modul gubi kontakt pa sam naručio 70mai A500S koji ima i Sloba i vidim da su snimci baš dobri
- Grujic
- Moderator
Tu imam i ja, jako sam zadovoljan.
Posle 3 godine počela da me zeza zadnja kamera, tj možda je bag al stalno prijavljuje da se diskonektovala.
Al ovo što se pakuje u retrovizor mi je toliko elegantno da bih se lagano odrekao GPS-a, jeste lepo imati ga ali ovo je baš kulturica.
Posle 3 godine počela da me zeza zadnja kamera, tj možda je bag al stalno prijavljuje da se diskonektovala.
Al ovo što se pakuje u retrovizor mi je toliko elegantno da bih se lagano odrekao GPS-a, jeste lepo imati ga ali ovo je baš kulturica.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Naravno, znam, ali je dovoljno kada policajac hoće da uzme neku kintu bez nekog valjanog razloga, pitanje koliko on zna da li je to validno, ali svakako odustane kada vidi da imaš kameru.Grujic napisao:Ok je ako ovako tebi treba, al realna upotrebna vrednost u sudskom smislu je jako upitna ako neko ide toliko daleko
Mada u poslednje vreme mislim da ima mnogo manje takvih slučajeva.
Uglavnom, "sit gladnom ne veruje"

- TheWickerMan
Zadnju nisam uzeo, za sad mi ne treba.Grujic napisao: 18 Mar 2025, 09:05 Tu imam i ja, jako sam zadovoljan.
A reci mi, ako sam dobro video, ne moze WiFijem da se skidaju snimci nego mora da se izvadi memorijska kartica?
Nemojte uzimati kameru bez wifi veze. Mnogo smara stalno vađenje kartice. Iz iskustva.
- Grujic
- Moderator
Veruj mi da nisam ni podesio datum i vreme, tj ja podesio jednom al se posle izgubilo pa nisam vratiocarov2 napisao: 18 Mar 2025, 10:09 Naravno, znam, ali je dovoljno kada policajac hoće da uzme neku kintu bez nekog valjanog razloga, pitanje koliko on zna da li je to validno, ali svakako odustane kada vidi da imaš kameru.
Uglavnom, "sit gladnom ne veruje"ugasi prikaz brzine ukoliko nije bitan.

Za tu vrstu natezanja ne bih mi palo na pamet da koristim iskreno

@Wick
Da da, ima wifi.
Sad bas pre neki dan se nakacio posle 100god, i odradio update, videcu ima li nekih razlika.
Generalno kada bude viska para hocu da resim stalno napajanje i da imam kameru koja snima i na parkingu, ima tu resenja ali se nisam udubljivao
@TheWickerMan, ako kupuješ novu kameru, onda nek bude neka sa novim "Sony Starvis 2" senzorom. To je sad aktuelno i barem neki napredak u odnosu na stare kamere.
Dnevni snimci su sličnog kvaliteta, ali Starvis 2 daje bolje noćne snimke. Smanjuje se bljesak svjetala pa se noću mogu pročitati brojevi registarskih tablica ili saobraćajni znakovi. Nije ni to idealno, ali su noćni snimci ipak jasniji.
Pojavilo se dosta modela sa ovim senzorom, a razlikuju se po formi i rezoluciji u kojoj snimaju. 4K modeli su najkvalitetniji, ali i najskuplji.
Evo par primjera:
70 Mai - M200 (HD), A510 (2K), A810 (4K)
Viofo - A119 MINI 2 (2K), A229 Plus (2K-60fps), A229 Pro (4K), A329 (4k-60fps)
Vantrue isto ima veliki izbor modela sa novim senzorom, slobodno pogledaj.
itd...itd...
Sve zavisi od tvojih potreba, da li ti treba samo prednja, prednja i zadnja, kamera za snimanje unutrašnjosti vozila, a koju često koriste taksisti, recimo. "Hardwire kit" se priključuje direktno na instalaciju auta (kutiju sa osiguračima) i koristi kad ti treba stalno povezana kamera, odnosno kad ti treba parking mod. Tada kamera snima i kada auto nije upaljen, a svaki proizvođač ima izbor više opcija za snimanje u ovom režimu. Viofo npr. ima - Auto Event Detection, Time Lapse Recording i Low Bitrate Recording. Može se ograničiti vremenski interval snimanja i voltaža akumulatora, kad se prekida dovod struje kameri, a sve da bi se izbjeglo njegovo pražnjenje. Dobra je stvar ali nestručnom i nepažlivom upotrebom može da se ostane bez struje u akumulatoru i onda...
U svakom slučaju nabavljati kameru sa starom generacijom senzora nema smisla i ništa nećeš dobiti. Ako već kupuješ onda odaberi neku koja posjeduje Starvis 2. Proizvođač i model po izboru i dubini džepa.
Edit: Wi-Fi poželjan, da ne kažem obavezan, još ako je na 5 ghz. Puno ubrzava i olakšava manipulaciju fajlovima i podešavanjima kamere.

