Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Grujic »

Gaginh0 napisao: 26 Apr 2025, 09:07 Joke se prestrojio preko pune da pretekne sa desne strane. Ovaj što je skretao hteo je na frku da skrene i delimično je isekao ovog iz leve trake, a nije računao da će Joke da se ubaci. Po mom mišljenju obojica su kriva, a Joke je ispao bahatiji.
Nema ovde preticanja, dce trake za pravo.
Rezultat uvidjaja ce biti da je uzrok nesrece oduzimanje prava prvenstva, sto fakat i jeste
ftj napisao: 26 Apr 2025, 11:02 U njegovu odbranu on nije mogao da registruje auto koji se prestrojio i prestigao ovog u levoj traci. To ko će snositi deo ili celu krivicu će utvrditi sud, verujem da nije baš tako jednostavno.
E to je nesto sto meni nije jasno kako funckionise.
Uvidjaj ce 99% biti kako sam napisao, u kom momemtu i nivou se to odlucuje, zali, vestaci itd nikad nisam razumeo :)
I kako ide naplata osiguranja kada je podeljena krivica
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nema ovde podeljene krivice, ovaj može samo kaznu za nepropisno prestrojavanje da dobije, ako dokažu uopšte.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

ftj napisao: 26 Apr 2025, 11:02 U njegovu odbranu on nije mogao da registruje auto koji se prestrojio i prestigao ovog u levoj traci. To ko će snositi deo ili celu krivicu će utvrditi sud, verujem da nije baš tako jednostavno.
Koju odbranu, da i sivo vozilo nije kocilo bi ga verovatno takodje udarilo... Skretanje nije bezbedno uradjeno bez obzira na postojanje belog vozila.

Ovakve stvari se desavaju iskljucivo jer postoje ljudi koji imaju nesto da dodaju u odbranu. Apsolutno 0 odbrane postoji za ovako nesto, nista se ne bi desilo da je bezbedno skrenuo, nemojte sad svaljivati krivicu kako je udarac jer se neko prestrojio u traku koja je predvidjenom da se krece, ni to da se prestrojio preko pune linije ne menja nista jer ne bi ga video isto tako cak i da je isao ispred kamermana. Kamerman je jedino vozilo ispred kojeg bi to skretanje bilo bezbedno da se uradi tj da je na dovoljnoj razdaljini i to bih rekao na minimalnoj granici.

Ako ljudi zele da polemisu sta bi bilo kad bi bilo, moglo je biti vozilo hitne pomoci, jednako je belo i jednako je moglo brze da vozi... 0 ili recima NULA opravdanja da se oduzima pravo prevenstva, totalno besmisleno je tvrditi nije mogao da ga vidi, ako ne mozes da vidis da je bezbedno onda ne treba da zapocinjes... Ne pretpostavljas da tamo necega nema, nego da tamo ima. Inace bi mogli uvek pretpostaviti da nema vozila u suprotnom pravcu i da preticemo po krivinama... Nije ovo voznja pri 200km/h pa da se kaze da je vozilo stiglo nekoliko puta brze do raskrsnice nego normalan saobracaj, govorimo o 1s ili manje od 15m razlike...
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ali šta da se desio isti udes, ali bez da je ovaj u levoj traci morao da koči? Onda ovaj što je skretao ne bi baš mogao ni da ga predvidi.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ja ne znam kako svi misle da su trkaci ako se vozi brze od ostatka saobracaja, ali odjednom provlacenja u treptaju oka su svakodnevnica prosecnog vozaca i najnormalnija stvar... Da je skretao kad je sivo vozilo bilo na poziciji kamermana sa pocetka snimka ne bi bio nista problem... Imao bi dovoljno mesta da obavi radnu bezbedno, mozda i da vidi belo vozilo da se prestrojava i da dodatno ubrza.

Opet kazem, predvidja se da nesto ima, ne da nesto nema...

Glavno pitanje koje ja imam u ovoj sceni je sta bi bilo da je sacekao da svi prodju?
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Kontakt:

Post od YUgisa »

https://youtube.com/shorts/bf00KkjK6dU? ... gQEl4VSblx

Sto bi neki rekli u njihovu odbranu, nisu me mogli videti od kamiona :rofl:
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Problem je što u Bg imaš ovakve raskrsnice, gde moraš da skrećeš kad se pojavi prozor od 2-3 sekunde, ne možeš da čekaš da se sve isprazni. A isto moraš da sečeš dve trake. Na primer Bul. Despota Stefana i Cvijićeve.

Možda ti to iskustvo fali da drugačije oceniš ovu situaciju. Realan je problem za koji nije rešenje "čekaj da bude sve prazno". Iako si po zakonu kriv ako si prevideo auto koji ima prednost, da je Juke tako prošao pored mene i ovako uleteo u raskrsnicu samo bi pomislio koja budala. Realno si budala ili neiskusan (dođe mu na isto) ako tako ulećeš u takvu vrstu raskrsnice. Pa ja se u Bg ne zalećem ni kad mi se upali zeleno, šta me briga da budem pred zakonom u pravu ako ću da napravim sebi problem koji je moguće izbeći.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ne mogu reci da sam napravio neku ogromnu kilometrazu ali vozio sam po NS i BG i apsolutno nista specijalno "dinamican" saobracaj nisam video u odnosu na Suboticu gde sam 90% kilometraze napravio za zivota. Mada mislim da cinjenica da sam malo vozio i da nisam imao ni jedan jedini problem u vecim gradovima je vise dokaz da problem ne postoji, nego da ja nisam naleteo na njega posto bih po prici mnogih ocekivao da sam ja taj koji ce da se "spetlja"... Cak i kad sam vozio 1200kg pogonjeno sa 45ks...

Mozda je u NS i BG ucestalija guzva tokom dana, sto ja ne bih znao jer obicno bih dosao oko 8 i otisao pre 14h, ali nista specijalno veca guzva nego u 2 spica sto imamo u Subotici. Jedino mesto koje nisam posetio to je Slavija :rofl:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jes zbog mene su se oni slupali :)

Levo nezaštićeno skretanje gde u susret imaš dve trake koje idu pravo je recept za katastrofu, eto i na toj pomenutoj raskrsnici cvijićeve i 29. novembra je poginuo mladić na motoru iz istog razloga a pritom nije išao preko ograničenja.

Ja ne branim ovog što je izazvao udes, suštinski on jeste glavni krivac, samo napominjem da nekad postoje dodatne okolnosti jer često u životu nije sve crno belo i super što niko nije povređen ili poginuo pa može ležerno da se komentariše.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Složio bih se sa Yugisom. Ovaj uopšte nije smeo da krene u ovo skretanje.
A ovaj sa Juke-om samo sam sebi može biti kriv što mu se žurilo i što je uradio to što je uradio u samoj raskrsnici.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Na suđenju uzeti u obzir da se crnom PUG-u 6 sekundi posle karambola upalio tzv. USLOV .
Inače, Novi Sad postaje sve više Beograd po ovakvim Yogi letačima, što bi pokojna Gorica Nešović rekla. Mladi i stari, dobrog standarda i još boljih automobila, kroje pravila saobraćaja i zakone i stavove zakona jer im debljina novčanika, nekima ili bejzbolka ili kurs đu đucua.
Znam da se ponavljam, mnogi su ovoj temi ovo isto pisali, ali u saobraćaju je ratno stanje, neizdrž i nerazumevanje. Vozim dostavno vozilo težine 7200 kg i oni očekuju da ja njima sklanjam, propuštam i ne krećem se jer njima tako odgovara. Kombi od 3700 kg ukupne težine takođe. Jeste brži, ali nije to Mazda Myata.

Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ovu punu liniju u BG niko ne zarezuje ni 1%. Skoro svaki dan skrećem levo preko takve dve trake (postoji semafor).
DesertRose
Reactions:
Pridružio se: 28 Jun 2023, 11:18
Garaža: Audi A3

Post od DesertRose »

Cao, jedno pitanje jer nisam sigurna kako se to tretira:
Ako ja stanem na stop i cekam da prodje vozilo koje ima prvenstvo prolaza ali moram da se vratim u rikverc malo jer on npr ne moze da skrene komotno i prodje pored mene a iza mene nabijen u milimetar stoji auto ako ga ja "cuknem" da li sam ja kriva ili on sto nije ostavio luft izmedju nas koji bi meni dao prostor da ja zapravo to izvedem bez rizika da se sudarimo?
Kao znam da je uvek kriv onaj iza ali s obzirom da ja menjam pravac onda sam vrv ja kriva ali opet kapiram da je ostavio propisan prostor to se ne bi desilo. Nisam sigurna kako se ta situacija tretira?
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ako ti njega udariš vozeći u rikverc, ti si kriva. Kriv je uvek onaj iza - ali to važi za uobičajene okolnosti, ne ako neko krene u rikverc bez gledanja.

U situaciji o kojoj govoriš se obično vozači međusobno dogovore. Ako sam dobro razumeo, ovo neko sa glavnog puta skreće na tvoj sporedni put, i to tik uz tebe, i tako da ne može da se provuče a, ako se ti ne pomeriš unazad. U tom slučaju i ti malko kreneš unazad, ali ne skroz, već sačekaš da i ovaj iza tebe ode malo unazad.

Još jedna fora da bi izašla u susret (a i izbegla grebanje auta) je da nakosiš auto prednjim krajem nadesno, pa da i na taj način daš ovom što skreće u tvoj put nešto više prostora. Ali to naravno treba gledati unapred, pa uraditi, ne kad si već tik do raskrsnice. Tipa, vidiš autobus koji će da skrene prema tebi, pa očekuješ da će mu trebati prostora.

E sad, bude u saobraćaju da ti se nekad neko previše iza leđa nabija, pa da ti ne možeš zbog njega ovako nešto da izmanevrišeš, al to su frustracije koje nam se svakako dešavaju. Opet treba svi vozači da se nekako sporazumeju.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

U takvoj situaciji je obično dovoljno da ubaciš u rikverc i sačekaš - rikverc svetlo je dovoljan signal da se i ovaj iza povuče.
Odgovori