Servis - Razno
Re: Servis - Razno
ddanijell
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Mislim da je i on bio do mene. Da sam mu tad zavio traku pa mu rekao da proba sa limenkom jer je imao malo vise lufta, ali nedovoljno za prsten. Ili da razbusi felnu pa stavi prsten.
A pre toga je bio kod njih X, Hunter, ali bilo dzaba.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
A pre toga je bio kod njih X, Hunter, ali bilo dzaba.
@Eskimko balansirao brate na najmanje -5-6 mesta... Kad je najbolje bilo urađeno, da kažem da je 80% vibracije nestalo, al i dalje sam osetio samo manje. Posle toga promenio sve 4 gume, montirao i balansirao na istom mestu gde je bilo ovo prethodno najbolje i loše je, al pošto je vibriralo i sa zimskim i sa prošlim letnjim, samo manje, odlučih da postoji još neki problem pa krenuo u rešavanje.
@dag81 hvala na savetu, proveriću sad oko praznika kad nađem vremena dal ima lufta.
Svakako ću posetiti nekog da pregleda i felne kad se već zezam sa tim.
Hvala svima na pomoći.
@dag81 hvala na savetu, proveriću sad oko praznika kad nađem vremena dal ima lufta.
Svakako ću posetiti nekog da pregleda i felne kad se već zezam sa tim.
Hvala svima na pomoći.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Stavi krug izolir trake oko glavcine i probaj. Nisam siguran da ces uspeti da skontas luft ako ga ima malo.
Jel to mislite da se od limenke odsece traka u sirini glavcine sto viri a gde naleze felna i to se nalepi na glavcinu?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Uzmi aluminijumsku lepljivu traku.OMP napisao:Jel to mislite da se od limenke odsece traka u sirini glavcine sto viri a gde naleze felna i to se nalepi na glavcinu?

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
to se sve zdrobi, ono sto moze malo jace da bude je lim od kutije cigara, on je malo jaci, konzerva od piva ce da se razlista.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ako je resavano limenkom ok, meni ne treba ne vozim bmw
al mi zanimljivo resenje, traka kontam da ne resava problem na duze jer znajuci po nekim drugim stvarima strada brzo

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
To treba samo da centrira tocak, kada se srafovi stegno to ne drzi vise nista.Bax napisao: 29 Apr 2025, 10:57 to se sve zdrobi, ono sto moze malo jace da bude je lim od kutije cigara, on je malo jaci, konzerva od piva ce da se razlista.

Ako tocak ima malo lufta u glavcini a sto je u stvari problem kako se pise, onda lepljiva traka ne moze mnogo da pomogne posto ce se od tih mikrovibracija ostetiti vremenom dok lim od limenke vrv nece tako brzo ili uopste.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Na centralnoj rupi se samo centrira tocak, ne drzi ona nista kad su zavrnuti srafovi. Mada i ona ima neku toleranciju, ne naleze to u stotu, na tim BMW-ima je moralo biti ozbiljno odstupanje ili je nesto bilo osteceno.

Razumem ja cemu sluzi sta ali ako kazu da kod tih bmw-a postoji ocigledno veca tolerancija od neke normalne onda traka ne pomaze trajno.
A opet kad su srafovi dobro stegnuti i ta veca tolerancija ne bi trebala da pravi problem
A opet kad su srafovi dobro stegnuti i ta veca tolerancija ne bi trebala da pravi problem
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ako si felne krive - džabe balansirate. Treba i to da se proveri. Imao sam lično taj slučaj pre dosta godina.
Meni je ta traka resila problem, pored hantera koji jeste gume stavio u najbolji polozaj ( nove Conti SC7, ocigledno sa odredjenim nedostacima, ali posle hantera nedovoljnim za reklamaciju, u granicama tolerancije ). Posle sam cuo za jos dva BMW, G30 sa tim problemom, jedan vozi neki masinac koji je merio precnik glavcine i nisu se gadjali sa fabrickim specifikacijama, ja to nazalost nisam merio, na sledecem menjanju tockova cu.
U principu traka centrira tocak, samo ne bi trebalo nabaciti ga grubo na glavcinu, lagano dok ne pritegnes srafove, posle sto kaze dragvorl ne igra nikakvu ulogu vise.
Interesantno mi je i da zimski set na drugim felnama ne trese kao letnji na oem felnama, kao u da ni zimske gume na oem felnama nisu tresle. Ocigledno je delom do guma, delom do glavcina tj felni, pa kad se potrefi ekscentar onda osetno trese.
Sent from my 2201123G using Tapatalk
U principu traka centrira tocak, samo ne bi trebalo nabaciti ga grubo na glavcinu, lagano dok ne pritegnes srafove, posle sto kaze dragvorl ne igra nikakvu ulogu vise.
Interesantno mi je i da zimski set na drugim felnama ne trese kao letnji na oem felnama, kao u da ni zimske gume na oem felnama nisu tresle. Ocigledno je delom do guma, delom do glavcina tj felni, pa kad se potrefi ekscentar onda osetno trese.
Sent from my 2201123G using Tapatalk