Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
STrider90
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2017, 17:08

Re: Grčka

Post od STrider90 »

123456 napisao:
STrider90 napisao:Border info:prešao sam sinoć u 19:20 preko Niki prelaza, odličan je put, čak i bolji nego onaj deo oko Soluna. Ima nekih 40ak kilometara manje ko ide ka Jonskom moru, i oko 10,5€ manje putarine plaćate. Ima samo nekih 8km između Prilepa i Bitolja lokalni put, pošto se to trenutno radi, ali je priroda prelepa i nema oštrih krivina.

Navigacija retko šalje na tu stranu pošto je tek pre 6 dana otvorena još jedna deonica moto puta od 10km, a pre nje je već završeno nekih 15km istog, i ograničenja su niža ali je meni putna brzina u proseku bila i viša nego ovamo preko Evzonija u sred noći. Grke smo prošli za 2min, Makedonci radili u tri trake i proveravali nešto likove ispred mene pa ostali 6-7min, meni nisu otvarali gepek. Na Preševu manje od 5min, odlično je što proveravaju samo naši, ono prethodnih godina sa dve kontrole u istoj kućici je bilo retardirano na kvadrat.

Prešao sam 660km od Mololithi do Niša za malo više od 6h sa jednom pauzom, prosečna potrošnja za pola litra viša nego ka moru, 7.0l u Q5 sa 190ks.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kakav je put posle kroz Grčku? Ja idem u Pargu sledeće nedelje pa razmišljam da li ovde ili na Evzoni...?

Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk
Od Kozanija (skretanja sa Egnatia Odos autoputa) do Nikija imaš nekih 90km, od toga je 60km magistrala slična po konfiguraciji onoj ispred Soluna samo nova (90 ograničenje ja držao 130km/h tu) a tridesetak kilometara autoput sa 120 ograničenjem na kojem se ne plaćaju putarine. Nema kamera za merenje brzine nigde. Sve je novo, dobar deo nije ni ucrtan na mojoj fabričkoj navigaciji u kolima, u mnogo boljem stanju nego ono parče oko Soluna. I najbitnije nema gužve, samo lokalci koriste ovu rutu, osim dvojice rumuna koje sam obišao uz put nijedne strane tablice nisam video.

Bio sam i ja do Parge na izlet, prepuna je, prelep gradić. Ima neki italijanski vajb, posle čitam da su ih oni držali preko 300 godina. Preporuka za Tavernu Arkoudas tamo, jedna od najboljih jagnjetina ispod sača koje sam jeo u životu i cene su odlične (dobili dva uza, dva soka, bujurdi, kleftiko, keftedes, hleb, masline i vodu za 35€)

Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:
Pridružio se: 11 Okt 2017, 11:31
Garaža: Peugeot 308 1.6 2010

Post od Inzaghi »

Nema kamera ali snimaju radarom. Video sam ih vise puta na tom delu u Grckoj. U oba pravca.

Uvek preko dana sam prolazio kad sam ih video u nekom periodu izmedju 11 i 16h.

Inace mi je Metsovo bas onako melem za odmor. Idealno za pauzu i nocenje. Cak su dobre i cene da se jede.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

123456 napisao: 17 Jul 2025, 10:24 Kakav je put posle kroz Grčku? Ja idem u Pargu sledeće nedelje pa razmišljam da li ovde ili na Evzoni...?
Ako nisi 100% siguran nemoj. Imaš ovde na temi loše iskustvo od prošle godine by @grujicd
U odnosu na prošlu godinu u MK: pušteno je novih 25-26 km puta od petlje Gradsko ali ima i skretanja zbog radova.
Poslednja izmena od Heinz u 17 Jul 2025, 11:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Kakav je put za Makedoniju ako idem na Niki?
Kakvo lose iskustvo?
Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

U GR je po meni dobar put, ali ne vozim brzo i ne žurim da stignem u toku jednog dana sa 14h provedenih u kolima.
Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:

Post od Inzaghi »

