Italija

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Re: Italija

Post od 123456 »

Mnogo su zanimljivija ta manja mesta od većih, imaju neki duh koji veća nemaju. Još ako su na nekoj obali, gde ćeš lepše.

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Darko napisao: 10 Nov 2024, 22:25 Ispod zamka je bunker koji su nemci izgradili 1943 godine. Uglavnom je autentican sa brojnim predmetima koji su ostali nakon povlacenja.
Kao u Beogradu, nemci napravili dosta prolaza, bunkera, skladista ispod grada, navodno postoji i citav podzemni put od centra grada do malog ili velikog mokrog luga kojim su nemci dopremali oruzje, hranu itd. iskoristili su dosta od vec postojecih laguma i pecina koji su to jos iz doba rimljana samo ih pruredili za svoje potrebe, mnogo toga je neistrazeno, zatrpano, uruseno, nebezbedno ali se od prilike zna cela prica gde je sta bilo.
Dok sam studirao obisao sam lagume ispod Tasmajdanskog parka koji su dobrim delom pretvoreni u nemacki stab generala Lera, pre toga korisceni i u vreme kraljevine pa i mnogo ranije kao skrovista. Zanimljivo je da je dosta toga ostalo autenticno iz doba nemaca cak i soba za mucenje, koju nisu hteli da nam pokazu ali kazu da su ostale sprave koje su koriscene u te svrhe. Ono sto sam video su spavaone, sobe za radio vezu, magacini i sl. po nekim hodnicima su mogla i vozila da se krecu, bas mocno uradjeno. Kazu da su nalazili motorcikle nemacke i neka vozila (to sam video na fotografijama ne uzivo) itd. Ne znam da li je to bilo otvoreno za javnost ali mi smo preko fakulteta obisli tj deo ispod Tasa kao i na kalemegdanu uz nekog istoricara koji nas je vodio i pricao, zanimljivo iskustvo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Koga interesuje potez San Remo-Monaco, bili smo par dana, smestaj u San Remu sa pogledom na more. Vreme odlicno krajem marta, limun taman sazreo, dobili od gazde 10 kila da ponesemo.

https://maps.app.goo.gl/znpt6mLrnuPKBtma8
Prikačeni fajlovi
IMG_20250328_101444.jpg
IMG_20250328_101444.jpg (150.96 KiB) Pogledano 1138 puta
IMG_20250328_102630.jpg
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Zanimljiv deo. Bio si kolima? Kako se kreću cene?
Ima wiz iz BG - Nica i to su medju jeftinijim kartama uvek. Al kapiram da je vredno obići ceo deo obale od Nice do Italije, i šire.. i onda treba rentacar..

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Najbolje auto parkirati i sve obici vozom.
Voz ide od Ventimiglia (IT) prema Kanu (FR) uz celu Azurnu obalu.
Kazu da je na putevima pakao od guzvi.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

zdushan napisao: 06 Apr 2025, 13:53 Zanimljiv deo. Bio si kolima? Kako se kreću cene?
Ima wiz iz BG - Nica i to su medju jeftinijim kartama uvek. Al kapiram da je vredno obići ceo deo obale od Nice do Italije, i šire.. i onda treba rentacar..

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Da, autom sam isao. Nije bilo posebne guzve, ali kazem, isao sam krajem marta i petak je bio. Cilj je bio Monako, malo da vidimo nesto drugo sem kisurine. A tamo vreme perfekcija, ni pretoplo ni prehladno. U Monaku je bilo guzvice i parkinzi su bili poprilicno puni.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori