Motorna ulja
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Re: Motorna ulja
U Fiatove 1.4 8v atmosferce ide fabrički 5W40 koliko znam. Vidim da se kod nas dosta koristi 10w-40 gradacija u tim motorima. Jel to znak da auto vrv troši ulje pa se gura ovo gušće ?
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Sipaju i iz neznanja, kao nekad davno kad su meni sipali 15w40 u visokoturažnog Alfinog TSa, pa umalo ne sjebah motor. Posle sipao 10w50 i sve bilo u redu. Još jedan razlog 10w40 u Fiata je što misle da ide Selenia po defaultu a to je kod Selenie Gold, sa kojom ne bih ni lanac na bicikli podmazao koliko je krš ulje. Jesi konačno uzeo GPa?
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
Nisam ništa ni išao da pogledam. Ne mogu da se sastavim od posla. Vrtio danas oglase malo pa vidim dosta se gura ta gradacija ulja 

koje ulje preporučujete za multijet 1.6 dizel iz 2014 sa 272.000km
svi configuratori bez kilometraže izbacuju 0w30 ali bukvalno svaka radnja i svaki majstor kažu 5w30 zbog kilometraže
dalje, do sada sam stavljao ili običan shell helix (kad sam menjao kod fiat gorana) ili eneos kada sam menjao u svom aranžmanu.
sada vidim da 5litara eneos košta 55e, 6.300rsd. nisam upamtio da je toliko skupo ali za jednom godišnje 1-2.000 din više nije greda ako ulje valja.
svi configuratori bez kilometraže izbacuju 0w30 ali bukvalno svaka radnja i svaki majstor kažu 5w30 zbog kilometraže
dalje, do sada sam stavljao ili običan shell helix (kad sam menjao kod fiat gorana) ili eneos kada sam menjao u svom aranžmanu.
sada vidim da 5litara eneos košta 55e, 6.300rsd. nisam upamtio da je toliko skupo ali za jednom godišnje 1-2.000 din više nije greda ako ulje valja.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ako mu je na vruce gradacija ista opet ce trositi ulje, sem ako se vozi samo na hladno.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Prethodni vlasnik od kog sam uzeo auto je u 1.4 benzinca atmosferca sipao 5-40 i još uvek je to ulje u njemu. Nema potrošnje ulja i za sad je sve ok, auto je na 230000km.Heineken napisao:Nisam ništa ni išao da pogledam. Ne mogu da se sastavim od posla. Vrtio danas oglase malo pa vidim dosta se gura ta gradacija ulja
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Ja sam pri nekoj zameni sipao u GP 5w40 i ako je prethodno sipano vec 10w40, posrkao je 5w kao blesav, vratio sam se na 10w i to je vec umereno trosio, opet mislim da je tu presudno u kakvom je stanju motor.
Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk
Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk
Naravno, svakako se treba držati fabričke preporuke, mada automobili 10+ godina starosti i ulja koja su tad preporučivana i ulja koja se danas proizvode uz sve ove nove tehnologije i poboljšanja, ne mogu da se porede.
U fire 1.2 8v, sipam Elf NF 5w40, meni je OK, nema potrosnje, do 7000, kad ga ispustim...BigMazzy napisao: 19 Maj 2025, 16:35Prethodni vlasnik od kog sam uzeo auto je u 1.4 benzinca atmosferca sipao 5-40 i još uvek je to ulje u njemu. Nema potrošnje ulja i za sad je sve ok, auto je na 230000km.Heineken napisao:Nisam ništa ni išao da pogledam. Ne mogu da se sastavim od posla. Vrtio danas oglase malo pa vidim dosta se gura ta gradacija ulja
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Za vecinu iole novijih fiat benz i dizel motora je 5w40 gradacija i c3 specifikacija ali tacno je da mnogi sipaju 10w40 pre svega zbog cene a onda zbog manje potrosnje ali to uopste ne mora da znaci da ce manje trositi. Bolje je da motor troskari ulje a da ima dobro i kvalitetno mazivo nego da ne trosi ulje a da se lose podmazuje, ja sam uvek tako gledao. Sta je problem i dosuti povremeno malo ulja.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Moj Puntić je trenutno na 255.000 i nešto, od prvog dana sipano 10W-40 (jer tako piše u servisnoj knjižici, i još menjano na 15.000 km) i samo prede... Selenija korišćena najviše, pa jedno vreme Shell (ovlašćeni odustao od Selenie), zatim je Selenije nestalo na tržištu pa sam sipao jedno vreme Castrol... sada opet ima Selenie pa sipam ponovo nju...
no 10W-40 uvek, što mi govori da je najbitnije redovno menjanje a ulje - šta god da mu sipaš, dobro je, nije to zahtevan motor... Potrošnja ulja uvek ista od prvog dana, ne troši skoro ništa do 10.000 km a onda do 15.000 spusti na pola između max i min. i to je to...

- TheWickerMan
Tvoj je 1.2 8V, i ja bih u njega sipao 10w40, samo ne Seleniu. U 1.4 bih već 5w40.
To je Selenia Gold u gradaciji 10w40?
To je Selenia Gold u gradaciji 10w40?
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ne, Selenia 20K, ulje sa novijom formulacijom. Selenia"Gold" je išla ranije u starije verzije tog motora (pre 2008. godine).
Ništa ne fali Seleniji, mogu vam potvrditi iz prve ruke. Uostalom to nije ni jeftino ulje, ima istu cenu kao i Castrol, recimo.
Ništa ne fali Seleniji, mogu vam potvrditi iz prve ruke. Uostalom to nije ni jeftino ulje, ima istu cenu kao i Castrol, recimo.
- TheWickerMan
Ja prvi sam za Seleniju, posebno za te "bolje" gradacije tipa 20k, racing, multiair, ali Gold smatram đubretom kao i Vision ( 15w40, ne znam da li još uvek postoji ), iz moje Fiat ere ( pre 15ak godina ).
To 20k je totalno dobro ulje, mislio sam da je i ono 5w40 ali sad kažeš, ako se dobro sećam, ima dve verzije i 5 i 10 w40.
To 20k je totalno dobro ulje, mislio sam da je i ono 5w40 ali sad kažeš, ako se dobro sećam, ima dve verzije i 5 i 10 w40.
- Saša
Ja nekako najviše volim da sipam ono što fabrika preporučuje pa makar bilo i skuplje ili lošije od nečeg drugog na tržištu. Zato ću i u Kadjara nastaviti da sipam ono što su usuli prvi put u fabrici a to je Castrol RN17FE 0W-20. A ako to baš ne mogu da nađem (kao što se desilo sa Seleniom jedno vreme) - onda kupujem najskuplje/najbolje što nađem. Na ulju se ne sme štedeti.