Kia Proceed GT DCT menjac?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Kia Proceed GT DCT menjac?

Post od Romanticni_Piroman »

Selim se za Sloveniju posle 8 provedenih meseci u Srbiji, mislio sam da cu da izdrzim duze ali nema sanse :pop:
Samim tim, Mazda ide na prodaju i kupujem tamo auto.
Ako nadjem, kupicu istu Mazdu 3 (eventualno manuelni menjac), ili Civica 1.5 (ovo mora da je manuelni menjac, nema sanse da vozim CVT).
E sad, vidim dosta Kia Proceed GT modela sa DCT menjacem na prodaju tamo za gotovo iste pare kao gore ovi Japanci, pa se razmisljam.
Govorim o ovom novijem 2019. modelu "Shooting brake".
Slika

Ima li neko iskustva sa ovim autom, ili bar motorom? KIA ga je koristila vise od 10 godina. Unutra mi izgleda kao da ima sve sto treba od opreme, dizajn spolja mi se takodje svidja. Trosi bas dosta ali preko toga mogu da predjem, ono sto me najvise brine i interesuje je taj 7-stepeni DCT menjac.
Ne mogu da nadjem da ga neko hvali. Ljudi kazu da nema throttle-blip na downshiftu, neki pisu da nisu pouzdani, da cimaju dok menjaju brzine, da su spori, itd itd...

Tako da, da li neko ima iskustva sa Kia/Hyundai DCT menjacima?
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Re: Kia Proceed GT DCT menjac?

Post od pedalaš »

Jedan drugar radi u firmi koja u BG ( kod „TC Piramida“ ) prodaje delove za azijska vozila i to najviše baš za Hyundai i KIA. više puta mi je rekao da im se dosta ljudi koji dodju da kupe delove žalilo baš na njihove DCT menjače. Ali, vremenski posmatrano, na DCT menjače koju su koristili Tucson i Sportage prethodne generacije, kao i ostali njihovi modeli iz tog perioda sa DCT menjačima ( doduše, ova sadašnja generacije je uglavnom još u garanciji, pa vlasnici nemaju potrebe da kod njih išta kupuju ).
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Gledam sada na sajtu Hyundai-a, taj 1,6 T-GDI je sada izduvan na 170 ks. Ja sam imao prilike da probam raniju verziju, sa 198 ks. I jako je to lepo išlo.
DCT menjač je zaista radio fantastično. Onako kako i očekuješ od jednog savremenog menjača. Ali, ako bih držao motor duže u tačno odredjenim obrtajima ( i to relativno neopterećen ) i potom jako potopio gas, DCT menjač bi svaki put ( akustički posmatrano ) maltene na kratko "ispao iz brzine". U uobičajenoj vožnji se uvek ponašao potpuno normalno. Ili, ako ga i forisraš, sve radi apsolutno bez greške. Ali, ostavi ga par sekundi poluopterećenog, pa lupi po gasu, "ispadanje iz brzine" skoro zagarantovano. Čudan neki algoritam rada DCT-a.

https://vimeo.com/manage/videos/1100266475

https://vimeo.com/manage/videos/1100266646
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

Ne mogu da otvorim ta dva klipa, moras da odobris pristup
Ova verzija koju ja gledam je 1.6 204ks
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Ja sam apsolutno prezadovoljan, piši ako imaš specifičnih pitanja. To je išlo samo u proceed taj koji je meni na oko strašno lubeničar, pa sam ih nekako naterao da dovuku xceed sa tim.

viewtopic.php?t=6764
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

4 godine nisi pisao u temi. Nemoguće da je bilo samo redovno održavanje, sipaj i vozi. A gde su slike sa putovanja, merenja potrošnje i sve što ide uz vlasničku temu?

Back to topic. Ja bih baš taj takav proceed shooting brake uzeo bez razmišljanja. Meni se baš dopada. Sad motor i menjač možda nisu idealni, ali ne verujem da je tu nešto puno problematično. Raspitaj se svakako.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Kass
Reactions:

Post od Kass »

Prihvatam kritiku, nisam puno prešao ali sam imao par epizoda gde se baš savršeno pokazao, baš ću da se potrudim da zakačim bar nešto.

