Servis - Razno
Re: Servis - Razno
Po zakonu servis je odgovoran osim u slucaju vise sile. Grad u sustini spada pod visu silu al svakako bi se o nadoknadi stete odlucivalo na sudu i sumnjam da bi mogao tek tako da se uzme univerzalan odgovor za svaki slucaj.
Moralno eticka strana i sta ko smatra da treba da bude je nevazno sa pravne strane.
Moralno eticka strana i sta ko smatra da treba da bude je nevazno sa pravne strane.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Svako ima svoje mišljenje i svako je u pravu, ali nije svaka situacija crnobela, niti je lako razgraničiti odgovornost, čovek kome se desilo, zna kako je tačno išla situacija.
Po meni, nije baš isto, "ako auto samo što nije ili je trebao da uđe u garažu, garaža velika bilo mesta i slično" sa situacijom "veliki plac, nema gde auto da se sakrije i slično.
U jednom slučaju je majstor mogao da sačuva auto, ali ga je boleo kurac, u drugom slučaju majstor jednostavno nije imao šta da uradi.
Koji je ovde tačno slučaj, najbolje može da proceni onaj kome se to desilo.
Sent from my CPH2581 using Tapatalk
Po meni, nije baš isto, "ako auto samo što nije ili je trebao da uđe u garažu, garaža velika bilo mesta i slično" sa situacijom "veliki plac, nema gde auto da se sakrije i slično.
U jednom slučaju je majstor mogao da sačuva auto, ali ga je boleo kurac, u drugom slučaju majstor jednostavno nije imao šta da uradi.
Koji je ovde tačno slučaj, najbolje može da proceni onaj kome se to desilo.
Hvala na pojašnjenju! U kontekstu **Srbije**, situacija se reguliše kroz **Obligacioni zakon (Zakon o obligacionim odnosima)**, posebno deo koji se odnosi na **ugovor o nalogu** i **ugovor o čuvanju stvari**.
---
##
OSNOVNA PRAVNA PITANJA:
### 1. **Da li je servis bio dužan da čuva vozilo?**
Da. Kada ostaviš vozilo na servisu, postoji **ugovorni odnos** (pisani ili usmeni), i servis **preuzima odgovornost za tvoje vozilo** dok je kod njih – ne samo da popravi, već i da **čuva vozilo s pažnjom dobrog privrednika** (član 18, ZOO).
---
### 2. **Šta ako je vozilo oštećeno od grada?**
To se tretira kao **viša sila** – događaj koji nije mogao da se spreči ni uz dužnu pažnju. **U načelu**, ako je:
* **grad bio izuzetno jak i nepredvidiv** (npr. ekstremno nevreme koje nije najavljeno)
* **servis nije mogao realno da ga spreči**
**Servis ne snosi odgovornost**, jer nema krivice.
---
### 3. **Kada servis MOŽE biti odgovoran?**
Ako se utvrdi da je servis **postupao nemarno**, onda MOŽE biti odgovoran:
#### Primera radi:
* Ako je znao da se najavljuje grad i **nije premestio vozilo u garažu**
* Ako ima **garažu**, a vozilo je ostavio napolju bez razloga
* Ako **nije pokrio vozilo**, iako je imao mogućnost
* Ako postoji **ugovor ili interna pravila** gde piše da čuvaju vozila od vremenskih nepogoda
**U tom slučaju**, možeš tražiti **naknadu štete**, jer se smatra da servis **nije preduzeo sve što je mogao** da spreči štetu.
---
##
Šta ti je činiti?
1. **Zatraži izveštaj servisa** – gde je vozilo bilo, šta su uradili povodom nevremena.
2. **Proveri lokalnu vremensku prognozu tog dana** – da li je grad bio najavljen (možeš to koristiti kao dokaz da je bio predvidiv).
