Preporuke za sve i svašta

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Koji moment ključ da kupim, da valja a da ne košta previše, ako ima tako nešto? Treba mi neki raspona recimo 5-50 Nm (može i više no najbitniji mi je otprilike taj neki raspon).
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Preporuke za sve i svašta

Post od OMP »

bude povremeno u lidlu, za neku amatersku upotrebu kontam da je dobar i da nema potrebe za boljim a pritom je i povoljan
Masinac
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2019, 15:59

Post od Masinac »

Ako misliš na onaj iz Lidla od 1800-2500 din, on je od 80Nm-200Nm. Nisam u Lidlu vidjao nista za ispod 80Nm. Ako ima dajte link, treba i meni.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Taj je previše grub, može da služi eventualno za stezanje točkova i ništa više. Meni treba da stegnem poklopac ventila, svećice, poklopac filtera goriva, čep na karteru i tako te slične fine stvari…

Ako ne nađem ništa - moraću opet stezati na osećaj u rukama (a i nije mi ni to neki veliki problem)… No definitivno je bolje i lakše moment ključem.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja imam stari iz Lidla ima on manje od 80Nm

Momentsleutel:
Momentsleutel met aandrijving: Vierkant 12,5 mm (1/2")
Koppelbereik: 40 - 210 Nm
Profiel: recht
Aantal tanden: 48 tanden
Terugzwaaihoek: 5 °
Meetnauwkeurigheid: max. +/- 3%

https://www.lidl.nl/p/parkside-wielverv ... p100379384
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Treba mali od 1/4 cola, ima ih po radjama koje prodaju alat. Ako ništa lokalno nema u NS i okolini onda u BG ima u PitStop prodavnici (pogledati na sajtu karakteristike) raznih po ceni pa će se nešto valjda pronaći što odgovara.
Ja imam 2 komada, mali od 5-30Nm koji je upravo za zavrtanje u aluminijumu od 1/4, jedan srednji od 20-200Nm od 1/2.

Kada treba nešto jako da se stegne, reda 300-400Nm (recimo remenica) onda odem u blizini da mi srede ili na "silu" a kako nemam baš snage i da mi veoma retko tako nešto treba jako još nemam adekvatan alat.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

I meni se čini da ću verovatno trebati kupiti dva (s obzirom na njihove najčešće raspone) no pošto su iole bolji ključevi tipa 70-80 evra, ne daje mi se reda veličina 150 evra za nešto što mi treba jednom godišnje (a treba mi još nekih alata, nije samo to jedini trošak). No ako ne bude druge, kupiću, šta ću... Već na prvom servisu štedim dovoljno novca za oba moment ključa. :D

Inače, taj od 5-30 Nm bi mi pokrio većinu stvari (pripremam se za servisiranje Kadjara u sopstvenoj režiji), recimo:

- svećice: 23 Nm
- šrafovi bobina: 8 Nm
- poklopac filtera ulja: 25 Nm
- čep kartera: 30 Nm

Itd, itd...

Sve ja to mogu rukom (i imam prilično iskustva i dobar osećaj) ali mirnije ću spavati ako sve to stegnem moment ključem. Plus što je kod većine stvari stezanje u aluminijumu i treba itekako biti oprezan...

Hvala na savetima. :)

Edit: pa taj "Pit Stop" ima baš dobre cene... bacam se u kupovinu. :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Svecice i filter se bas i steze rukom, svecice do sabijanja podloski, filter rukom, kolko moze.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Zavisi od auta odnosno godišta/generacije. Kod Punta jeste tako jer ima klasičan metalni filter koji se navrće na blok motora. Kod Kadjara i novijih automobila je drugačije, oni imaju plastično kućište (ili plastični poklopac kućišta) u kome je običan papirni filter i na tom kućištu lepo piše da se steže silom od 25 Nm - verovatno da ne bi oštetio tu plastiku. Isto tako i čep kartera zahteva bakarnu podlošku dimenzija 16x22x2 i steže se silom od 30 Nm da bi se ta podloška pravilno sabila i raširila odnosno ostvarila potrebno zaptivanje... treba dosta iskustva koliko to odoka da zategneš kako teba. Kod svećica se može desiti ta uopšte nemaju tu podlošku a i kada imaju (većinom imaju, naravno) može se itekako preterati sa stezanjem i oštetiti navoj u aluminijumu. Ili, recimo, zatežeš neki poklopac ispod koga je dihtung - vrlo lako se pretera i ošteti dihtung. Zato je i propisano stezanje moment ključem.
Poslednja izmena od Saša u 30 Maj 2025, 13:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

https://www.ngkntk.com.br/site_ingles/direct/p18.html

Uglavnom sto se tice svecica, nema puno varijanti, i tacno se zna koliko se steze, nova ili pak koriscena svecica.

Sto se tice filtera ulja, oni se nece odviti, bar na Tojoti postoji osigurac za plasticni filter, koji sprecava odvijanje istog, jedini problem mozes da napravis ako ga pretegnes. Takodje diht gumica, je bocno, tako da stegnutost filtera ne cini razliku, jedini problem je ako ga pretegnes, a to rukom tesko da ces da uradis, na osecaj....

PS. za svecice i filter vise verujem svom osecaju ,nego nekom alatu, za ostalo se slazem, za neke fruge stvari alat jeste potreban....

PS2: skidao sam skoro jedan filter ulja na Peugeotu 208, 1.6 HDI. Prvo je majstor pokidao semering gumicu, pa se gubila velika kolicina ulja, drugo tolko sumanuto ga je stegao, da je morala poluga od metar i po da radi za filter da bi sleteo sa motora....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ja sam nedavno imao slučaj da nam se izbušila prednja leva guma na Puntu i supruga otišla u Miše Dimitrijevića u NS-u (bivši Kedi) da joj okrpe/čepuju gumu i neki debil tamo je stegao posle toga toliko taj točak da sam kasnije (menjajući letnji/zimski komplet) uspeo da polomim onaj originalni Fiatov ključ koji je došao sa autom (rascvetao se dole) i kojeg sam imao 14 godina. Uh, kako sam bio popizdeo... Nikako da skinem taj točak. Na kraju sam pozajmio od komšinice njen ključ (al više nisam smeo da skačem po njemu kao po svom - da i njega ne polomim) već sam našao neku metalnu cevku od metra i više, produžio polugu i nekako na jedvite jade i vrlo polako i pažljivo uspeo konačno da odvrnem šrafove (sve četiri su bila tako krvnički stegnuta). Zamislite da mi se negde na putu desilo da opet probušim taj točak - mogao bih samo da sedim i plačem, džabe rezervni u gepeku... Uh, kako sam bio besan... Sada moram da nađem drugi ključ, ovo me podsetilo da se vozimo Puntom već neko vreme bez adekvatnog ključa za točkove...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Zato uvek sipka u gepek. Ja imam istu sipku preko 20 god. samo je seljakam

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Heinz napisao: 27 Maj 2025, 22:19
dragvorl napisao: 27 Maj 2025, 16:46 Pazi samo da ti ne otkazu let. Zbog trenutne situacije cesto otkazuju letove za US.
Koje situacije? Ko otkazuje?
Avio kompanije. Ne citas vesti, iz Evrope se osetnomanje putuje ka US od Trampovog zaostravanja odnosa. Kolega koji putuje tamo cesto mi je preneo iskustva.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bila gđa pre 2 nedelje, na tamo preko Beča nazad preko Zuricha, nikakvih problema, za Čikago i iz Miami.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne razumem kakve veze ima. Mogu da ti otkazu let
,ne znaci da ce ti otkazati.