Ulja za menjače, saveti i preporuke

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Ulja za menjače, saveti i preporuke

Post od Bax »

Niko ne zna koja gradacija ide u Toyotino OEM ulje, oni tako stite svoju prodaju delova i servisnu mrezu. Spekulacija je da je to 75w, tj tako nesto pise u uputstvima, ali nedoreceno....

Ja sam otisao na selektor, odabrao Titan Fusch ulje 75w, po preporuci kao premium ulje, koje pase za moj motor po selektoru, ali to je Fusch selektor, a sto bi njima Toyota davala specifikaciju, to je njihova industriska tajna. Ali bolje i sa tom preporukom Fuscha nego bez preporuke.

Na kraju to ulje nema isto ponasanje kao Toyotino, ne kazem da je losije, ali nije isto, dve stvari se primete, menjac je tisi zimi, ali isto tako ,i teze ubacuje, prvih par minuta. Meni to ne smeta, i hteo sam da probam drugo ulje, s mojom namerom.

Sto se tice Opela poptpuno ista prica, prazna linija za specifikaciju, ulje specificne boje, i opet gomila spekulacija, te ovo je, te ono je, te unutra je Tutela Matrix, ali tu naravno nigde nema zvanicne potvrde, jer sto bi sebi pucali u nogu.

Naravno da ce ovde majstor da sipa sta hoce, pa ne vozi on taj auto posle, i ne desava se tu problem za mesec dana, ako ga i bude....

PS. Ni kod Tutele nije tako bas kristalno jasna situacija, naime

Brend Tutela jeste povezan sa FIAT grupacijom.

Tutela je ime linije proizvoda (ulja, tečnosti i maziva) koja je bila deo ponude kompanije Petronas Lubricants International. Petronas je postao zvanični dobavljač maziva za FIAT vozila nakon što je 2008. godine kupio sektor maziva kompanije FL Selenia, koja je prethodno bila deo FIAT Grupe
1910s
FL SELENIA
FL is established as part of FIAT's lubricant division with the aim of manufacturing "first fill" lubricants for all FIAT vehicles.
The first generation of lubricants for lorries is developed with the launch of FIAT's first lorry, the 18BL..
https://global.pli-petronas.com/about-us/history
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

shandu90 napisao: 22 Jul 2025, 01:16 Gde moze da se vidi koje je original za kog proizvodjaca?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije bitno ko pravi ulje, nego koji je kataloski broj ulja. To znaju u servisu, ili recimo kod Honde pise u korisničkom uputstvu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

dragvorl napisao:Nije samo gradacija tu bitna, mozes tako unistiti menjac, isto kao i za motor, gradacija je samo jedan element odabira ulja.
Po katalogu, ukoliko ga imaju vide baš koji tip ulja ide, gradacija, standardi, api I ostalo.... , možda kod nekih ima izuzetaka da nema.
U tom slučaju, bi trebalo da bude u workshop manual za dati model.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Prikačeni fajlovi
Screenshot_2025-07-22-23-08-54-579_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2025-07-22-23-08-54-579_com.android.chrome.jpg (52.69 KiB) Pogledano 556 puta
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Sećam se da je za bmw manuelce od pre 20 godina išlo po tri vrste (istog) menjača, svaki je na kućištu spolja imao stiker neke boje, zeleni, narandžasti i crveni beše. Ako slučajno staviš pogrešno ulje ode menjač jako brzo. Mnoge su tako pametni majstori bitna je samo gradacija upropastili.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Da kod bmw-a ima nalepnica na menjacu, ne znam kod novijih ali kod tih starih ima.
Ne znam sta jos od oznaka ima na uljima sem npr. 75w80 i ona API GL norma, to je ono sto i pise na uljima i to treba ispostovati sad kompletan sastav ulja mislim da nije bitan za krajnjeg potrosaca jer to svakako niko ne zna niti moze da procita u nekom manualu jer to i ne pise.
Kod osetljivih menjaca treba obratiti vise paznje sta i kako dok vecina pouzdanih menjaca ne pravi problem i da omasis oko ulja. Npr. M32 menjac ima problem pa ima njega spasava samo veca kolicina ulja od propisane i da se grune neki aditiv, bez toga koje god vrhunsko ulje da mu sipas i kolicinu koju je fabrika propisala opet ce da sjebe lezajeve, secam se u zastavine menjace se sipalo sve i svasta pa nikad problem, moj cale vozio juga do beograda i nazad bez ulja u menjacu i menjac zakucao u 4. brzini u povratku, skinut menjac, malo ispran naftom i sipano ulje, vozio se jos 5 godina bez ijednog problema, nikad se ni jedan sinhron nije cuo.
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Manuelni menjac ako crkne zbog ulja koje je boljeg standarda, ili cak i nesto lošijeg za nijansu, taj menjac je krš pa je krš.
Jer I tom fabričkom ulju se promeni svojstvo za xy predje ih km, I moze propasti.
Na većini vozila u manulenm menjačima ulje nije promenjeno od kako je u fabrici sipano pa se kotrljaju bez problema.

Automatski menjači su vec druga priča.
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Pravite nauku od nečega što je prosto. Ako već znaš koja gradacija ide u menjač i znaš koji standard ide a nema ih na desetine i desetine kao kod motornih ulja, završio si posao. Da li ćeš da kupiš ovo ili ono ulje nema nikakve veze ako su ulja originalna.
Ako ne znaš koje ulje ide, to je neka druga priča...

I nema razlike u šaltovanju između ulja istog standarda i viskoziteta. Ako ima razlike, nisu ista ulja pa može da piše na kanti šta god da piše.
Odgovori