O kafama...
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
U kom to pristojnom aparatu ide 9g kafe ili manje za espreso?
- Gaginh0
- Postovi: 9527
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: Dođoš, gde god da sam.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Ne možeš porediti šta ti sebi praviš kod luće. Nek ti ne bude teško pa pitaj u bilo kom lokalu koliko ide kafe u espresso.
@dragvor što je najgore to se promenilo u poslednje vreme. Pre niko nije bio prijavljen, sad je 90% ljudi u objektu prijavljeno bar na minimalac.
@dragvor što je najgore to se promenilo u poslednje vreme. Pre niko nije bio prijavljen, sad je 90% ljudi u objektu prijavljeno bar na minimalac.
- dag81
- Postovi: 7500
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Lokacija: Novi Sad
- Kontakt:
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Jedan poznati lokal na Telepu(kafic i restoran), dnevnica 1800 do 2400din. Malo se iznenadih, ocekivao sam bar 3500din. A i baksis kazu tanak postao.Gaginh0 napisao:Jbg 2019. u kafiću dnevnica bila 1200din i 2%, sad je već 2-3.000. plus novi putevi što su napravljeni, šta čovek više da poželi?
Kafu izbegavam da pijem po lokalima, mislim da je bas preskupa. Imam.DeLongi aparate i u stanu i na poslu, kafu 1kg Costa kafu placam 1600din(pijaca) pa mi je nekako glupo da pijem kafu po kaficima gde uglavnom dobijem istu ili losiju kafu.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
A koliko vode ide na 9 grama ili manje kafe u tim tvojim lokalima?Gaginh0 napisao: 14 Apr 2025, 19:40 Ne možeš porediti šta ti sebi praviš kod luće. Nek ti ne bude teško pa pitaj u bilo kom lokalu koliko ide kafe u espresso.
- Gaginh0
- Postovi: 9527
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: Dođoš, gde god da sam.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Nemam ja moje lokale.
I ne znam precizno da ti kažem koliko vode iscuri. Neki aparati imaju po difoltu naštelovano kad klikneš da izađe toliko i toliko napitka, a neki rade na stari način da barmen/šanker sam mora da prekine kad oceni da je dovoljno tečnosti iscurelo. Veličina šolje je orijentir kad manuelno praviš kafu. Pričam o ugostiteljskim aparatima, ne o kućnim. I garantujem da u 90% lokala ide 120-140 kafa iz kile.
Da li postoji neka kafeterija koja pravi sa 20g, ja to ne znam. Ali ti to onda i naplate.
@dag81 kao što rekoh do 2020. je bila 1000-1200 dnevnica plus 2% od onoga što je konobar izbacio, ili 2 pića koja većina konobara proda pa stavi te pare u džep. Dnevnice su porasle tek posle "Ukrajine". Te 2020. su konobari u Makijato Big radili za 1000din, a bili prijavljeni na minimalac, pa su vraćali "višak" kad in legne plata.
I ne znam precizno da ti kažem koliko vode iscuri. Neki aparati imaju po difoltu naštelovano kad klikneš da izađe toliko i toliko napitka, a neki rade na stari način da barmen/šanker sam mora da prekine kad oceni da je dovoljno tečnosti iscurelo. Veličina šolje je orijentir kad manuelno praviš kafu. Pričam o ugostiteljskim aparatima, ne o kućnim. I garantujem da u 90% lokala ide 120-140 kafa iz kile.
Da li postoji neka kafeterija koja pravi sa 20g, ja to ne znam. Ali ti to onda i naplate.
@dag81 kao što rekoh do 2020. je bila 1000-1200 dnevnica plus 2% od onoga što je konobar izbacio, ili 2 pića koja većina konobara proda pa stavi te pare u džep. Dnevnice su porasle tek posle "Ukrajine". Te 2020. su konobari u Makijato Big radili za 1000din, a bili prijavljeni na minimalac, pa su vraćali "višak" kad in legne plata.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Pošto ja znam koliko precizno ide svega u svaki tip kafe, koja vrsta kafe, koji proces, koji uređaj, zaista ne razumem kuda idemo sa ovom diskusijom. 
Espreso je napitak u kome na 1 količinu kafe idu ~2 količine vode. Veličina aparata nema veze sa procesom, ako je aparat dobar, proces mora biti adekvatan, stabilan i ponovljiv.

Espreso je napitak u kome na 1 količinu kafe idu ~2 količine vode. Veličina aparata nema veze sa procesom, ako je aparat dobar, proces mora biti adekvatan, stabilan i ponovljiv.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Koji konkretno lokal po defaultu daje duplu dozu espresa u klasican kapucino?
