Papirologija pri kupovini polovnjaka
Re: Papirologija pri kupovini polovnjaka
Ako ide uplata na račun, u tim slučaju se auto vodi na tu firmu.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kao što su i rekli gore, moguće da imaju neki dogovor sa tom menjačnicom oko kursa i provizije za plaćanje. Proveri slobodno i u banci kako stoje, sigurno možeš i tako. U banci će ti verovatno tražiti izjavu o poreklu novca za 15k €, ne znam kako je to u menjačnici.
Ne trebaš da brineš ali treba da proveriš kolika je provizija za uplatu. Ako npr odradiš uplatu u banci u kojoj prodavac ima račun možda prođeš bez te stavke ili sa minimalnim troškovima. Inače sigurno imaju dogovor sa tom menjačnicom čim te šalju tamo.kopmania napisao: 05 Maj 2025, 20:52 Ako može savet. Treba da kupim polovni auto direktno od (da kažem velike auto kuće , da ne imenujem) iznos malo više od 15.000. Posto ide keš uplata poslat sam u menjacnicu gde ću izvršiti promenu novca i uplatu na račun. Da li je to neka ok praksa i da li imam da brinem o nečemu?
Podeliće na 3 uplate po 5000, da ne traže dokaz o poreklu novca. U banci hoće, mora izjava da se popunjava i provera.Momčilo napisao: 06 Maj 2025, 08:07 Kao što su i rekli gore, moguće da imaju neki dogovor sa tom menjačnicom oko kursa i provizije za plaćanje. Proveri slobodno i u banci kako stoje, sigurno možeš i tako. U banci će ti verovatno tražiti izjavu o poreklu novca za 15k €, ne znam kako je to u menjačnici.
Ukratko, poslali su te gde treba.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Kad prodam auto nekom sa drugog registarskog podrucja i dalje ja moram da odjavljujem tablice i saobracajnu kod sebe u gradu ili se tu nesto menjalo pa moze i on u svom?
- Blackshadow
- Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
- Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS
Može on u svom
Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Meni jedan diler nedavno reče da oni mogu tamo da prime keš do najviše 10.000 eura u dinarima, a za razliku odem da uplatim bilo gde.kopmania napisao: 05 Maj 2025, 20:52 Ako može savet. Treba da kupim polovni auto direktno od (da kažem velike auto kuće , da ne imenujem) iznos malo više od 15.000. Posto ide keš uplata poslat sam u menjacnicu gde ću izvršiti promenu novca i uplatu na račun. Da li je to neka ok praksa i da li imam da brinem o nečemu?
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Odavno je uvedeno da ne mora vlasnik da odjavi tablice vec kupac u svom gradu a najbolje da odmah kad napravite ugovor sve oko prenosa zavrsis na nekom tehnickom pregledu u tvom gradu, on tu odmah sve plati i samo u svom gradu odjavi tablice i uzme nove
Znači sad može da se samo odradi kp ugovor (4/5 primeraka) kod notara i pravac tehnički pregled i to je to? Ne mora sup i poresko više?
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
све је било у реду. Уплатио сам већи износ од 15.000 евра, само сам потписао изјаве да није новац ”на црно” и да нисам у странци...pedalaš napisao: 20 Maj 2025, 09:31Meni jedan diler nedavno reče da oni mogu tamo da prime keš do najviše 10.000 eura u dinarima, a za razliku odem da uplatim bilo gde.kopmania napisao: 05 Maj 2025, 20:52 Ako može savet. Treba da kupim polovni auto direktno od (da kažem velike auto kuće , da ne imenujem) iznos malo više od 15.000. Posto ide keš uplata poslat sam u menjacnicu gde ću izvršiti promenu novca i uplatu na račun. Da li je to neka ok praksa i da li imam da brinem o nečemu?
Čak i da se uradi tako ( da se odmah posle overe ugovora plati i porez - koji je svakako zakonska obaveza kupca ) - prodavac nema nikakvu garanciju da će kupac posle toga zaista da ODMAH u MUP-u da podnese zahtev za preregistraciju vozila na svoje ime, a što znači da ako kupac u medjuvremenu ( pre preregistracije ) napravi bilo kakvu glupost ( saobraćajni prekršaj i/ili neka doplatna karta za neplaćeno parkiranje ili slično ), sve će to iz perspektive državnih organa da padne na teret prodavca. Bole prekršajnog sudiju “ona stvar” što si ti prodao kola ( samo ih kupac još nije preveo na sebe ).OMP napisao: 20 Maj 2025, 11:41 Odavno je uvedeno da ne mora vlasnik da odjavi tablice vec kupac u svom gradu a najbolje da odmah kad napravite ugovor sve oko prenosa zavrsis na nekom tehnickom pregledu u tvom gradu, on tu odmah sve plati i samo u svom gradu odjavi tablice i uzme nove
Mora mup po nove tablice i saobracajnu kao i odjavu starih ali porez platis na tehnickom, tako sam ja sad uradio sa devojkom kojoj sam prodao auto, overili kp i poslao sam je na tehnicki na koji ja idem da joj odrade porez ona sve to platila i sutra dan otisla samo u mup po novu saobracajnu posto tablice ostaju jer je isti grad. U sustini prodavcu nije to nikakva olaksica niti je bitno gde ce kupac da plati porez i kako ali je bitno kupcu npr. ako si ti kupac odes odmah sa vlasnikom i zavrsis to oko poreza u smislu da znas na cemu si odmah tipa da auto nema neko zalozno pravo ili zabranu otudjenja i sl. znaci sigurnija je varijanta sa prodavcem odmah to da zavrsis pre nego si zvanicno i kupio i preuzeo auto, bar ja tako razmisljam a i odmah se zavrsi sve nije kao ranije da ides po poreskoj ili sto je bilo online pa cekas da te pozovu ili kako vec ne secam se.sebekkg napisao: 20 Maj 2025, 12:44 Znači sad može da se samo odradi kp ugovor (4/5 primeraka) kod notara i pravac tehnički pregled i to je to? Ne mora sup i poresko više?