Dnevni snimci su sličnog kvaliteta, ali Starvis 2 daje bolje noćne snimke. Smanjuje se bljesak svjetala pa se noću mogu pročitati brojevi registarskih tablica ili saobraćajni znakovi. Nije ni to idealno, ali su noćni snimci ipak jasniji.
Pojavilo se dosta modela sa ovim senzorom, a razlikuju se po formi i rezoluciji u kojoj snimaju. 4K modeli su najkvalitetniji, ali i najskuplji.

70 Mai - M200 (HD), A510 (2K), A810 (4K)
Viofo - A119 MINI 2 (2K), A229 Plus (2K-60fps), A229 Pro (4K), A329 (4k-60fps)
Vantrue isto ima veliki izbor modela sa novim senzorom, slobodno pogledaj.
itd...itd...
Sve zavisi od tvojih potreba, da li ti treba samo prednja, prednja i zadnja, kamera za snimanje unutrašnjosti vozila, a koju često koriste taksisti, recimo. "Hardwire kit" se priključuje direktno na instalaciju auta (kutiju sa osiguračima) i koristi kad ti treba stalno povezana kamera, odnosno kad ti treba parking mod. Tada kamera snima i kada auto nije upaljen, a svaki proizvođač ima izbor više opcija za snimanje u ovom režimu. Viofo npr. ima - Auto Event Detection, Time Lapse Recording i Low Bitrate Recording. Može se ograničiti vremenski interval snimanja i voltaža akumulatora, kad se prekida dovod struje kameri, a sve da bi se izbjeglo njegovo pražnjenje. Dobra je stvar ali nestručnom i nepažlivom upotrebom može da se ostane bez struje u akumulatoru i onda...

U svakom slučaju nabavljati kameru sa starom generacijom senzora nema smisla i ništa nećeš dobiti. Ako već kupuješ onda odaberi neku koja posjeduje Starvis 2. Proizvođač i model po izboru i dubini džepa.

Edit: Wi-Fi poželjan, da ne kažem obavezan, još ako je na 5 ghz. Puno ubrzava i olakšava manipulaciju fajlovima i podešavanjima kamere.
Poslednja izmena od C=64 u 18 Mar 2025, 12:29, izmenjeno 1 put ukupno.
- Grujic
- Moderator
Mozes malo vise napises o parking modu i koje opcije su najbolje?
Meni jedino to fali za sada
Meni jedino to fali za sada
Mogu, ali me mrzi da kucam.
Imam ovu Viofo A229 Plus i povezao sam je pomoću HK4 Hardwire kit-a, upravo zbog tog parking moda. Adapter u tom kit-u omogućava podešavanje najnižeg napona, do kojeg je kameri dozvoljeno snimanje u parking modu. Napon se može podesiti na 12.4V, 12.2V, 12 i 11.8V. 12.4 je nasigurniji za akumulator, naravno. Ovo je samo krajnja mjera za ne daj Bože.
Glavno podešavanje je u meniju kamere. Evo kako sam ja podesio taj parking mod.
Adapter je podešen na 12.4V, mod snimanja je "Auto Event Detection", tj. kamera neprekidno radi, ali snima samo ako se desi neki pokret ili udarac u auto, pošto ima i G senzor. Snimak uključuje 15 sec prije "trigera" koji je pokrenuo snimanje i 30 sec nakon toga. Sasvim dovoljno da se fino vidi čitav događaj. Ovaj mod najmanje troši struju, a i najlakše je pronaći snimak koji me zanima.
"Parking Recording Timer" podesim na 1 do 2 sata. Nakon tog vremena kamera se gasi i ne troši struju. Meni je to dovoljno da obavim većinu poslova. Kome nije, može se podesiti da kamera radi duže u parking modu ili čak i ugasiti tajmer pa onda kamera radi sve dok adapter ne odreaguje na podešeni napon i ne prekine dovod struje.
Meni je sreća što auto dosta vozim po otvorenom putu i alternator redovno dopunjava bateriju. Auto mi je garažiran i parking mod mi nije stalno potreban. Nekome kome je auto parkiran vani i želi da koristi ovaj parking mod, 4-5 sati npr. preko noći, preporučujem kupovinu kvalitetnijeg punjača. Nema šanse da alternator dopuni akumulator, još ako se voze kraće gradske relacije i sigurno će ga trebati dopunjavati.
Dobra stvar, ali mora se voditi računa o tim nekim stvarima. Znači, samo zdrav razum i sve će biti O.K.
P.S. Ovo pričam za Viofo kameru, za ostale proizvođače morate provjeriti. Mada, mislim da svi oni imaju slična rješenja, samo su nijanse u pitanju.

