Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Colovna mera?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Navrtke točkova Jarisa odvrćem gedorom za svećice. Jer je u mom kompletu gedora samo ona od 21 mm.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Hvala!Dare4x4 napisao:Meni ovo izgleda kao spoj motora i zvona menjača. Ako je tako, tu nema dihtunga jer unutra nema ni ulja. Može da curi zbog semeringa radilice ili spojničke i u svakom slučaju mora menjač da se skida.
Ovo je rađeno to nedavno: set kvačila, hidraulični druk ležaj, zadnji semering radilice i dihtung kartera.
To zvuči kao da zadnji semering radilice ipak zajebava? Ali ići ću opet za BG sad u petak, pa ću pogledati pažljivo odmah posle vožnje, najbolje se vidi kad je sveže baš.
Naravno, to je sad prilično nagađanje, ali pokušavam da budem ipak što sigurniji.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Imaju neki japnaci te neke cudne kljuceve za tockove, npr. mazdine tockove odvrcem samo onim kljucem koji ide uz auto znam da se probao mojim kljucevima (ne znam sad koji br) ali nisu mogli ili mali ili labav pa hoce da oblajzne
Kod mene na avensisu su standardne dimenzije matica a mislim da je i na almeri isto bilo.
https://www.bonoss.com/toyota-lug-nuts- ... Vb2vvATe7Rpedalaš napisao: 18 Jun 2025, 09:55 Zna li neko, u smislu izbora odgovarajućeg alata za odvrtanje šrafova točka, koliko mm ima navrtka točka kod (sadašnjeg ) Jarisa?
Da li je to 20,8 mm ili je 21 mm ?
Bio sam ubedjen da je 21 mm ( i koristim gedoru veličine 21 mm ), a onda mi je drugar sinoć pokazao svoj neki komplet alata za Jarisa od pre 20 godina i na onom njegovom ključu jasno piše 20,8 mm.
For example, if you have a socket that fits your lug nut and it says 13/16″, you can change it to millimeters by multiplying it by 25.4:
13/16″ x 25.4 = 20.6375 mm
This is close to the common lug nut size of 21mm, so you can guess that your lug nut is also 21mm.
Ali svakako se spoj dihtuje namenskim silikonom.. ako je ovaj označeni deo na slici uopšte deo zvona kartera.Dare4x4 napisao:Meni ovo izgleda kao spoj motora i zvona menjača. Ako je tako, tu nema dihtunga jer unutra nema ni ulja. Može da curi zbog semeringa radilice ili spojničke i u svakom slučaju mora menjač da se skida.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Lako se proveri koje je ulje po gustini i mirisu. Ostavi se posle voznje najlon ispod pa se sutradan proveri.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ako pričamo o spoju motora i menjača, tu nema zaptivanja uopšte. U tom prostoru su zamajac i kvačilo, unutra je vazduh i odatle dopire smrad kad se pregreje lamelapaliic napisao: 19 Jun 2025, 20:56Ali svakako se spoj dihtuje namenskim silikonom.. ako je ovaj označeni deo na slici uopšte deo zvona kartera.Dare4x4 napisao:Meni ovo izgleda kao spoj motora i zvona menjača. Ako je tako, tu nema dihtunga jer unutra nema ni ulja. Može da curi zbog semeringa radilice ili spojničke i u svakom slučaju mora menjač da se skida.
Sent from my iPhone using Tapatalk

- Gazu
Ulje koje dole primećujem je sigurno motorno. Ne smrdi specifično kad ga uzmem na prst recimo.
E sad, ako je tu iza vazduh, onda pretpostavljam da se ulje možda sliva s nekog drugog mesta, ali ipak - tu negde oko te regije.
E sad, ako je tu iza vazduh, onda pretpostavljam da se ulje možda sliva s nekog drugog mesta, ali ipak - tu negde oko te regije.
Dzaba nagadjanje teraj to kod majstora na dizalicu pa neka gleda, to mu posao, pogotovo ako ti je radio sve sto je radio a nije uradio kako treba
- Gazu
U pravu si. Hvala!
Ja nisam proveravao sa tim alatom, ali znam da su pricali da im je stradao na ispod 50k kilometra dok je moj bio bez ikakvih tragova na 80k, ali ga preventivno zamenili. Sad sam na 125k, mozda bih trebao i ja da pogledam. Mislim da ga gradska voznja najvise ubija.
Послато са SM-S921B помоћу Тапатока
Послато са SM-S921B помоћу Тапатока