Koji internet koristite?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
matematicar
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2022, 23:21

Re: Koji internet koristite?

Post od matematicar »

znaci ne moze moj tjuner, mora njihov tjuner u koji se mece sim kartica za dekodiranje kanala
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ukoliko nemas tjuner koji ima slot za ubacivanje kartice(koja nije sim nego slot u koji se ubacuje cam modul) onda moras da uzmes to njihovo resenje. Ako imas noviji tv koji ima dvb-t2 on najcesce i ima taj slot u koji mozes direkt gurnuti taj cam modul sa smart karticom koju od njih dobijes a na tebi je samo da povezes eksternu antenu na tv.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

matematicar napisao: 05 Jun 2025, 19:26 Imam ja tuner i tih 10 javnih kanala, ali ima jos 15-tak zakljucanih. Kome se placa i koliko da se otkljucaju oni?

Slika
Moraš da imaš puno više javnih kanala, barem 40tak ako nisi u nekoj zabiti (geografski nepogodnoj za prijem signala) a ovo je paket pretplate MTSa.
Dakle obratiš se MTS za pretplatu i dalje dobiješ od njih karticu koju ubaciš u CAM na TVu.

Gotovo isto kao što se ranije koristilo za DVB S prijem (npr Irdeto) pre 20tak i kusur godina kada je bilo popularno kod nas dekodiranje. (doduše tada često sa piratskim karticama preko HU, ko se bavio time znaće koja je firma u pitanju prodavala iz Bačke Topole).
Čak mislim i da mi je ostala jedna Magic kartica negde.
matematicar
Reactions:

Post od matematicar »

ok, taj citac kartice se ne prodaje odvojeno u usb formatu da ga dodam na svoj tjuner koji vec koristim za streaming? videcu
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kako 40 kanala, u bgu meni ne vata preko 10, to mozda ako racunas i radio stanice. Ili ako vatas i druge predajnike osim avale.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Avalu jedva hvatam ali Crni Vrh Jagodina, Kosmaj, Rudnik, Ovčar, Cer, Jastrebac bez problema,
Rudnik i Jastrebac imaju solidan izbor, mogu da prebrojim tačan broj koliko ih ima kod mene.

Radio stanica ima mali broj, možda 10tak sveukupno koje se emituju kroz DAB+ ( i hvala bogu da su očajni DAB ukinuli).

Ako misliš na FM radio stanice tu i ne znam broja, osim naših hvatam bosanske i rumunske.
matematicar
Reactions:

Post od matematicar »

Kako mozes toliko predajnika da uhvatis, Kosmaj i Jastrebac su na 200km jedan od drugog?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ne razumem baš pitanje u vezi kilometraže.
Prosto je, Kosmaj je "pdo prozorom" tj lokal, Jastrebac je velika nadmorska visina tako da je u dometu (optičkom) jer izmedju nema ništa od visokih planiina.

Nemoj da te zbunjuje Fre(s)nelova zona od 40tak kilometara jer se to odnosi na situaciju kada su i predajnik i prijemnik iste nadmorske visine odnosno kada su praktično na tlu postavljeni.

Dodatno, dobra mi je mikro lokacija i imam otvoreno optički sve od severoistok pa preko juga do jugozapada i delimično severozapad mi je otvoren.

Samo mi je sever zatvoren pa mi je recimo Čot i Crni i Crveni totalno blokiran što se tiče signala, isto i Crveno Selo ni u tragovima iako je približno ista kilometraža kao do Jastrepca.

Avala mi je bliža od Kosmaja pa je gotovo "nevidljiva" tj loš je signal na mojoj lokaciji iako sam možda 5-7km udaljen vazdušnom linijom.

Generalno na Avali je toranj postavljen na pogrešno mesto i zbog toga postoji mrtva zona južno od njega (zna se, ucrtano je na mapama) pa i na delu autoputa nekih 10tak km posle Begaljičkog brda.

Toranj na Avali je projektovan i zamišljen kao PTT za linkove, nije uopšte za emitovanje programa difuzije ali je kasnije napunjen predajnicima kada je već tu a novi na najvišem delu Avale koji je trebao da se podigne nije nikada zaživeo osim kao idejni projekat.

Na kraju nebitno za tvoje početno pitanje, na tvojoj lokaciji proveri šta ti je u dometu vidljivosti predajnika i shodno potrebama uzmi MTSov paket kodiranih programa ili opet ako ne treba ostani na javno dostupnim/ besplatnim.

Podrazumeva se da moraš imati adekvatnu antenu za Band III odnosno Band IV izdignutu iznad krova i lokalnih neposrednih prepreka. I naravno usmerenu tačno na azimut predajnika koji želiš primati.

To je oduvek važilo, ista je priča kao nekada za analogni difuzni prijem ne sme da bude mnogo refleksija jer odmah nastaje BER haos.

Ja sa prozora vidim i Rudnik i Kosmaj tako da ja imam zaista vrhunsku lokaciju što se tiče prijema (i predaje) radio signala.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

https://radioamater.wordpress.com/wp-co ... k-vol4.pdf

Korisna knjiga za uvod u tematiku antena, prositranja radio signala, dometa i svašta nešto korisno i univerzalne primene u praksi.
Odgovori