Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Re: Dobro veče

Post od BigMazzy »

Ja nisam.hteo to da napišem, da ne bude da hvalim, sem te boljke prve generacije MA sa uskim kanalima, ti motori su EURO5 norme pa na dalje, lepo idu a poprilično malo troše za svoju snagu. I realno ta MA jedinica se ugrađuje od tada pa sve do dana danšnjeg u razne modele Fiata i Alfe

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
alex81
Reactions:
Pridružio se: 30 Sep 2012, 22:57
Garaža: Alfa Romeo Gulietta 1,4 Multi Air

Post od alex81 »

Када сам куповао Алфу распитивао сам се и о цени МА јединице која је сада око 200к динара.
Много је приче око тога а све се своди на редовно одржавање као и код других возила и марки.
Замена уља на време, провера и чишћење МА филтера и вожња како треба. Кад је хладан не форсирати,
не гњавити ауто превише и после јаче вожње сачекати мало у месту да се охлади.
Алфе држе цену као и други, поготово очувани прмерци са познатом историјом и мањом км.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

pedalaš napisao: 16 Apr 2025, 09:57 "In 2010, the 1.4 L MultiAir engine won the International Engine of the Year[8] as well as Popular Science's Best of What's New"
Koliko se sećam i eco Boost motori su bili izabrani za motore godine :kezo:
Kaže lepo čovek koji ih je na stotine rasturio, odličan motor sem tog MA modula. Ne kupuješ taj motor ako ti je problem da istreseš pare za nov modul i gotovo. Imaju i te nove revizije problema itekako, održavano sve kako treba, ulje menjano na malim km itd. I opet zvekne na malim km. Jednostavno kako ti se zalomi . Eno kod kolege The Wickera auto preko 150k km sa starom jedinicom prešao. Pre neki dan razgovaram sa čovekom koji vozi Stelvio , 300k km auto zgazio.
Ja sam hteo da kupim auto sa tim motorom međutim sad ga ne bih uzeo nema šanse. Pa za te pare koje bih potencijalno dao za MA na ovom traktoru mogu da promenim brdo delova ili kao što rekoh QV verzija.
Auta sa MA se sve teže prodaju, pogotovo jeftinija tipa Fiat EVO, Mito . Nudi mi se jedan EVO već duže vreme, beli kao čaša je auto, ona sport oprema oko 150k km prešao. Kaže mi lik ne zna šta da radi, ko god nazove pita jel to onaj motor i to je to posle toga kraj razgovora.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Tako je, to sto je neki motor proglasen motorom godine nista ne znaci, vw tsi je bio motor godine a nije se proslavio itd.
Naravno ima dosta primera gde MA nisu pravile probleme mozda i vise nego onih koje su napravile probleme ali jbg ajde sad ga znaj, po meni samo auto sa proverenom istorijom odrzavanja je najsigurnija varijanta sve ostalo macka u dzaku. Pre ove moj giuliete sam dogovorio jednu MA isto u CH, nas covek je prodavao, on je bio vlasnik zadnjih 5 godina, auto tip top i sve onako kako sam zeleo, oko 200k km presla kaze nikad problem, menjao ulje na 15k pokazivao mi servisnu, nije imao uvid u to dal je nekad nesto radjeno na motoru konkretno na MA, medjutim dok sam se ja organizovao neko mu ponudio malo vecu cifru i ovaj je prodao. Posle kad sam malo razmislio ipak ima vec km ne znaci da kod mene nece da rikne MA ako nikad nije menjana.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Heineken napisao: 16 Apr 2025, 11:56 Eno kod kolege The Wickera auto preko 150k km sa starom jedinicom prešao. Pre neki dan razgovaram sa čovekom koji vozi Stelvio , 300k km auto zgazio.
Na Giulietti imam 3 stvari za koje kažu da se najviše kvare : MultiAir jedinicu, TCT menjač i panoramu. Svakakve horor stvari sam slušao, posebno za MA i TCT menjač i ništa me nije snašlo a inače sam težak baksuz.
Plus sam dosta prelazio, i nisam nežan vozač, ali eto, dobro je. MA imam i na Stelviu, panoramu isto, čak i ZF8 je "malo" ozloglašen ( znam za bar dva koja su crkla u BMWima plus jedan iz priče od @Gaginh0 vog drugara ), videćemo šta će biti
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Nisam cuo za panoramu, ja je imam :kezo: . Sta je problem sa panoramom ?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Cuti ne raspituj se dalje, nekad je neznanje blagoslov :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Izgleda da više nema iole novijeg motora kome možeš verovati na duže staze. Svaki ima neku tempiranu bombu u sebi... :(
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