Nisam stigao da ispratim niti sam gledao po navigacijama, to novo parce je od autoputa pa pretpostavljam pre penjanja na brdo tj planinu?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Prošle godine sam se vraćao preko Nikija i nije mi se svidelo (naravno svidelo mi se što nema čekanja):
grujicd napisao: 06 Jul 2024, 21:26 ... Kako smo prešli u Makedoniju situacija je bila dosta gora. Asfalt je dosta truckav, iako je dobar deo motorni put sa ograničenjem 100, nije neko uživanje. Pri tom sam gledao x uletanja u makazice, preticanja u nepreglednoj krivini, u naseljenim mestima kaubojština sa stajanjem svuda sa strane na pola puta, sve u svemu anticivilizacijska i nebezbedna vožnja :)

Preporodio sam se kad sam ponovo zajahao autoput. Sad kad sam probao ne bi nikad išao tuda ako imam alternativu.
Znači više je bio problem što sam video dosta ludaka za volanom nego što je put loš. Ako je od prošle godine izgrađeno još moto puta to možda popravlja situaciju. I ovo je bio moj utisak, možda nisam imao sreće, ostali su uglavnom bili zadovoljni tim putem.
Korisnikov avatar
STrider90
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2017, 17:08

Post od STrider90 »

Inzaghi napisao:Nisam stigao da ispratim niti sam gledao po navigacijama, to novo parce je od autoputa pa pretpostavljam pre penjanja na brdo tj planinu?
To je posle Velesa, od mesta Gradsko prema Prilepu. Nekako je čudno označen, ima četiri trake koje su međusobno odvojene punim linijama. Preko brda ima tri trake

Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

@grujicd

Vidiš kako imamo totalno drugačija viđenja iste rute.

Meni čak i da je duže preko Niki-ja, uvek bih se odlučio za Niki. Uopšte ga ne doživljavam tako.

Mada ja taj deo prolazim noću - rano ujutru, pa nema skoro nikoga, možda to pravi tu razliku.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Za put ka Jonskom moru Niki je uvek bolja opcija od Evzonija. Ustedi se u vremenu (cekanje na granici), ustedi se kroz putarine, krace je u km (40-50 km) a pre Prilepa se nalazi pumpa na kojoj je benzin (95 oktana) jeftiniji 2,5 denara od ostalih pumpi u MK. Plus sada kada je pustena ta dodatna deonica ne postoji nijedan razlog da se ide na Evzoni. Ustedi se vreme i na cekanju na prvoj naplatnoj rampi posle Evzonija, videh neke jezive snimke kolona na drustvenim mrezama.
Korisnikov avatar
Inzaghi
Reactions:

Post od Inzaghi »

Inace prosle godine sam prvi put bio na severu Grcke i to Sitonija. Nisam bio odusevljen ali resio sam da dam sansu jos jednom i otisao na Tasos.

Isti osecaj. Jeste sezona ali sve vrvi od nas, Bugara i Rumuna. Samo sto ovde jos ima jako puno i Turaka. Ovo je jezivo. Ali opet bio sam na milion mesta u sezoni i nigde nije kao na severu.

Tasos prelep. Priroda i plaze. Put odlican, prilaz plazama i parking isto. Mesta ima malo ako se bas ne porani. Ali ne mogu ovo da izdrzim. Grka na plazama gotovo da i nema. Ove komsije nase su kriminalne u ponasanju.

Nema da me vidi sever vise nikada. Bar ne skorije.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Jbg sever je nama najblizi pa otud i najvise nas tamo, kao i bugara i rumuna, vazda bilo tako i bice, to ili prihvatis ili trazis nesto drugo, meni licno kad se svidja neko mesto nije toliko bitno ko je oko mene, jeste lepse kad bi mogao bar tih 10ak dana da pobegnem od naseg jezika i mentaliteta ali jbg nije svima izvodljivo.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Evia, Pelion, Peloponez...

Čak je i Lefkada sada već dosta slična Sitoniji po strukturi turista.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Mali off u vezi sa Rumunima…

Skoro sam išao kolima do Francuske i ostao u čudu kako Rumuni ne znaju da voze auto-putem. Ne znam da li ih ranije nije bilo ili ih nisam primećivao, ali ovo sad je bilo za rubriku “verovali ili ne”.
zigZag
Reactions:
Pridružio se: 08 Apr 2020, 15:20

Post od zigZag »

mix024 napisao: 17 Jul 2025, 21:45 Evia, Pelion, Peloponez...

Čak je i Lefkada sada već dosta slična Sitoniji po strukturi turista.
Već više od 15.godina traje ta Balkanizacija Lefkade
Odgovori