Savet oko kupovine forda?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Savet oko kupovine forda?

Post od Superb III »

Hocu da kupim kao treci auto u porodici ford focus/b-max koji bi ga vozila zena. Od prakticne prirode verojatno b-max je laksi za voznju ali iz vozne i eventualne sledece prodajne prirode je prakticniji focus. Zena nije pocetnik i dobar je vozac zato i motorizacija ne igra neku ulogu. Naravno kada se kupue polovan auto je sve lutrija ali ipak postoje auta koji imaju "kvarljiviji" motori pa bih hteo da ih izbegnemo ako je moguce. Godiste koje gledam auta za "zenomobil" je izmedju 2013-2016, eventualno do 2017. E sada dilema je 1.0 ecobust sa 125hp, 1.5 tdci ili 1.6 tdci.Kilometraza je tesko utvrditi jer svi je vracaju, po oglasima jeftiniji su 1.0 ecobust ali pitanje je kakvi su kada prodju 200k km? Isto pitanje i za 1.5 tdci ili 1.6 tdci. Probali smo dva b-maxa jedan slabiji za 1.5 tdci i jedan jaci sa 1.6tdci i obostrano iskustvo je bilo da je 1.5tdci ako slabiji lepse se vozi, da je tisi i sl.1.0 ecobust nismo vozili u nijedan ford, znam da je @Darko vozio fokus sa tim motorom i dobro bi bilo ako pogleda temu da spodeli iskustva. Mislim da je imao neki problemcic ako se ne varam. Citao sam iskustva na net, uglavnom su sarena pa ako neko ima licno iskustvo i savet koji je manje kvarljiv od ova tri motora neka podeli iskustvo u komentaru, hvala.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Re: Savet oko kupovine forda?

Post od Heineken »

Izbacio bih te ecoboost motore sa spiska. Nisu džaba jeftiniji po oglasima preko.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pogledaj na YT šta izlazi za EcoBoost wet belt.
Superb III
Reactions:

Post od Superb III »

Nekako potajno ecobust nam je bio favorit, ali hvala obojci na savetima. Bas cu da pogledam na YT da vidim sta ima.

p.s. I na ovoj listi preporuka je ne ecobust
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam gledao 1.5 ecoboost ali takodje su saveti po netu da se preskoce. Onaj 2.0 mi je bio van planiranog budzeta a i retki su na oglasima.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Nisam odgledao klipove, ali kapiram da postoji neka preventiva. Ja sam super zadovoljan sa 1.0 Ecoboost 125 u Focusu Mk4. Prešao je nešto preko 130.000 km, ulje je menjano na 15.000 km. Na 150.000 km se preporučuje veliki servis i kontrola i ćišćenje sita uljne pumpe. Kapiram da kada se to odradi da se umanjuje mogućnost nekog problema. Od mene za sad preporuka za ovu generaciju.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Skupi su i delovi i servis koliko sam mogao da vidim.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Oko 25.000 din. je redovan servis.
Na 60.000 i 120.000 km je 34.000 din. jer se menjaju i svećice.
Cena je iz Grand Motorsa, bez popusta.
Zamena svih pločica je rađena na nešto preko 100.000 km i koštala je 140 EUR sa zamenom, van ovlašćenog.
Osim toga ništa nije menjano do sad.

Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

On gleda MK3 ako sam dobro shvatio. 1.0 je imao revizije do Mk.4 ali opet nije za preporuku kao polovnjak.
Ja sam gledao i Fieste sa tim motorom ali sam odustao od njih po preporuci majstora. Godišta od 2014. Baš je majstor imao jednu 2016 125 konja i kaže uzeo je preko sa kvarom na motoru. Imaju neke plastične račve u glavi i to pravi veliki problem. Može i to da se izmenja sve sa novijom serijom delova ali opet nije to to po njegovoj priči.
Superb III
Reactions:

Post od Superb III »

Markoni bas kako sto su rekli, razlika izmedju tvoji i onaj koji ja hocu da kupim je tvoj je nov kupljen a ja hocu polovan. MK4 Focus je od 2018 godine a ja gledam one generacije 2015-16 koji mu dodje restajl na treca generacija. Tvoj ima 130k km a polovni mnogo lako moze da bude i sa preko 200k km. Od ono sto sam pogledao na youtube i od komentare ispod videa popravke su jako skupe i zamena za kais wet belt je prilicno skupa jer mora i ceo motor da se vadi van (cena zamena ide i x3 od obicnog kaisa-bar takve su bile komentari ako moze da im se veruje) i bas kako sto su napisali potencijalni delovi za servis su skupi. Secam se i Darko je imao neki problem sa pregrevaranja na fokus koji mu je bio nov bas na taj 1.0 ecoboost a i procitao sam u komentare da se ljudi i zale na curenje tecnosti iz motora. Kod polovnjaka nije samo ulje, filtri i kocnice, trosak vec moze bilo sta da bude. Verojatno cu gledati dizel jos da vidim koji je bolji od ova dva/ 1.5tdci je noviji ili 1.6tdci je stariji koji ga ima cesce u ponudi.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Ja mislim da je 1.6 dizel pouzdaniji od 1.5, ali možda bi se valjalo raspitati u nekom servisu.
Dosta sam upoznat sa problemima Ecoboost-a, jer sam i sam imao Fiestu ST. Svi oni su imali fabrički recall pri kom su menjani plastični delovi rashladnog sistema (račve, spojevi), uvođena indikacija na tabli za pregrevanje itd. Problem je u tome što je gomila njih pre recall-a pregrevana pa je dolazilo do pucanja glave (kod mene bio slučaj). Trebalo bi da su verzije posle 2015 izlečene od tih problema.

Superb III
Reactions:

Post od Superb III »

https://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=5367285
Hvala na odgovor. Bio ovaj jedan od favorita sada nisam bas siguran :think:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Drugar ima 1.0 eco boost u fokusu, kupio ga preko sa kvarom motora, motor je totalno otisao u qrac, naravno od pregrevanja i budjavih plasticnih racvi, bukvalno je sve morao da menja na tom motoru, obzirom da je mehanicar ruke ga nisu kostale ali cifra bese ozbiljna za sve delove, racve je sad napravio od metala i taj problem je resio, ali mi rece da je i oko kaisa bilo nekih problema tako da nije samo pregrevanje zeznulo motor. Svakako meni je taj 1.0 za izbegavanje u sirokom luku bez obzira na srecne korisnike koji se voze sa tim motorima bez problema ali mislim da su u manjini. Naravno pre svega zavisi od odrzavanja samog motora, ako mozes da nadjes proveren primerak ok, evo npr. ovaj drugar sad moze na put oko sveta sa ovim fokusom jer je motor uradjen na fabriku sad i sa adekvatnim odrzavanje i kratkim servisnim intervalima ne bi trebalo biti problema ali treba naleteti na neki super odrzavan primerak.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Fokus 3 je do neke 2013. sigurno imao i motor Sigma od 1596 kubika.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Jeste. Imao sam ponudu za jedan C-Max sa tim motorom. Navodno je sam motor bez greške. Ali sam ipak preskočio jer mi bilo nepoznato. To nije turbak.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Odgovori