Savet oko kupovine forda?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Re: Savet oko kupovine forda?

Post od Dare4x4 »

Ako se ne varam, 1.0 ecoboost je bio motor godine kada se pojavio. Šta ti je marketing... Naprave loš motor, izreklamiraju ga i zeznu ko zna koliko ljudi.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Kada se proglašava za motor godine ne uzima se obzir iskustvo iz eksploatacije nažalost. Već neka tehnološka rešenja, efikasnost, performanse...

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

trojanac napisao: 05 Jul 2025, 16:32 Jeste. Imao sam ponudu za jedan C-Max sa tim motorom. Navodno je sam motor bez greške. Ali sam ipak preskočio jer mi bilo nepoznato. To nije turbak.

»Fordov« i »Jamahin« projekat iz sredine devedesetih, zamena za »Kent« i dopuna za još neke niše (u Evropi 1,25÷1,7 L i od 60 do barem 125 KS, u Južnoj Americi je imao i turbo varijantu). R4, 8 i (mahom) 16 ventila, OHC i DOHC, razvod sa zupčastim kaišem, aluminijumski blok (nema generalne), vrh bloka je poluotvoren, nosači ležajeva rsdilice lomljeni....

Mahom direktniji od prosečnih sličnih motora ali ne kao »Fiatovi«, stabilno povlači iz niskih obrtaja iako se oseća da nije izraženo snažan ni živahan. Lepše ide po svežijem vremenu.

Do sada je održavanje samo redovno (takav motor imam). Troši koliko ga oštro voziš, može se biti brz i sa relativno malo goriva ali ako želiš da osetiš to što ima temperamenta onda mora koji litar više.

Nisam imao »Ekobust« ali bih rekao da je ovaj o kom pišem, »Sigma«, bolji izbor kod kupovine polovnjaka.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

1.6 motor je isao u 2 varijante 100 i 115 konja (ti-vct) oba su bila odlicna, ne znam kad su ih izbacili moguce 2013. kad je izasao focus mk3 u pocetku su ga ugradjivali nesto kratko i to je to, posle ga je nasledio 1.6 turbo...a i 1.4 i 1.25 su im bili odlicni to su bili motori u saradnji sa jamahom.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Bila je i verzija sa 125 konja u Fokusu. Za te motore je važilo da ne može baš svako da ih uzubi. Verujem da su do sada svi bolji majstori nabavili alate. Inače ta 1.6 verzija motora je veoma tražena u Fiesti. Ako je iole dobar primerak ispari sa oglasa brzo. To govori dovoljno.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Da, koliko sam shvatio nemaju oznake na radilici i remenicama pa je potrebno naći pravilan položaj alatom — nekom vrstom dubinomera?

Ja sam veliki servis obavio kod majstora koji voli, vozi i radi Fordove već decenijama... računam da je uradio dobro.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

120 konja je taj motor u fiesti isto je ti vct (varijabilan bregasta) kao i onaj od 115 konja to se uglavnom srece na sport verzijama fiesti, ja pre par meseci dogovorih jednu takvu bas lepu i dobru jos ona individual varijanta sa dvobojnim koznim enterijerom, 17 tocak, ma bruka al nesto mi se izjalovi na kraju i ne uzeh je
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

@Superb III Ja prodajem jedan Ford B-max u perfektnom stanju, javi se ako si zainteresovan. 1.0 motor 100ks manuelni menjac, kilometraza malo ispod 100k (pravih naravno).
bear
Reactions:
Pridružio se: 19 Jun 2021, 23:31

Post od bear »

Skupe su izvozne tablice, a i njega sam uvoz.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

A? :zbunjen: Promasio temu?
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Covek je iz Makedonije.
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