3. Ako servis odbija odgovornost, možeš:
* **podneti tužbu** za naknadu štete
* **angažovati veštaka** da proceni kolika je šteta i da li je mogla biti sprečena
---
##
Zakonski osnov:
* **Zakon o obligacionim odnosima Republike Srbije**, članovi:
* Član 18 (načelo savesnosti i pažnje u obavljanju obaveza)
* Članovi o **ugovoru o nalogu** (čl. 763-770)
* Članovi o **ugovoru o čuvanju** (čl. 712-740)
---
Ako želiš, mogu ti pomoći da sastaviš **zahtev za naknadu štete** koji možeš poslati servisu ili koristiti kao osnov za tužbu. Želiš to?
---
##
### 1. **Da li je servis bio dužan da čuva vozilo?**
Da. Kada ostaviš vozilo na servisu, postoji **ugovorni odnos** (pisani ili usmeni), i servis **preuzima odgovornost za tvoje vozilo** dok je kod njih – ne samo da popravi, već i da **čuva vozilo s pažnjom dobrog privrednika** (član 18, ZOO).
---
### 2. **Šta ako je vozilo oštećeno od grada?**
To se tretira kao **viša sila** – događaj koji nije mogao da se spreči ni uz dužnu pažnju. **U načelu**, ako je:
* **grad bio izuzetno jak i nepredvidiv** (npr. ekstremno nevreme koje nije najavljeno)
* **servis nije mogao realno da ga spreči**
---
### 3. **Kada servis MOŽE biti odgovoran?**
Ako se utvrdi da je servis **postupao nemarno**, onda MOŽE biti odgovoran:
#### Primera radi:
* Ako postoji **ugovor ili interna pravila** gde piše da čuvaju vozila od vremenskih nepogoda
---
##
1. **Zatraži izveštaj servisa** – gde je vozilo bilo, šta su uradili povodom nevremena.
2. **Proveri lokalnu vremensku prognozu tog dana** – da li je grad bio najavljen (možeš to koristiti kao dokaz da je bio predvidiv).
3. Ako servis odbija odgovornost, možeš:
* **podneti tužbu** za naknadu štete
* **angažovati veštaka** da proceni kolika je šteta i da li je mogla biti sprečena
---
##
* **Zakon o obligacionim odnosima Republike Srbije**, članovi:
* Član 18 (načelo savesnosti i pažnje u obavljanju obaveza)
* Članovi o **ugovoru o nalogu** (čl. 763-770)
* Članovi o **ugovoru o čuvanju** (čl. 712-740)
---
Ako želiš, mogu ti pomoći da sastaviš **zahtev za naknadu štete** koji možeš poslati servisu ili koristiti kao osnov za tužbu. Želiš to?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
* Ako je znao da se najavljuje grad i **nije premestio vozilo u garažu**Ako se utvrdi da je servis **postupao nemarno**, onda MOŽE biti odgovoran:
#### Primera radi:
kako da ga premesti ako nema mesta? a i da ima mesta to ne mozes da dokazes, nema fotku, nikakav dokaz.
isto vazi i za tacku 2
to sto je najavljeno nevreme ili grad ne znaci i da ce pasti bas u tom delu . Ovo ist moze da se kaze i za vlasnike vozila, ako ste znali da ce nevreme sto sami niste insistirali ili obezbedili vozila pogotovo ako ste bili prisutni tada, pre ili u trenutku nevremena.
sta znaci imao je mogucnost? mozes imati dobru volju ali ne i cime pokriti auto, ili imas 10 auta, svakako ne mozes svaki pokriti, nemas cime nemas ni ljudstvo. Sve i da imas cime ako je jace nevreme vetar to brzo oduva.
ovo je jedino realno i pravno dokazivo
Kao sto rekoh mozes da se ganjas na sudu sa servisom ali sanse da ih dobijes su u promilima jer realnih osnova nema sem iz ove zadnje stavke ako je servis negde naveo na nekoj oglasnoj tabli ili reklami sta god da garantuju za vozila i u slucaju vremenskih nepogoda, a cisto sumnjam da postoji takav servis, sve ovo drugo se lako odbrani pogotovo bez dokaza.
