O kafama...
Re: O kafama...
Uzeo sam ovih dana V60 dripper i ručni mlin i počeo sam da pijem kafu pripremljenu pour over metodom (prelivanje vodom i potom filtriranje) i mnogo više mi prija nego klasičan espresso (mada i njega volim da pripremim kući).
Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk
Od koje kafe spremaš espreso i pour over?
Od iste kao i ti, uzimam od Strahinje od kada je počeo sa prženjem.
To je važnije od svega. Njegova kafa je vrlo solidna.
Da, zadovoljan sam. Povoljna a uvek sveža i ok kvaliteta.
Ko je Strahinja? Moze li neki link za siroke narodne mase?
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
https://aparoasters.rs/
Evo sad uzeo pre par dana, zrna pržena pre 10-tak dana.
Evo sad uzeo pre par dana, zrna pržena pre 10-tak dana.
Dobih pre neki dan aparat za kafu Philips 3300. Do sada sam kuci koristio Nespresso. Da li imate neku preporuku oko rukovanja aparatom, koju kafu kupiti i gde, kako podesiti mlin i koju vodu koristiti?
Neku svežu, mada automat ne može da iskoristi zrno dobro, svetlije i kvalitetnije kafe bi verovatno izlazile kiselije, jer je ekstrakcija prebrza.
Ja bih išao sa medium roast, za početek, i podešavao najsitnije mlin što dozvoljava (jer će i to biti prekrupno). Kad aparat krene da se muči i izbacuje greške, pokrupni i zaustavi na tom nekom graničnom nivou. Gornji link Apa roast, više ne rade kafe, ali nama u firmi sad baš legla Alba blend od Espreso DIrekt, potraži na guglu, naruči i probaj. Verovatno je jedna od najjeftinijih dobrih kafa koje se mogu naručiti kod nas.
Ako možeš da podesiš količinu vode i količinu kafe, počni od 2:1, tj. ako philips dozvoljava recimo 15g kafe maksimum, ja bih to odvrnuo do kraja i počeo sa 30ml vode, pa produžuj i skraćuj, i vidi šta ti se više sviđa.
Ja bih išao sa medium roast, za početek, i podešavao najsitnije mlin što dozvoljava (jer će i to biti prekrupno). Kad aparat krene da se muči i izbacuje greške, pokrupni i zaustavi na tom nekom graničnom nivou. Gornji link Apa roast, više ne rade kafe, ali nama u firmi sad baš legla Alba blend od Espreso DIrekt, potraži na guglu, naruči i probaj. Verovatno je jedna od najjeftinijih dobrih kafa koje se mogu naručiti kod nas.
Ako možeš da podesiš količinu vode i količinu kafe, počni od 2:1, tj. ako philips dozvoljava recimo 15g kafe maksimum, ja bih to odvrnuo do kraja i počeo sa 30ml vode, pa produžuj i skraćuj, i vidi šta ti se više sviđa.
Ja porucujem ovde, peku kafu preko vikenda i ponedeljkom salju, kafa uvek sveze pecena
https://espressodirekt.rs/
Takodje drzi sto manje kafe u aparatu i svakodnevno dodaj novu kafu. Preporuka je da se kafa drzi u vakum posudi mada u nedostatku vakum posude ja otvorim njihovu kesu minimalno i onda taj otvor zatvaram stipaljkom.
Takodje cuo sam pohvale za https://malajacoffee.rs/ ali nisam jos probao, planiram.
https://espressodirekt.rs/
Takodje drzi sto manje kafe u aparatu i svakodnevno dodaj novu kafu. Preporuka je da se kafa drzi u vakum posudi mada u nedostatku vakum posude ja otvorim njihovu kesu minimalno i onda taj otvor zatvaram stipaljkom.
Takodje cuo sam pohvale za https://malajacoffee.rs/ ali nisam jos probao, planiram.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
U kafeterijama ode kapucnino na 315-365 din (zavisno od zrna) 

Poskupela je kafa na svetskom nivou poprilično, a kod nas ni akcize nisu baš naklonjene.
Hvala puno. Koliko sam video mlin ima podesavanja 1-12 podeoka, a kolicina moze do razmere 1:3 u oba smera. Za sad mi je mlin na najsitnijem i odnos kafa-voda 3:2 to je nesto oko pola espresso soljice .nidza napisao: 09 Apr 2025, 11:17 Neku svežu, mada automat ne može da iskoristi zrno dobro, svetlije i kvalitetnije kafe bi verovatno izlazile kiselije, jer je ekstrakcija prebrza.
Sta da radim za vodu, da li koristiti cesmovacu ili flasiranu vodu i koju?
Sto se tice skladistenja kafe on gore gde je mlin ima vakum posudu, sad da li je to samo po sebi dovoljno ne bih znao.
Ja sam tu koristio Vlasinu, naruči sa sajta. Sigurno će 10x da proredi potrebu za održavanjem, mada ja i sa takvim vodama odradim preporučeni ciklus čišćenja za moju mašinu. Kod klasične mašine mora povremeno da se radi backflush sa posebnim sredstvom, neka vrsta deterdženta, a za automat moraš da vidiš sam. Zatim se radi dekalcifikacija, ali sa ovim vodama ne bi trebalo da ima kamenca. Optimalno da znaš sam, da ne nosiš u servis. Ima tu i nekih pdomazivanja, bakrača, proveri za svoju mašinu na netu.
Dok ne stigne Vlasina, kupi Rosu u najbližoj prodavnici.
Imaj u vidu da veliku razliku u ukusu pravi voda, u kombinaciji sa kvalitetom i vrstom kafe.
Dok ne stigne Vlasina, kupi Rosu u najbližoj prodavnici.
Imaj u vidu da veliku razliku u ukusu pravi voda, u kombinaciji sa kvalitetom i vrstom kafe.
Kada odem negde a aparata nema tu je solidna zamena