Android Auto/Car Play

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Android Auto/Car Play

Post od dragvorl »

Meni se prekine uvek bezicna veza kada izgubi telefon internet (kada prelazim preko granica).
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

ftj napisao:
Momčilo napisao:A je l' može kod vas da se priča preko telefona ako je nakačen na car play? Kao kad je povezan samo na bluetooth, pa možeš na telefonu da biraš "slušalica, spikerfon i bluetooth"?
Pricas preko karplej interfejsa a kad se javljas na telefon isto mozes da izaberes dal oces slusalica spikerfon i bt.
Probao juce, na Renaultu Meganu mogu da biram samo bt ili spikerfon, ne moze slusalica.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

trojanac napisao: 24 Jun 2025, 10:57 Ako je eSIM problem onda mi deluje da sistem daje prednost SIM kartici iz telefona koji je konektovan i odatle uzima net, a kad se net ugasi u roamingu onda preuzima eSIM.
Onda je pitanje šta bi se desilo da se ugasi net na telefonu?

Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Google Maps ne može da radi bez internet veze (jedino ako imaš u telefonu skinute off line mape, onda će raditi, ali i tada mu treba bar malo internet veze na početku da bi kod navigacije rutirao kako treba). Da, po defaultu je verovatno namešten da primarna Internet veza bude ugrađeni eSIM (taj servis je besplatan dok je auto u garanciji a posle se plaća). No Renault očigledno nema potpisane ugovore sa operaterima u Srbiji (niti je ta opcija aktivirana u mnogim automobilima - kod mene recimo nije, a imam je takođe) i zato to kod nas ne radi. Odnosno radi samo kada je povezano kablom jer tada kabal preuzima primat veze i vuče Internet preko telefona...

Cela ta situacija sa tom poslednjom generacijom Captura/Australa i ostalih Renault modela je meni lično prilično nejasna, kao - neki vlasnici objašnjavaju da ti automobili imaju bežični AA/Carplay i konektuješ se preko bluetotoha i to je kao neki vid autorizacije a posle to radi preko wi-fi-ja... Nelogično. Ili je bluetooth ili je wi-fi, kakva sad prvo konekcija na bluetooth i "autorizacija"...?

Ako se ne varam, oni svi sada imaju multimedije poslednje generacije gde je sve/čist Google/Android u pozadini - njima dakle nikakvo "preslikavanje" sa telefona i nije potrebno (a što u suštini rade AA/Carplay) - sve što im je potrebno je u stvari ta Internet veza (bilo preko ugrađene eSIM kartice ili sa telefona). Zato to i radi kako radi (odnosno ne radi kod nas)..
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Saša napisao: 24 Jun 2025, 13:16
Cela ta situacija sa tom poslednjom generacijom Captura/Australa i ostalih Renault modela je meni lično prilično nejasna, kao - neki vlasnici objašnjavaju da ti automobili imaju bežični AA/Carplay i konektuješ se preko bluetotoha i to je kao neki vid autorizacije a posle to radi preko wi-fi-ja... Nelogično. Ili je bluetooth ili je wi-fi, kakva sad prvo konekcija na bluetooth i "autorizacija"...?
Bas naprotiv savrseno je logicno. BT sluzi za uparivanje/auth Auto <> Telefon, ali transfer podataka ide preko WiFi. Dakle BT uspostavi vezu, razmeni sigurnosne tokene i onda se podignu virtualni interfejsi/tuneli na telefonu i head-unit-u na WiFi mreznim adapterima. https://en.wikipedia.org/wiki/CarPlay pogledati pod stavku hardware. Propusna moc WiFi mreze je mnogo veca nego BT i zato se koristi. I to vise kanala instovremeno. Zato je "Aftermarket WiFi AA/CP" dongle cesto nepouzdan, ispada veza, zatupi isl, jer stave neadekvatan hardware za tu kolicinu podataka koji treba da gura.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Pa i wi-fi ima svoje sigurnosne protokole. Ništa lošije nego bluetooth. Zašto ne odmah direktno wi-fi ako ga već imaš?

Kući na wi-fi rutere se ne konektujemo tako - zašto bi to onda radili u automobilu?
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Zato sto protokole koje koristis na WiFi mrezi za sigurnosnu konekciju nisu predvidjeni za to (kompleksna podesavanja razlicitih standarda/podesavanja veze bez intervencije korisnika). BT je od starta dizajniran da bude brz sa inicijalizacijom/konekcijom kada je uredjaj vec uparen, siguran (u kasnijim specifikacijama) i da je brz da ponovo uspostavi konekciju, plus je jednostavan za korisnika. Znaci, BT potvrda da su taj telefon i taj auto odobreni za sync, onda krece razmena paketa kako da podese privatnu WiFi mrezu, kada to urade, prebace komunikaciju tu. To je princip rada.

Da ne idemo previse u detalje, siguran sam da i proizvodjaci automobila i telefona znaju sta rade i zasto to rade.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

O.K, samo ja kao laik i korisnik (kada je jednom sve podešeno - a i kod bluetootha postoji incijalno podešavanje/uparivanje) - ne vidim u praksi nikakvu razliku. I na bluetooth i na wi-fi telefon/uređaj se konektuje u sekundi, bez ikakve dodatne intervencije. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Već imaš u okviru istog čipa svu bežičnu komunikaciju. Mogli bi da naprave i bez blutut, ali zašto bi? Siguran je, štedljiv, univerzalan, ima veoma mali domet, sve što treba. Ugasi BT i neće raditi AA i CP, a ako ugasiš wifi, telefon će ga upaliti. Ako promenis AP, vratiće se na HU AP da bi se bežično integrisao sa autom. Nekad me to nervira, ali za 99% situacija kad voziš je tako bolje, kao što si napisao - jednostavno da radi.

Naš drugi auto je ozbiljno napakovan opremom, a nema nav uopšte. Niti ti treba. O tome razmišlja telefon, a auto mu da sav hardver, antenu, GPS signal, kompas, brzinu sa točkova, čak i SIM karticu isklonira (legalno) u privremenu memoriju.
Odgovori