Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
A ti se zalis na zdravstveno u CH. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Znači sa porezima smo tu negde 
Za automobile, znam da je skupo u Holandiji ali nije baš ni Nemačka sjajna, za 2012 .auto sa 1.4 benzincem, godišnji troškovi su mi preko 1000€ ( samo porez/osiguranje, i to polukasko ). A klasa u osiguranju 13, znači lep popust imam. Sad će da mi bude još jedno 300-500€ više.
Što kaze dragvorl, kad čujem od brata koliko je plaćao zdravstveno u CH, baš mi se sloši, cifre su nenormalne.

Za automobile, znam da je skupo u Holandiji ali nije baš ni Nemačka sjajna, za 2012 .auto sa 1.4 benzincem, godišnji troškovi su mi preko 1000€ ( samo porez/osiguranje, i to polukasko ). A klasa u osiguranju 13, znači lep popust imam. Sad će da mi bude još jedno 300-500€ više.
Što kaze dragvorl, kad čujem od brata koliko je plaćao zdravstveno u CH, baš mi se sloši, cifre su nenormalne.
Države blagostanja.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Placas ga i tu, samo ti odmah odbiju od plate, pa kao ok je. Kao sto je i u Srbiji kao sto znamo "besplatno" zdravstvo. Ono sto definitivno mogu da kazem da u CH sa dve solidne plate, da kazem sa fakultetom, moze prilicno solidno da se zivi. Jedna plata je dovoljna za sve troskove ako se ne placa rata od 1000chf za auto i ako se ne zivi u bankarskim kvartovima.TheWickerMan napisao: 19 Mar 2025, 18:45 Znači sa porezima smo tu negde

Pogledajte cena automobila u FR i placite. Kodiaq rs sa 7 sedista preko 130k evra. Da, pravilno ste procitali.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Gde bi nam bio kraj da u Srbiji imaš sistem: platio si zdravstveno osiguranje, a oni su DUŽNI u slučaju bilo čega odmah da pruže lečenje. Umesto ove pljačke kod nas, gde se novac izdvaja dok si zdrav, a kad si bolestan, jbg, lista čekanja, prvi termin za 3 meseca i slično.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
- TheWickerMan
Plaćao je on dosta više, doduše zarađivao je došta više od mene.dragvorl napisao: 19 Mar 2025, 19:06Placas ga i tu, samo ti odmah odbiju od plate, pa kao ok je. Kao sto je i u Srbiji kao sto znamo "besplatno" zdravstvo. Ono sto definitivno mogu da kazem da u CH sa dve solidne plate, da kazem sa fakultetom, moze prilicno solidno da se zivi. Jedna plata je dovoljna za sve troskove ako se ne placa rata od 1000chf za auto i ako se ne zivi u bankarskim kvartovima.TheWickerMan napisao: 19 Mar 2025, 18:45 Znači sa porezima smo tu negde
A što se tiče življenja, mnogi ovde žive solidno sa poslovima koji zahtevaju srednju školu, kupuju stanove, novije automobile, pričam o bračnim parovima sa decom. Ja kao samac mogu da kažem da živim skroz lepo, osim kredita za auto nemam drugih, da nije čestih odlazaka u obilazak porodice u Srbiju, bilo bi još bolje

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Napravio si štetu? Aktivirao si osiguranje, a?

Apropo zdravstvenog, bolje neka oni meni skidaju koliko treba, poznavajući sebe uplaćivao bih neko sranja zarad toga da mi ostane više novca pa bih nahebao kad dođe stani-pani. Mada i ovde svaka blonica ima posebni deo za osiguranike koji dodatno plaćaju, nismo svi isti...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Naravno da placas vise, zaradjuje se neto vise, pa proporcionalno verovatno dodje na isto. Ja vise i ne znam da li se uopste isplati ici u D u kupovinu sa ovim cenama tamo.TheWickerMan napisao: 19 Mar 2025, 19:33Plaćao je on dosta više, doduše zarađivao je došta više od mene.dragvorl napisao: 19 Mar 2025, 19:06Placas ga i tu, samo ti odmah odbiju od plate, pa kao ok je. Kao sto je i u Srbiji kao sto znamo "besplatno" zdravstvo. Ono sto definitivno mogu da kazem da u CH sa dve solidne plate, da kazem sa fakultetom, moze prilicno solidno da se zivi. Jedna plata je dovoljna za sve troskove ako se ne placa rata od 1000chf za auto i ako se ne zivi u bankarskim kvartovima.TheWickerMan napisao: 19 Mar 2025, 18:45 Znači sa porezima smo tu negde
A što se tiče življenja, mnogi ovde žive solidno sa poslovima koji zahtevaju srednju školu, kupuju stanove, novije automobile, pričam o bračnim parovima sa decom. Ja kao samac mogu da kažem da živim skroz lepo, osim kredita za auto nemam drugih, da nije čestih odlazaka u obilazak porodice u Srbiju, bilo bi još bolje![]()
Sta u Nemackoj dodje sad soolidna sto kazes plata? 60k godisnje?

Nemci ne praktikuju minimalac na račun, ostalo na ruke?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ne ne, ja dobijem full na račun pa razliku vratim poslodavcu u kešu.
- TheWickerMan
Zezaj zezaj

Gezo, to još nisam čuo ali moguće da ima kod nekih naših poslodavaca u DE.
Dragvorl, ja tako računam, prosek je 55k bruto godišnje ( u Baden Württenbergu ), 60ak k je solidna plata. Znam ljude koji žive i sa dosta manje ali su štediše, ja to ne umem i neću.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Znaci oko 3k neto je vec prilicno dobro?

Svojevremeno sam ovde pisao moju NL racunicu. Zadnji auto BMW f30 dizel je kostao oko 3500 eur godisnje osiguranje i porez (Odnos je negde pola / pola). Osiguranje je bilo kasko i bas je skocilo zadnje godine jel sam ispao iz grupnog osiguranja kada sam promenio firmu. Ali za dizel auto tolika je tu negde cena.TheWickerMan napisao: 19 Mar 2025, 18:45 Znači sa porezima smo tu negde
- TheWickerMan
3k+€ se smatra dobrom platom, da ponovim zbog nekih, sa srednješkolskim obrazovanjem
@ljuba baš su skupi troškovi posedovanja automobila kod vas. Doduše, sa ful kaskom. Kolika je razlika kad u domaćinstvu imaš dece ispod 18 godina? Ovde baš skoči osiguranje
@ljuba baš su skupi troškovi posedovanja automobila kod vas. Doduše, sa ful kaskom. Kolika je razlika kad u domaćinstvu imaš dece ispod 18 godina? Ovde baš skoči osiguranje