Ukratko nemam apsolutno nikakvu zamerku, motor i menjač su savršeni i za divljanje i za normalnu vožnju, vozilo je stabilno i sigurno, sve super. Jedino što mogu da kažem za menjač je da, kao i svaki drugi automatik koji sam do sad vozio, može da se minimalno zbuni kad treba da spusti brzinu. Ali to je baš minorno i jako retko.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

Kass napisao: 10 Jul 2025, 13:32 Ja sam apsolutno prezadovoljan, piši ako imaš specifičnih pitanja. To je išlo samo u proceed taj koji je meni na oko strašno lubeničar, pa sam ih nekako naterao da dovuku xceed sa tim.

viewtopic.php?t=6764
Vec bi napisao da je nesto bilo, ali za svaki slucaj da pitam, jesi li ima kakvih problema sa motorom/menjacem? Kakav je bio zvuk? Proceed GT ima drugaciji izduvni sistem pa i zvuk, ali svakako pisi.
Je l ga pustas da sam menja brzine ili koristis ove rucke iza volana ponekad? Kako reaguje? Je l se zbuni nekad kad mu zalepis gas?

Jeste malo lubenicar, ali daleko od klasicnih karavana, meni je ovo mnogo lepsa prica. A uvek bih ga uzeo pre XCeed-a zbog sportskog vesanja/klirensa/kocionog sistema i jos par sitnica koje mi se svidjaju :) Ali dobro, meni ne smeta da mi odskacu bubrezi dok vozim :mrgreen:

EDIT: nisam video da si odogovorio Trojancu u medjuvremenu, to odgovara i na par mojih pitanja
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Romanticni_Piroman napisao: 10 Jul 2025, 13:20 Ne mogu da otvorim ta dva klipa, moras da odobris pristup
Da li je video sada javno dostupan ?
Kass
Reactions:

Post od Kass »

Ne znam šta su ovde ubacili što se tiče auspuha pošto je on izašao iz fabrike bez oznaka ali osnova je xceed gt koji je bio na tržištu napolju, ne znam dal ga sad ima. Po ovom primerku niko nema pojma šta je na prvi pogled, ima veće kočnice i ne običan sistem u paketu to znam.

Moj nema ručke to nisu mogli da prebace, verovatno nije bilo na xceed verziji, može to da se radi menjačem kad ga staviš na manual ali nisam se preterano trudio da naučim.

Možeš da ga potopiš i van sport moda, onda samo mora malo da se dozira na oko pola papučice, ali baš malo. U sport modu poleti istog trenutka.

Vidiš sad sam shvatio da u sport modu i reži što bi se reklo, jako je lep zvuk bar unutra.

Naravno troši baš, ali ako ti je to faktor sigurno nećeš uzeti takav motor.
Poslednja izmena od Kass u 10 Jul 2025, 14:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

pedalaš napisao: 10 Jul 2025, 14:04
Romanticni_Piroman napisao: 10 Jul 2025, 13:20 Ne mogu da otvorim ta dva klipa, moras da odobris pristup
Da li je video sada javno dostupan ?
Jeste, ovo bas cudno izgleda, bukvalno kao da ispadne iz brzine kao sto si rekao :thumbdown:
Kass
Reactions:

Post od Kass »

Dopisao sam gore, a što se tiče videa tu nešto nije u redu, nikada to nije uradio. Čak nenormalno brzo izmenja brzine bez ikakvih slajfovanja.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

@Kass To je to, dao si mi motivaciju da makar idem da ga probam :) Idem sutra da vidim kakav je pa pisem utiske, mozda ga i kupim.
Kass
Reactions:

Post od Kass »

Ako si oko bg svrati na kafu i da napravimo krug.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

Kass napisao: 10 Jul 2025, 14:17 Ako si oko bg svrati na kafu i da napravimo krug.
U XCeed ili ProCeed? :D Bicu narednih 3-4 dana na relaciji Novi Sad - BG zbog Exita, pa bi mogli nesto.
Odgovori