Računari
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Računari
Pošto mi je SBB ruter brljavio sve više i više, uzeo sam Asus TUF-AX6000 ruter. Možda je i overkill ali firma plaća... Na taj ruter npr. može da se stavi onaj open source firmver, pa ako jednog dana prestane zvanična podrška a hardver još radi, ne moraš da menjaš uređaj. Jedan LAN port je označen kao "gaming" i možeš da mu daš prioritet, što mi znači radi mira u kući. Ili možeš da gledaš koliko koji klijent vuče, ili koji LAN port radi na kojoj brzini - npr. jedan patch kabl nije bio cat 5e, nije ništa ni pisalo na njemu, i ruter je limitirao brzinu na 100mbps na tom portu dok nisam stavio drugi kabl.
Kako SBB ne daje bridge mod za kućne korisnike, isključio sam DHCP na SBB-ovom ruteru, na novom ruteru stavio fiksnu IP adresu na WAN portu, i tu adresu sam postavio za DMZ kod SBB-a. Koliko shvatam, to što staviš u DMZ ide "bez obrade", pa se ne primenjuje filtriranje, NAT i ostalo što radi ruter, ovroeni su svi portovi, itd. To bi trebalo da je manje više ekvivalentno bridge modu. Za sad dobro radi.
Kako SBB ne daje bridge mod za kućne korisnike, isključio sam DHCP na SBB-ovom ruteru, na novom ruteru stavio fiksnu IP adresu na WAN portu, i tu adresu sam postavio za DMZ kod SBB-a. Koliko shvatam, to što staviš u DMZ ide "bez obrade", pa se ne primenjuje filtriranje, NAT i ostalo što radi ruter, ovroeni su svi portovi, itd. To bi trebalo da je manje više ekvivalentno bridge modu. Za sad dobro radi.
Tesko da kabl nije bio (bar) 5e osim ako nije neki kabl od pre 25+ godina. Ono sto je verovatnije je da je kabl bio los ili da je imao los konektor, sto znaci da je svakako pravio crc i input greske na portu pa ako si taj kabl koristio na starom ruteru gotovo sigurno ti je na tom portu dolazilo do problema.
- grujicd
Sigurno si u pravu. Na tom kablu piše svašta nešto drugo, pa pošto je kratak kabl nije se zalomilo da u tih 30-40cm uleti i koja je kategorija. Inače kad sam renovirao stan 2006 već tad sam u zidove ubacio CAT 6 kablove i stavio takve konektore, ne što su bili neophodni već da bi bio future proof. I imao sam probleme sa oksidiranjem kontakta, tamo gde sam prvi put uključio kabl posle 15 godina. U svakom slučaju je dobro što ovaj Asus u admin interfejsu prikazuje i takve podatke.
Verovatno imas opciju da vidis nesto poput system status za svaki port pojedinacno i tu ce ti izlistati ako imas crc ili input greske(bar se nadam da ima ta informacija). U slucaju da ih ima - ili je lose konfigurisan port, ili je los kabl/konektor(ne u smislu da se ne gadja parica nego integritet kabla), tad je obavezna zamena kabla.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Jabucanci, da li koristite VPN?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Imam glupu situaciju a ne znam kako da resim
Moja mail adresa je imeprezime@gmail.com
A neko sa istim imenom i prezimenom i adresom u formi ime.prezime@gmail.com se prijavljuje na razne newslettere koji meni stizu.
Cak pise da je poslato na adresu sa tackom al opet stigne meni.
Sta ciniti?
Ja nisam uspeo da otkacim subscribe na jednom sajtu, sad se pojavio i novi

Moja mail adresa je imeprezime@gmail.com
A neko sa istim imenom i prezimenom i adresom u formi ime.prezime@gmail.com se prijavljuje na razne newslettere koji meni stizu.
Cak pise da je poslato na adresu sa tackom al opet stigne meni.
Sta ciniti?
Ja nisam uspeo da otkacim subscribe na jednom sajtu, sad se pojavio i novi
Koliko ja znam gmail izbacuje . iz email-a. Znaci ime.prezime === imeprezime https://support.google.com/mail/answer/7436150
What to do if you get someone else's mail
Adding dots doesn't change your address, so dots aren't why you got someone else's mail. Instead, the sender probably mistyped or forgot the correct address.
For example, if someone meant to email john.43.smith@gmail.com but typed john.smith@gmail.com, the message went to you because you own johnsmith@gmail.com.