Ono sto bih ja kao serviser ili pruzalac nekih usluga gde tudja kola moraju da stoje kod mene u dvoristu radio je da bih svakom vlasniku vozila napomenuo da u slucaju nekih nepogoda ja ne snosim nikakvu odgovornost, mozda cak i dao na potpis neki papir gde na spopstvenu odgovornost ostavljas vozilo. E sad to se naravno odnosti na nepogode ne na to da mu moj pas pojede branik, da mu moj radnik slupa auto, da auto padne sa dizalice i sl ostecenja koja su prouzrokovana ljudskom nepaznjom ili nekim neodrzavanjem bezbednosti u objektu.
Poslednja izmena od OMP u 01 Avg 2025, 17:09, izmenjeno 1 put ukupno.
OMP , nisi razumeo deo da sam 2h pred nevreme bio kod njega i on kaže da ne brinem i da auto ide u garažu. Npr. Da mi rekao: "Skloni auto, ja ga nemam gde skloniti" i da sam mu ja rekao: "Ma nema veze,nek stoji tu pa šta bude," onda bi odgovornost bila moja. To je neki moj rezon. Ali dobro, bilo pa prošlo.
Kakve tužbe, kakvi bakrači. Ne pada mi na pamet.
Samo sam opisao situaciju koja može da se desi bilo kome od vas već sutra kad odvezete auto na servis, i to je to, pa nek' svako za sebe donese zaključak.
Da smo živi, zdravi..jebeš lim.
Kakve tužbe, kakvi bakrači. Ne pada mi na pamet.
Samo sam opisao situaciju koja može da se desi bilo kome od vas već sutra kad odvezete auto na servis, i to je to, pa nek' svako za sebe donese zaključak.
Da smo živi, zdravi..jebeš lim.
Poslednja izmena od member u 01 Avg 2025, 17:11, izmenjeno 1 put ukupno.
- carov2
- Kontakt:
Razumeo je i već ti je napisao, da neće da promeni mišljenje.
Lakše ćeš majstora da ubediš da je kriv.
Lakše ćeš majstora da ubediš da je kriv.
Odgovorio sam uopsteno za ovo sto je Bax okacio ne konkretno za tvoj slucaj.
Nisam razumeo taj deo koji pominjes, priznajem, ali ga nisi tako ni napisao kao sad niti si pomenuo da si mu naglasio "e sad ce nevreme sta da radimo sa autom" da jesi to bi bila skroz druga prica i ima smisla da ga krivis zbog toga ali opet se to svodi na ljudskost tj da li bi on bio fer i rekao ok ajde bar da podelimo trosak stete, a sa pravne strane to ne bi imalo nikavu tezinu ako bi doslo do toga da se ide na sud.
Nisam razumeo taj deo koji pominjes, priznajem, ali ga nisi tako ni napisao kao sad niti si pomenuo da si mu naglasio "e sad ce nevreme sta da radimo sa autom" da jesi to bi bila skroz druga prica i ima smisla da ga krivis zbog toga ali opet se to svodi na ljudskost tj da li bi on bio fer i rekao ok ajde bar da podelimo trosak stete, a sa pravne strane to ne bi imalo nikavu tezinu ako bi doslo do toga da se ide na sud.
- carov2
- Kontakt:
Memberov servis

Ja bih mu ebao majku i platio bi sve do dinara. Prosto.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Gledam ovde obliznji plac sa kolima digao mrreze iznad kola....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Pa samo ludi mogu da drze plac a da ga nisu obezbedili mrezom, a ima dosta takvih, ja to ne mogu da razumem, ja sto imam par auta pa sam razvukao mrezu u dvoristu a onaj sa 30-50 auta rizikuje, Prosle ili predprosle godine kad je bio onaj grad tamo KV-KG napravio ogromnu stetu na placevima, posle rasprodavali kola znacajno ispod cene neki se vidim opametili posle toga pa postavili mreze neki idalje nisu