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Uvek ti je u korpi dupla količina, ali na izlazu može da stavi 1 ili 2 šoljice.
Šta hipotetički može je da ima drugi aparat podešen za single dose, drugi mlin, drugu užu korpu, drugi uži tamper, ali ja to nigde nisam video. Jednostavnije im je da spuste 2 šoljice na onaj prvi aparat, podešen za duplu dozu, jer je neuporedivo sigurniji rezultat. U svakom slučaju je odnos kafe i vode 1:2.
Uzimajući u obzir da su kafe užas u većini lokala koji nisu specijalizovani za kafu, pitaj boga šta rade. U lokalima gde znaju šta rade, kafa iz mašine će najčešće biti dupla, u jednu šoljicu, ista za espreso i kapućino. Može da se desi da kapućino malo skrati količinu vode, jer onda može lakše da šara.
Traži uvek dupli šot, bilo za klot ili kapućino.
Šta hipotetički može je da ima drugi aparat podešen za single dose, drugi mlin, drugu užu korpu, drugi uži tamper, ali ja to nigde nisam video. Jednostavnije im je da spuste 2 šoljice na onaj prvi aparat, podešen za duplu dozu, jer je neuporedivo sigurniji rezultat. U svakom slučaju je odnos kafe i vode 1:2.
Uzimajući u obzir da su kafe užas u većini lokala koji nisu specijalizovani za kafu, pitaj boga šta rade. U lokalima gde znaju šta rade, kafa iz mašine će najčešće biti dupla, u jednu šoljicu, ista za espreso i kapućino. Može da se desi da kapućino malo skrati količinu vode, jer onda može lakše da šara.
Traži uvek dupli šot, bilo za klot ili kapućino.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Imam ortaka koji radi u kafeteriji ( bas kafeterija, nije skroz klasican kafic ).
Nisam pitao za kolicinu vode, ovo mi je rekao za kafu:
singl kasika 9- 9.5 g
double kasika 16 - 16.5 g.
Sto se tice capuccina, ide singl kasika.
Nisam pitao za kolicinu vode, ovo mi je rekao za kafu:
singl kasika 9- 9.5 g
double kasika 16 - 16.5 g.
Sto se tice capuccina, ide singl kasika.
Сад му није ништа...
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
BG dnevnica šankera je 3000 dinara sad + deo bakšiša (nisam siguran koliko).
Konobar u restoranu ima 75-80k platu. To su neke cifre koje ja znam..
Top class Lavazza je oko 3700 u nabavci.
Konobar u restoranu ima 75-80k platu. To su neke cifre koje ja znam..
Top class Lavazza je oko 3700 u nabavci.
- Gaginh0
- Postovi: 9527
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: Dođoš, gde god da sam.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Onda sam se na pogrešnog namerio. Uživaj.nidza napisao: 15 Apr 2025, 08:19 Pošto ja znam koliko precizno ide svega u svaki tip kafe, koja vrsta kafe, koji proces, koji uređaj, zaista ne razumem kuda idemo sa ovom diskusijom.![]()
- Gaginh0
- Postovi: 9527
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
- Lokacija: Dođoš, gde god da sam.
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Šanker je druga priča, on mora imati veću dnevnicu ili na primer 3% od svega što izbaci na šank (da konobari odnesu). To deljenje bakšiša sa konobarima je škakljivo. To može u manjim lokalima gde se kolege dobro poznaju (i zajedno kraduMomčilo napisao: 15 Apr 2025, 09:56 BG dnevnica šankera je 3000 dinara sad + deo bakšiša (nisam siguran koliko).
Konobar u restoranu ima 75-80k platu. To su neke cifre koje ja znam..
Top class Lavazza je oko 3700 u nabavci.

Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Nidžo ako dobro razumem, hoćeš da kažeš da kafići stavljaju duplu dozu i kad služe single espreso jer im je smaranje da imaju duplu i regularnu kašiku pa sve guraju na duplu?
- pedja
- član 001
- Postovi: 15324
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Normativ za espreso kreće od 7 grama, pa kako ko, ali su većinom u regionu od 7-8, sa pojedinim izuzecima.
Tapa
Tapa
Re: Dobre kafane i druga mesta gde je dobra hrana!?
Mora da ima dva odvojena setapa za single i duplu dozu. Iz single neće postići kvalitet kao iz duple kad napravi 2 kafe, odnosno veoma teško.
Zato traži duplu dozu i popićeš optimalan rezultat u odnosu na materijal i proces.
Zato traži duplu dozu i popićeš optimalan rezultat u odnosu na materijal i proces.