Imaš opciju block sender i rešiš problem. Meni je email prezime@gmail i redovno dobijam raznorazne mejlove koji su namenjeni nekim drugim ljudima, bude tu svašta.
- grujicd
Gmail ignoriše tačke. Šta god se pošalje na ime.prezime@gmail.com stićiće na imeprezime@gmail.com. Zato stiže tebi i kad je poslato sa tačkom.
Samim tim, ne postoji drugi korisnik koji ima ima.prezime, gmail to ne dozvoljava. Sve varijacije sa jednom ili više tačaka su u stvari tvoja adresa i niko drugi to ne može da dobije.
Tako da sve ovo što ti stiže je u stvari greška onog ko je ukucao ime. Ili je pogrešio neko slovo u kucanju, ili verovatnije - nije mogao da dobije ime.prezime@gmail jer si ga ti već zauzeo, pa ima ime.prezime80@gmail.com ili tako nešto, pa ponekad zaboravi na te dodatne karaktere.
Samim tim, ne postoji drugi korisnik koji ima ima.prezime, gmail to ne dozvoljava. Sve varijacije sa jednom ili više tačaka su u stvari tvoja adresa i niko drugi to ne može da dobije.
Tako da sve ovo što ti stiže je u stvari greška onog ko je ukucao ime. Ili je pogrešio neko slovo u kucanju, ili verovatnije - nije mogao da dobije ime.prezime@gmail jer si ga ti već zauzeo, pa ima ime.prezime80@gmail.com ili tako nešto, pa ponekad zaboravi na te dodatne karaktere.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ili je ljut što si mu "uzeo" adresu, pa te sada spamuje 
Tapa

Tapa
- grujicd
Malo pre sam instalirao UTM, što je open source rešenje da poteraš Windows na Mac-u. Bilo je pra gličeva, morao da restarujem instalaciju, ne radi glatko kao Parallels, ali je za dž pa može i da se pretrpi. Navodno može i x86 Windows, ali kažu da je presporo, pa sam stavio ARM verziju.grujicd napisao: 19 Jan 2025, 19:04 Inače što se tiče virtuelnih mašina na MacBook-u instalirao sam Parallels i na njega stavio Win ARM i to je šljakalo ok, radi tu i x86 softver, ne moraju da se instaliraju ARM bildovi. Ali mi se ne plaća $100 godišnje za Parallels, meni to treba samo na putovanjima.
https://mac.getutm.app/
Jedina stvar zbog koje mi treba windows je glupu citac licnih karata i mupov softver.
Da li si mozda probao da li sa UTM mozes da procitas LK na windowsu?
Koji je procesor u macu, arm?
Da li si mozda probao da li sa UTM mozes da procitas LK na windowsu?
Koji je procesor u macu, arm?
- grujicd
MacBook M2 AIR, tj, iz porodice ARM procesora.
Imao sam najbolju volju da probam čitač LK, instalirao sam Čelik (x64 verzija), krenuo da uključim čitač u Mac... I video da mi je čitač USB-A, a moj Mac ima samo USB-C portove. Ali onda sam se setio da imam konvertor, zakačio, u UTM-u moraš da kažeš da će Windows da preuzme kontrolu nad tim USB uređajem. I radi. Gemalto čitač. Čita LK uspešno. Instalirao sam onda TrustEdgeID, sve prođe ok, pročita sertifikat sa LK, instalira ga. Ali nisam krenuo da potpisujem nešto. Ako rade ove konekcije sa čitačem i da može da pročita sertifikat dosta mi je velika verovatnoća da će i potpisivanje raditi.
Imao sam najbolju volju da probam čitač LK, instalirao sam Čelik (x64 verzija), krenuo da uključim čitač u Mac... I video da mi je čitač USB-A, a moj Mac ima samo USB-C portove. Ali onda sam se setio da imam konvertor, zakačio, u UTM-u moraš da kažeš da će Windows da preuzme kontrolu nad tim USB uređajem. I radi. Gemalto čitač. Čita LK uspešno. Instalirao sam onda TrustEdgeID, sve prođe ok, pročita sertifikat sa LK, instalira ga. Ali nisam krenuo da potpisujem nešto. Ako rade ove konekcije sa čitačem i da može da pročita sertifikat dosta mi je velika verovatnoća da će i potpisivanje raditi.
Odlicna vest
, ako vidi LK verujem da ce i potpisivanje da radi.