Tacno tako, iz Makedonije sam i uvoz je prilicno skup kod nas. Plus sto su me isplasili oko 1.0 ecoboost motore pa sam prestao i da ih gledam u oglasima. :) :) :) Verujem Romanticni da ti je b-max dobar, verujem da se verojatno bolje i vozi i od 1.6tdci, al malo mi je rizicno. Prosirio sam pretragu i na peugeot 208 kao moguci zenomobil. Nasao sam primerak iz 2019g sa svega 24k km, ali... sa ozoglasenim atmosverskim 1.2 benzin i "besnih" 82hp-puretech. Auto mirise na nov i vidi se da je novo godiste i da stvarno se ne vide znaci koriscenja sto ukazuje da je mnogo verovatno moguca ta kilometraza. VIN je bio dostupan za proveru kilometrazu na car vertical i da nije bio udaran i slicno. Zena ga provozala i dopao joj se. Provozao sam ga i ja i mislim da ne ide kako treba.(mislim na performanse ne na to da nije ispravan). Mozda je za to doprinela i temperatura oko 40c danas u Skopje, jer malolitrazni motori su vise osetljivi kada su performanse u pitanju kada je bas toplo. Bio sam spreman da preuzmem rizik oko odrzavanja/kvalitetno ulje/kvalitetan benzin/ menjaje kais koji je i tu potopljen u ulje na 60km (ili 5 god)/ sa obzirom na malu kilometrazu 24k km i prilicno novo godiste, ali mi se performanse trocilindricnog atmosferskog motora nisu dopale. Uglavnom tesko se nalazi dobar,ocuvan i sa malom klometrazom, a da cena bude normalna i motorizacija da bude ok. Ponekad pojavi se neki primerak ali brzo se proda. Verojatno treba strpljivost a ne forsiranje pogotovo kada je u pitanju kupovine polovnog auta.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Taj 1.2 pure shit ti je možda još gora opcija. Ispada da samo mračimo ali te serije motora su teško njesra.
Imam iskustva sa onom jačom verzijom što ide u 308 . Pa slobodno se može reći da je to gori motor i od THP.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Gde se hvatas za te problematicne motore :)
U sustini taj 1.2 sa tako malom km ne bi trebalo da pravi problem ako se dobro odrzava, taj motor spasava redovna zamena zupcastog kaisa, provera sita uljne pumpe i po potrebi ciscenje i sto cesca zamena ulja, na mnogo manjim intervlima nego kod drugih kola, tipa za kais se preporucuje zamena na svakih 30-40k km a ulje na max 10.000km i to ce sacuvati motor u smislu da sitne cestice od trosenja kaisa nece zavrsiti u ulju i zaceptii sitno pumpe ili neke kanale u motoru a to je upravo unistavalo te motore jer je fabricki intervala zamene ulja i kaiseva bio mnogo veci i to se pokazalo kao greska kod tih motora gde se kais kupa u ulju. Znaci kupis sad taj auto i odmah odradis zamenu ulja i kaisa bez obzira sta ti drugi pricali da je rano da ne treba i sl. ali tako ces biti miran. Problem tih motora je kad se kupi sa vecom km a odrzavan kako je fabrika propisala i onda su sanse velike da je vec nakupio opiljke gume na situ pumpe (koje retko ko proverava) ili negde u uljnim kanlima u motoru.
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

Hahaha pa jbg kada su najeftini za najmanje novca :D :D :D
Za pure tech znao sam da su problematicni i ne mislim da niko posebno da mraci ali mala kilometraza mi je delovala privlacno jer je gotovo novi auto pa hajde, posveticu vecu paznju oko odrzavanje. Ja sam se iznenadio za 1.0 ecoboost jer je bio vise puta motor godine a ne samo jedna ali kako su gore napisali marketing je cudo. Recimo pandam sa cenom 208, 1.2 pure tech i 82hp (25k. km) je C3 1.5hdi sa 100hp (140k. km). Verojatno je ovaj drugi bolji pa i imao dosta vise kilometara, sigurno se mnogo lepse vozi. Mislim da bi od 140k km do 240k km mogao da prodje bez vecih problema pa zamena za drugi auto.
Odgovori