Imam ovu Viofo A229 Plus i povezao sam je pomoću HK4 Hardwire kit-a, upravo zbog tog parking moda. Adapter u tom kit-u omogućava podešavanje najnižeg napona, do kojeg je kameri dozvoljeno snimanje u parking modu. Napon se može podesiti na 12.4V, 12.2V, 12 i 11.8V. 12.4 je nasigurniji za akumulator, naravno. Ovo je samo krajnja mjera za ne daj Bože.

Adapter je podešen na 12.4V, mod snimanja je "Auto Event Detection", tj. kamera neprekidno radi, ali snima samo ako se desi neki pokret ili udarac u auto, pošto ima i G senzor. Snimak uključuje 15 sec prije "trigera" koji je pokrenuo snimanje i 30 sec nakon toga. Sasvim dovoljno da se fino vidi čitav događaj. Ovaj mod najmanje troši struju, a i najlakše je pronaći snimak koji me zanima.
"Parking Recording Timer" podesim na 1 do 2 sata. Nakon tog vremena kamera se gasi i ne troši struju. Meni je to dovoljno da obavim većinu poslova. Kome nije, može se podesiti da kamera radi duže u parking modu ili čak i ugasiti tajmer pa onda kamera radi sve dok adapter ne odreaguje na podešeni napon i ne prekine dovod struje.
Meni je sreća što auto dosta vozim po otvorenom putu i alternator redovno dopunjava bateriju. Auto mi je garažiran i parking mod mi nije stalno potreban. Nekome kome je auto parkiran vani i želi da koristi ovaj parking mod, 4-5 sati npr. preko noći, preporučujem kupovinu kvalitetnijeg punjača. Nema šanse da alternator dopuni akumulator, još ako se voze kraće gradske relacije i sigurno će ga trebati dopunjavati.
Dobra stvar, ali mora se voditi računa o tim nekim stvarima. Znači, samo zdrav razum i sve će biti O.K.
P.S. Ovo pričam za Viofo kameru, za ostale proizvođače morate provjeriti. Mada, mislim da svi oni imaju slična rješenja, samo su nijanse u pitanju.

- TheWickerMan
@c=64
Hvala na savetima, naručio sam već a i poslata je, 70mai A500s, za početak će da posluži a kasnije mogu da vidim da je zamenim. Super je sve ovo što si napisao, značiće baš mnogo kad neko bude kupovao novu kameru.
Hvala na savetima, naručio sam već a i poslata je, 70mai A500s, za početak će da posluži a kasnije mogu da vidim da je zamenim. Super je sve ovo što si napisao, značiće baš mnogo kad neko bude kupovao novu kameru.
Da li je neko u toku, koja kamera je sada najbolji odnos cene i onoga što nudi? Kolega bi kupio, a možda i ja. Uslovi su wifi, gps i da snima ispred i iza vozila. Dostupnost u Srbiji je plus.