Letnje gume
- zeljkokg76
- Pridružio se: 19 Okt 2015, 18:49
- Garaža: Honda Civic 1.5T Sport plus, Mazda 2 1.3, Renault Clio IV 1.5 dci, Renault Megane 1.5 dci
Re: Letnje gume
Из личног искуста, имам ову гуму у баш тој димензији (NEXEN N'Fera Sport 92Y XL) и сад ће бити пета сезона. Гума је тврђа због ојачаних бокова, али мени то не смета и поред спуштеног аута. Кад се подигне температура доста боље ради посао, боље држи него на нижим температурама (у неком прелазном периоду) кад су температуре око 12, 15°С. Прешао са њима до сада за четири летње сезоне око 25000 км. Ротирао унакрсно код сваке следеће замене, не троше се много и иако им нисам мерио шару, моја нека процена је да сада имају неких можда 4.5 мм. Нова је била колико се сећам око 7мм. Ако баш будеш бирао у том јефтинијем сегменту, свакако препорука. Мислим да задњих година овај модел гуме иде фабрички на неке моделе Аудија.

@maniaxxx nema ventus evo nigde kod nas na zalost.
@zeljkokg76 hvala za komentar.
Nisam nasao, ima samo ova sto sam naveo S1 EVO3.
Danas sam montirao Bridgestone Dueler hp sport, koje sam neplanirano kupio od našeg druga @mironiko . Moram odmah da kažem, svaka preporuka za saradnju sa njim. Zaista je kupovina protekla lako i korektno.
E sad, imao sam fabrički Hankook Ventus prime 2. Jako dobro su se pokazale u svakom aspektu korišćenja. Ove Bridgestone što sam sad stavio, provozao sam dvadesetak km danas. Udobnost je tu negde, držanje za podlogu nisam testirao ali sam primetio nekoliko razlika. U prvi mah mi se učinilo da su bučnije nego Hankook i da se čuju u kolima. Možda se i varam. Ono što se sigurno ne varam i ne znam kako je moguće, to je da je gazeća površina preko 2cm uža nego kod Hankooka istih deklarisanih dimenzija. Prvo sam mislio da mi se čini, a onda sam izmerio. Pričam o razlici između napumpanih Bridgestone i Hankooka skinutog sa felni. Kako je moguća tolika razlika? Ove gume što sam stavio su skinute sa novog Forestera, proizvedene u Japanu. Ne bih nikada očekivao tako nešto. Znam da se kalupi razlikuju od proizvođača do proizvođača ali ovo mi deluje ipak mnogo.
E sad, imao sam fabrički Hankook Ventus prime 2. Jako dobro su se pokazale u svakom aspektu korišćenja. Ove Bridgestone što sam sad stavio, provozao sam dvadesetak km danas. Udobnost je tu negde, držanje za podlogu nisam testirao ali sam primetio nekoliko razlika. U prvi mah mi se učinilo da su bučnije nego Hankook i da se čuju u kolima. Možda se i varam. Ono što se sigurno ne varam i ne znam kako je moguće, to je da je gazeća površina preko 2cm uža nego kod Hankooka istih deklarisanih dimenzija. Prvo sam mislio da mi se čini, a onda sam izmerio. Pričam o razlici između napumpanih Bridgestone i Hankooka skinutog sa felni. Kako je moguća tolika razlika? Ove gume što sam stavio su skinute sa novog Forestera, proizvedene u Japanu. Ne bih nikada očekivao tako nešto. Znam da se kalupi razlikuju od proizvođača do proizvođača ali ovo mi deluje ipak mnogo.
Dimenzija (tipa 225/45 R17) je nazivna vrednost, proizvođači shodno odabranoj konstrukciji i promenama dimenzija tokom vožnje (do kojih neminovno dolazi) na nju “odgovaraju” pravim fizičkim dimenzijama. Zato može doći i dolazi do razlika.
Mada 20 mm razlike stvarno nije nešto što bi čovek očekivao. Ali verujem, skoro sam siguran no ne znam pa ne mogu tvrditi, da je sve OK.
Mada 20 mm razlike stvarno nije nešto što bi čovek očekivao. Ali verujem, skoro sam siguran no ne znam pa ne mogu tvrditi, da je sve OK.
Ja sam golim okom primetio da mi auto izgleda neobično, pa sam izmerio i shvatio da mi se ne čini.
Ne može guma da izgleda četvrtasto, radi se zaobljenje sa različitim prečnicima. Što više tih prečnika različitih navodno bolja guma. Ako išta pomaže kao objašnjenje 

- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Prvo, hvala za komentar.Dare4x4 napisao:Danas sam montirao Bridgestone Dueler hp sport, koje sam neplanirano kupio od našeg druga [mention]mironiko[/mention] . Moram odmah da kažem, svaka preporuka za saradnju sa njim. Zaista je kupovina protekla lako i korektno.

Drugo, mislim da bi morao da naduvaš gumu na felni (i pod autom slične mase) da bi poređenje imalo smisla. Verujem da bi razlika postojala, ali 2cm je baš mnogo, morala bi da bude manja...
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Astra >> Lambo
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
To nije nista neobicno, mrzi me sad da idem do garaze, ali sirina gazeceg sloja se cesto razlikuje od modela do modela iako su deklarisani na istu sirinu, a da dodam ulje na vatru cak i kod visine je cesto razlika, mada su oscijacije manje.
Npr. Kod zene miselin cc2 i nexen 245/45r18 miselin je skoro 15mm vislji, ukupan precnik iako je identicna dimenzija, obe gume na felnama i napumpane.
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Npr. Kod zene miselin cc2 i nexen 245/45r18 miselin je skoro 15mm vislji, ukupan precnik iako je identicna dimenzija, obe gume na felnama i napumpane.
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Visina je ista u mom slučaju, a ovo ću slikati i postaviti. Primetno je.

Ovo je po njihovim merilima 225

Inače prešao sam danas još oko 80km, dobri su utisci i auto je pokazao manju potrošnju. Pošto često vozim istu rutu, videću da li će zaista biti tako ili sam samo vozio pažljivije.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Iskreno, fotka ne pokazuje tačne razlike.
Sent from my CPH2581 using Tapatalk
Sent from my CPH2581 using Tapatalk
Rolla napisao: 10 Apr 2025, 22:08 @maniaxxx nema ventus evo nigde kod nas na zalost.
Steta..