imam jedno pitanje i molbu, mozda je neko imao slično iskustvu. Kupio sam Nissan x Trail, 2.0 dci 4x4, 2018 godiste, na satu 100.650 KM. Imam veliki problem sa menjačem, jer iz njega curi ulje. Auto je u voznom stanju, šalta normalno, al prosto ulje curi.
Promjenio sam semering nije resilo problem. Kontaktirao sam Zedi u Bečej, pa mi rekao da dovezem.
Da li je neko imao slična iskustva i kako je rešio problem? Hvala unapred
Rodjak je kupio Peugeo 3008, dizel, 2017 godiste, oko 120 000 km. URadio bi servis automatskog menjaca. Ispiranje i zamnea ulja, zamena dihtunga, i sta vec sve treba. Koji servis bi ste preporucili u Beogradu ili nekoj epsilon okolini (do 100km)?
Ja mislim da se samo radi zamena ulja i to bi trebalo masinom. Ne verujem da neko otvara preventivno menjac. Ja sam pisao skoro da ovaj iz Jakova ne radi francuze starije od 2 ili 3 godine, zaboravih tacno.
Van toga, ne znam, imas Pastora u Temerinu, da pitas Zedija iz Beceja da li radi Aisin.
Hvala Vam svima na odgovorima. Tokom menjanja prve 3 brzine, kaze da se "oseti" po malo, nakon toga, vise brzine u oba smera menja tecno i ne oseca se. Zato je resio da servisira menjac. Mozda je dovoljna samo zamena ulja, a mozda je i nesto ozbiljnije, hteo bi da proveri. U svakom slucaju, auto se vozi lepo, deluje da nema gubitka snage, ako to ista znaci u ovom slucaju.
Onda ima smisla uraditi redovan servis, uz potencijalnu dijagnostiku.
Dok sam vozio francuze sa tim Aisin Warner menjacima, hvalili su nekog majstora iz Kumodraza.
Mislim da kod Aisina bez otvaranja menjaca ne mozes da uradis bilo sta, izuzev same zamene ulja. Naravno, mozda gresim, ali tako sam skapirao. Ako neko ima video klip, neka slobodno podeli.
Kod AIsina, barem na onom 6b koji sam vozio na prethodnim kolima (C5 X7), a verujem i da je na 8b slično, ima čelični filter - mreža unutar samog menjača koji ne može da se zameni bez otvaranja istog što niko neće da radi "preventivno". U skladu sa tim redovni servis podrazumeva ispiranje i zamenu ulja u menjaču pod pritiskom na mašini. Ode nekih 10-ak litara ulja i samim tim se ispere gotovo ceo menjač i to radi posao, ako nije načet menjač. Ako je načet ovo samo može da "izazove" da bude "dokrajčen" jako brzo. Ja sam na prethodnim kolima kod Slavka iz Jakova 2x menjao na 117.000km prvi put i drugi put na 164.000 km prodat auto sa 200.000 novi vlasnik ga jos vozi ne znam dal je radio servis ponovo ali vidjam auto Tada je bilo oko 150e to.
S tim da to ispiranje pod pritiskom može da bude zajebano jer može da izbije neke dihtunge, i da napravi havariju. To sam procitao na BMW forumima a odnosi se na 8b Aisine koji se ugradjuju u FWD sDrive modele sa poprečno postavljenim motorima.
Ja sam uradio običnu zamenu ulja na njemu na nekih 60.000km, moguće je izmeniti oko 4L ulja od ukupnih 14L koliko staje unutra (ako se dobro sećam, možda je i negde 12-15).
To ulje je poprilično skupo, OEM je valja 9000rsd/l a Motul je mislim izašao 3500/L.
Tako da bih ja to promenio šta može i kolko može, možda i par puta uzastopno (recimo na svakom malom servisu sledeća dva tri) ali ne pod pritiskom.
U Hondinom manualu pise 4 zamene odgovaraju ispiranju. Tu je mozda jos dosta bitnije isprati izmenjivac toplote, to niko ne radi inace, a pregrevanjeje jedan od glavnih uzroka stradanja menjaca.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Skine se vod koji ide na ulaz i izlaz hladnjaka, stave se creva i naspe se benzin (moze i neka druga odgovarajuca tekucina), pa se to pogura komprimovanim vazduhom. Prvo na jednu stranu dok ne bude cisto, onda na drugu stranu. Mi smo tako radili u servisu. Cudo naslaga i opiljaka izleti.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money