tako je od neke 2009. recimo, retko za koji mozes da se uhvatis da kazes da je top bez mana i to su uglavnom motori koji su starije koncepcije samo idalje gurani u novija vozila.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

@TheWickerMan

Imao si sve to na Giulietti pa sad jos komplikovanije i skuplje sklopove na Stelviu ali verujem da to mozes da sredis ukoliko dodje do problema bez da gulis kozu sa ledja, podizes kredite i slicno. Zato i ponavljam stalno, ko moze da podnese 200k za tu famoznu MA jedinicu neka kupi taj motor i nema gledanja u pasulj, kako je vozen da li je revizija ova ili ona i slicno. Ako ga omasi taj problem odlicno ako ne jbg platis i cepas dalje.

Posto saradjujem sa jednim lokalnim mehanicarem imam prilike da vidim sve i svasta, uglavnom su to auta od ljudi koji zive preko. I ovo sto kaze OMP je istina, smece u danasnjoj auto industriji je na sve strane. Drugar zivi u Austriji kupio A6 onaj Ultra model, 90k na satu u garanciji . Na 104k raspad usisa i sve iza sto ide. Motor srecom preziveo. Dao lepe pare tamo da se to sredi vozio jos pola godine i prodao. Sad vozi novu Kiu sa kojom je evo 75k km presao bez da stucne. Cim dodje do 100k km menja je kaze opet za nesto novo i to je to. Kako ce se taj turbo benzinac ponasati posle tih magicnih 100k km ne zeli da razmislja.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Slažem se, a da li ću dizati kredite za popravke, nadam se da ne :kezo: moje pisanije se odnosi na to da ne mora svaki MA da crkne ili svaki TCT. Uvek će se javiti oni koji imaju probleme a oni koji nemaju, nemaju potrebu da se javljaju i zato su u manjini. Da je skupa popravka, jeste i to jako skupa, ne sporim. A kažeš 200.000 traži Brana za MA? Ima nova da se kupi za 1000€. Skoro dupla razlika boktemazo.
A panorama, kako bre ne znaš, to ne radi nikad, to se uvek kvari itd. Meni je ćale kad je video da sam kupio Giuliettu sa panoramom rekao: nemoj slučajno da je otvaraš, posle nećeš moći da je zatvoriš :kezo: A koliko sam puta čuo od naših ljudi : to se svima kvari, to ti ne treba na kolima, od jednog sam čak čuo da je treba prelepiti trakom radi prevencije. Naš narod je čudo...
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

@TheWickerMan
Nova MA jedinica je oko 1300€ ostalo je za ruke da se zameni.

Slika

Slika

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Okej, sad vidim da nema ispod ove cene. Ako je sa rukama 200k, u redu, mislio sam samo deo toliko naplaćuje. Svakako je mnogo za polovan auto od 5-8 k €
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

@BigMazzy
Koliko to izađe da stigne u Srbiju?

Ja sam razumeo nabavna cena oko 200k.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Lagano čitam zadnjih nekoliko strana, onako, čisto informativno i u dokolici, kad odjednom @Heineken pomenu Stelvio. :o Kad se nisam šlAgir'o! Bokte mazo, kako to da mi nikad niko nigde nije spomenuo? Nemojte mi to raditi! Evo, ode prEtisak! :mrgreen:

Odgovori