Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Motorna ulja

Post od trojanac »

milosbj napisao: 30 Mar 2025, 18:30verovatno i tad nesto potrosi ali mi nista ne prijavljuje, tek nakon toga pocinje sa porukom da nedostaje 1/2l ulja i da sipam.
Razumem da auto ima senzor i prijavljuje kad mu nedostaje ulja, ali što čekati da ti indikator pokaže na tabli? Sipaj pa proveravaj na šipci posle 1000/2000/3000km. Jedino ako nema šipku?
Posetite www.garaza.rs !
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Jedino ispravno i da ne nagađa je da zameni ulje novim, nekim kvalitetnijim, proverenim brendom. I nakin zamene na svakih 1000km da se proveri nivo ulja. Sve ostalo je nagađanje.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Taj motor troši ulje i masovno se ljudi žale na to...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

[url]
virke
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2019, 22:07

Post od virke »

Pozdra svima.
Pretrazio sam celu temu i nisam uspeo da pronadjem ono sto me zanima pa bih bio zahvalan ako je neko upucen...
Naime vozio Punta 1.4 Natural power (2012 god) i fabricki ide u njega Selenia MP Gas 5w40 sto sam i sipao. Hteo bih da promenim samo proizvodjaca :)
Malo sam istrazivao i nasao ulje veoma prihvatljive cene a ima slicne specifikacije kao fabricki preporuceno ulje a to je castrol edge 5w40 ali onda ovde procitam da se to ulje najvise falsifikuje :(

Znaci, trazi se zamensko ulje u gradaciji 5w40 za auta na metan.
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Za gas sa Acea C3 standardom i malim baznim brojem
Ja sam sipao Wolf Vitaltech 5w-40 PI C3, ispunjava i neke Fiat i dosta drugih standarda, ne znam da li baš iste kao ta Selenia ali se ne bih previše opterećivao sa tim.
virke
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2019, 22:07

Post od virke »

Wolf oil selector preporucuje WOLF VITALTECH 5W40 GAS. To izgleda niko ne prodaje kod nas :) Ne mogu pronaci. cenu.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Njih prodaje (i valjda uvozi) Gazela, tako da njih kontaktiraj i pitaj jel ima kod nas.
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Mislim da nemaju.
To Gas ulje ima dosta veći bazni broj (10) u odnosu na PI C3(7 i nešto) i vrlo malo manji viskozitet. Koliko se sećam teorije, za pogon na gas ne treba veliki bazni broj, max 8.. Gas ispunjava baš tu Fiat normu, PI C3 ima neku drugu Fiat normu, ne znam u čemu je tu razlika. Mada lično sumnjam da je nešto preterano važno.
Ja sam PI C3 sipao u Citroen koji i nije na spisku podržanih proiizvođača ali su karakteristike tog i "fabričkog" ulja vrlo slične.
Robby
Reactions:
Pridružio se: 19 Dec 2020, 19:52

Post od Robby »

virke napisao: 21 Apr 2025, 21:44 Pozdra svima.
Pretrazio sam celu temu i nisam uspeo da pronadjem ono sto me zanima pa bih bio zahvalan ako je neko upucen...
Naime vozio Punta 1.4 Natural power (2012 god) i fabricki ide u njega Selenia MP Gas 5w40 sto sam i sipao. Hteo bih da promenim samo proizvodjaca :)
Malo sam istrazivao i nasao ulje veoma prihvatljive cene a ima slicne specifikacije kao fabricki preporuceno ulje a to je castrol edge 5w40 ali onda ovde procitam da se to ulje najvise falsifikuje :(

Znaci, trazi se zamensko ulje u gradaciji 5w40 za auta na metan.
Za gas prakticno idu MidSaps ulja, u gradaciji 5W40 je to vrlo lako i elegantno:
1.Wolf vitaltech 5w40 pic3 (nema Wolf gas za nase trziste, sa Pic3 pokrivaju mnogo toga sa ovim i tako im je lakse). Koristim 10ak god,preporuka cena/kvalitet. U Gazeli.
2. Liqui Moly Top Tec 4100 5w40, ovo je top kategorija...ali i dosta skuplje. Ima Kit Komerc
3.Lukoil Genesis Special C3 5w40, na njihovim pumpama, vrlo dobro
4.Mannol Energy Formula PD 5w40, ima Centar-S, Beograd, ul.Karadjodrdjeva valjda br44. Skroz ok ulje.
5.Total ineo mc3 5w40, standardno bas ok
6.Repsol AutoGas 5w40, uvoznik Triton Oil
7.Motul Specific Lpg/Cng 5w40, Mass Company
8.Mol Dynamic Prima 5w40, vrlo dobro i kvalitetno ulje,cudo jedno...
9.mocni Ravenol vmo 5w40, sajt odavde Subotica
...to bi bilo to...
Ja bih se drzao Wolf,Mannol i menjao skolski na 10k km...ali vlasnik neka odluci.
Striktno ne mora ulje da ima u imenu 'gas' dakle, ali neka ima ACEA C3. prica je duza,ali recimo, zbog zdravlja ventila...i ne brinuti,ne treba previsok TBN da bude, 7-9 sasvim je ok.
Kupovina ili na benz.pumpi ili direktno od uvoznika.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Da li neko zna gde se moze nabaviti ovo ulje?
(Ide u kompresor) Reče borko iz klasika da se menja svakih 50k.

Slika
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Za koji kompresor je to? Mislim da ima tog ulja na svakom aerodromu
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Koga interesuje tematika motornog ulja preporucujem ovog lika.
https://www.youtube.com/@themotoroilgeek

Ima dosta interesantnih klipova i odgovara na razna pitanja. Covjek je bukvalno doktor sto se tice ulja.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

LAV-LAV napisao:Za koji kompresor je to? Mislim da ima tog ulja na svakom aerodromu
Verovatno za Mercedesa kog Darko vozi. Zanimljivo, nikad mi nije palo na pamet da tu ima ulje a potpuno je logično.

Sent from my iPhone using Tapatalk
musuZmaj
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2023, 16:39
Garaža: Opel Astra H
Kontakt:

Post od musuZmaj »

virke napisao: 22 Apr 2025, 15:01 Wolf oil selector preporucuje WOLF VITALTECH 5W40 GAS. To izgleda niko ne prodaje kod nas :) Ne mogu pronaci. cenu.
Продаје их Газела комерц, имаш у Нишу у продавници то уље, ја га сипам у Астри.
Odgovori