Ti kad overis kp ti si onda u principu miran ako kupac tj novi vlasnik i napravi neko sranje a pre nego je odjavio tvoje tablice. On je duzan po zakonu da u roku od 15 dana od overe ugovora odjavi vozilo i prenese na sebe, tj da ga odjavi posle sta ce nije tvoj problem, ako to i ne uradi njemu taj ugovor ne vazi i onda morate opet da pravite, sto bi neko rizikovao a i sto bi mu ti davao nov ugovor kad je on bio neodgovoran.
A ovako kad je platio porez valjda se negde vidi da je on novi vlasnik vozila, postoji i kp i taj dokaz jedino sto tablice nije odjavio ali svakako bi njemu valjda na teret isla neka steta, ne znam sad to je vec zalazenje u detalje ne treba ni razmisljati o tome.
U svakom slucaju svi kazu da ti je kp dovoljan da si ti otudjio vozilo i da nemas veze sa nastalim problemima, tako valjda i pise u ugovrima neka klauzola.
Imao sam davno sličan problem. Lik nije završio papire al je nakrcao brdo parking kazni koje su stigle nama. KP ugovor je završio posao. Čemu ugovor ako ne štiti prodavca a I kupca .pedalaš napisao:Čak i da se uradi tako ( da se odmah posle overe ugovora plati i porez - koji je svakako zakonska obaveza kupca ) - prodavac nema nikakvu garanciju da će kupac posle toga zaista da ODMAH u MUP-u da podnese zahtev za preregistraciju vozila na svoje ime, a što znači da ako kupac u medjuvremenu ( pre preregistracije ) napravi bilo kakvu glupost ( saobraćajni prekršaj i/ili neka doplatna karta za neplaćeno parkiranje ili slično ), sve će to iz perspektive državnih organa da padne na teret prodavca. Bole prekršajnog sudiju “ona stvar” što si ti prodao kola ( samo ih kupac još nije preveo na sebe ).OMP napisao: 20 Maj 2025, 11:41 Odavno je uvedeno da ne mora vlasnik da odjavi tablice vec kupac u svom gradu a najbolje da odmah kad napravite ugovor sve oko prenosa zavrsis na nekom tehnickom pregledu u tvom gradu, on tu odmah sve plati i samo u svom gradu odjavi tablice i uzme nove
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Ja sam imao sa parking servisom baš suprotno iskustvo. I to ne jednom. Sud je ( pravosnažno ) rekao platiće onaj ko je kod MUP-a registrovani vlasnik vozila, a neka on posle vidi za pitanje regresa sa onim kome je prodao kola, a taj ih nije na sebe preregistrovao ( a parkiranje za ta kola nije platio nakon što ih je kupio, platio i preuzeo ).
Jednom sam imao u praksi i da je novi vlasnik (pre preregistracije) na Pančevačkom mostu zgazio čoveka (koji je menjao probušenu gumu na kolima na mostu), obavezno osiguranje je isplatilo porodicu poginulog ( jedno pet godina posle nezgode, jer je dugo trajao spor porodice sa osiguranjem ), pa je onda osiguranje udarilo regresno na onoga ko je bio kod MUP-a u tom trenutku registrovani vlasnik ( udarilo je na prodavca ) jer je kupac-vozač bio pod uticajem alkohola u trenutku nezgode ( pa je to bio osnov za gubitak prava iz ugovora o obaveznom osiguranju ).
Ljudi nakon što prodaju kola često olako gledaju na to pitanje da li je kupac i kada preregistrovao kola na sebe.
Jednom sam imao u praksi i da je novi vlasnik (pre preregistracije) na Pančevačkom mostu zgazio čoveka (koji je menjao probušenu gumu na kolima na mostu), obavezno osiguranje je isplatilo porodicu poginulog ( jedno pet godina posle nezgode, jer je dugo trajao spor porodice sa osiguranjem ), pa je onda osiguranje udarilo regresno na onoga ko je bio kod MUP-a u tom trenutku registrovani vlasnik ( udarilo je na prodavca ) jer je kupac-vozač bio pod uticajem alkohola u trenutku nezgode ( pa je to bio osnov za gubitak prava iz ugovora o obaveznom osiguranju ).
Ljudi nakon što prodaju kola često olako gledaju na to pitanje da li je kupac i kada preregistrovao kola na sebe.