Geza napisao: 03 Jun 2025, 11:28
@Bax
Mrzi me da je slusam, jer iskreno smatram da je ona sarlatan, bavio sam se malo tom temom, i sam sam pokusavao da treniram i to dosta. Gde moze da se napreduje malo, kod staracke kratkovidosti, zato sto to mozes da nabildujes sa misicima, medjutom ti tesko mozes da promenis oblik oka, sa bilo kojim vezbama, a on utice na tvoju dioptriju. Dakle video sam da samo socivo mozes da nabildujes, cak i da malo izbacis oko sa grcenjem spoljnih misica koji su oko njega. Na taj nacin se slika izostri, ali sam oblik oka ne mozes da promenis. A ovo sa misicima, ima smisla, ako si oko 40 godina, i uvedes vezbe fokusiranja kao deo dnevne rutne, da bi odgodio staracku kratkovidost.
JA licno imam neku atipicnu dioptriju, plus na jednom oku, minus na drugom, to je reda promil ljudi. I dok su misici bili jaki, a socivo elasticno, ja sam dobro video. MEdjutim, sad kad su misici popusti, sam u jako neprijatnoj situaciji, i sa bildovanjem nabudzim ja svak oko pojedinacno da vidim OK, ali ona zajedno nece da rade, zbog toga sto su van sinhronizacije, tj prebacuju se na monovision. Monovision - jedno oko gleda na daljinu, drugo na blizinu.....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.