Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Re: Ne brže od života!

Post od YUgisa »

Mislim da je kod nas velik problem to sto nije definisano bas kako se posmatraju saobracajne nesrece. Da li svaki prekrsaj pojedinacno za posledice koje je naneo ili samo prekrsaji kao uzrok nesrece ili mesano. Jer ja vidjam sve varijante i onda svako tumaci na prvi pogled kako mu odgovara naspram prvih informacija koje je dobio.

Za mene je uvek glavna krivica na onome ko je uzrok za nesrecu. Uzrok za posledice je manje bitan faktor, ali svakako da treba da se sankcionise kada predje ozbiljno okvire zakona.

Tu u ovom slucaju sa motociklom mislim da jednostavno uzrok dele obojica, a tezina posledica je manje vise krivica na motociklisti.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Post od Dzona »

Kod nas je veliki problem što imamo manjak kulture (generalno) i to povlači i manjak saobraćajne kulture...
Svi negde jure i žure - čak i u mom mestu gde od bilo koje tačke A do bile koje tačke B, čak i da letiš ne možeš stići ni 2 minuta ranije. To je nenormalan procenat bahatosti

Meni se jutros desio takav slučaj da mi nje jasno šta je ljudima u glavama. Na auto-putu ispred mene kamion - pogledam u levi retrovizor i vidim auto, ali prilično udaljen - prelazim u levu traku da obiđem kamion (jeste da imam još nekog prostora, ali ne baš previše). Primećujem da se auto iza dosta brzo približava, ali ja već obilazim kamion, uključujem desni pokazivač o vraćam se u desnu traku - i već primećujem da auta iza mene nema. Dok sam se vraćao u desnu traku ovaj je bolid me je isekao iz zaustavne - i to je prošao brzinom od najmanje 180-200kmh. Znači odjednom me je srce steglo koliko sam se isekao, jer je on prošao tik pored mene i to iz zaustavne.
Ne znam, da li je tih nekoliko sekundi vredno stavljanja glave u torbu i zavijanje nečije porodice u crno

Severnije bude malo bolje, a iznad Save i Dunava je osetno bolje, ali i dalje nije dobro...
zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Grujic napisao: 12 Avg 2025, 07:53 Za taj slucaj su misljenja svakako podeljena, npr i meni je krivlji golf, al je za taj slucaj zanimljiviji drugi fenomen po tada masovnim forumima:

Masa ljudi su krivili Audia, kako nema veze sto je ovaj prosao na crveno, on nije smeo da vozi 150+ itd. E, onda dobar deo tih kada motor nisko leti i auto mu na rakrsnici za znakom oduzme prvenstvo krive auto jer oduzeta prednost :think:
Ne znam o kom slučaju pričate ali mi liči da su obojca krivi po raznim osnovama.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

Definitivno i bez izuzetaka su oboje krivi samo što se tada među komentatorima pa čak i u medijima sva krivica prebacivala na vozača Golfa koji je prošao na crveno dok je vozač Audija koji je leteo 177 km/h i bio baš alkoholisan (1,5 promila) imao nesreću da naiđe kada je ovaj krenuo na crveno inače bi sve bilo OK.

Inače slučaj je saobraćaja od pre desetak godina u Novom Sadu, kod Merkatora, kada je čini mi se na licu mesta poginulo troje mladih u Golfu.

Sent from my VER-N49 using Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

zarekg napisao:
Grujic napisao: 12 Avg 2025, 07:53 Za taj slucaj su misljenja svakako podeljena, npr i meni je krivlji golf, al je za taj slucaj zanimljiviji drugi fenomen po tada masovnim forumima:

Masa ljudi su krivili Audia, kako nema veze sto je ovaj prosao na crveno, on nije smeo da vozi 150+ itd. E, onda dobar deo tih kada motor nisko leti i auto mu na rakrsnici za znakom oduzme prvenstvo krive auto jer oduzeta prednost :think:
Ne znam o kom slučaju pričate ali mi liči da su obojca krivi po raznim osnovama.
https://www.kurir.rs/crna-hronika/39504 ... Sadu-VIDEO

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

Golf je prosto kriv zbog prelaska na crveno, ali ljudi kao ovaj u A8 i onaj motociklista... Fali im osnovni nagon za prezivljavanje, u ovom A8 slucaju alkohol to regulise.

I da je bilo ogranicenje 150km/h na toj raskrsnici, gde ces...? Kao sto @ftj kaze, nije bitno ko je kriv posle.

Meni je najveci trip bio dok sam vozio Swifta (970kg) a pored mene samo SUV-ovi od 2 tone pa na vise jer su "bezbedni". Ne mora da bude moja krivica uopste, bilo kakva greska gde sam ja kolateralna steta i to nece dobro da se zavrsi po mene. Uopste nije mnogo bolja situacija ni sad u BRZ-u. Imao sam situaciju sinoc da me lik na autoputu uopste nije video dok sam ga preticao jer on sedi visoko i verovatno podesio retrovizor pogresno (isto visoko) i zamalo da skrene u mene, uopste mu nisam bio u mrtvom uglu. Zato opreznost... Uopste mi nije bitno posle ko ce biti kriv
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Apsolutno tačno, mrtva usta ne govore i ništa im ne može pomoći činjenica da li su krivi ili nisu. Ali ne razumem to "sporo prolaženje kroz crveno"? Jel to manji prekršaj nego ako se prođe brzo? Nekom logikom gledano, rizičnije je to nego proći brzo, uđeš i ideš polako i čekaš da naiđe neko ko ima pravo tuda da prođe i da te udari...
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Logika je da da tako gledaju da li neko ide (cesto ne vide jelte), kako to moze biti opasnije od brzog?
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Grujic napisao: 13 Avg 2025, 11:20 (cesto ne vide jelte)
Pa da je dovoljno gledanje, ne bi ni bilo semafora tu, znak/desna strana i puna kapa bi bilo. Nema potrebe da gleda ako je crveno, nema pravo da ulazi u raskrsnicu i gleda, zabranjeno je. Kao da vodimo polemiku dal je bolje popiti sonu kiselinu na eks ili piti polako da vidimo dal će nešto da se desi. :)
Имам једно потпитање...
Odgovori