Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Re: Auto-klima

Post od Heineken »

Trebam na servis uskoro, a nemam vremena
Da li bi moglo biti nedostatak freona ? Našao sam neka iskustva po netu da je to bio problem kod nekih, posle dopune sve ok. Svakako bi trebala da se dopuni pa da možda probam prvo to
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ne.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

dag81 napisao: 14 Avg 2025, 17:45 @omp, dzabe sto je ispustio malo ako ima problem. Moze samo da zamaskira, a i sta znaci malo. :)
nisam siguran tj znam da je sad na 15 bara a koliko je bilo ne znam uglavnom kaze malo... ma nema vajde ovde nema nikog ozbijlnog ko bi to pogledao.
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Imam pitanje. Zašto se klima nadopunjava? Da li to znači da negdje curi plin? Ako ne curi, gdje onda taj plin nestaje?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Posle x godina sistem ne dihtuje kao prvog dana, gas je to. Ja sam polovnog Stila 7 godina imao, a kupio ga 11 starog. Nikad dopunjavana klima, hladila odlicno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Upravo to. To sam i mislio.
Ako je sve ispravno mislim da ne treba nadopunjavati. Ako se treba nadopunjavati , onda valjda prvo treba riješiti uzrok.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Resavati uzrok curenja ako treba dopuniti svake 2 godine vec mislim da nema puno smisla traziti, verovatno da se niko time nece baviti danas, jer ce za to vreme koje izgubi odraditi nekoliko dopuna koje ce naplatiti vise.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Kad tad negde taj gas mora da ode dal kroz isparenja dal kroz neka mikro ili veca curenja koja se desavaju ako gumice popuste, neki sastavi cevi i creva, kroz kondenzator, itd. ali se desavaju pa kroz godine eksploatacije isprazne sistem ili smanje kolicinu
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ne mora nista da bude busno i naprslo da bi freon cureo. Curenje nastaje na spojevima od pomeranja creva i drugih elemenata usled rada motora, vibracija tokom kretanja vozila i na kraju krajeva hladjenja i zagrevanja usled vremenskih prilika. Sto bi jedan majstor za klimu rekao: da uzmes da guras frizider po ulici svaki dan i na njemu bi morao da dopunis freon posle nekog vremena. :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nisam siguran, ali na friziderima nema bas puno rastavljivih veza za vodove gasa. Na autu moraju da budu rastavljive jer je velika mogucnost da ce se jednog dana nesto popravljati, na frizideru verovatno nece. Btw. jedan frizider koji su otac i majka jos iz Mostara doneli dok su radili tamo je imao 40 godina i dalje je radio odlicno, ali je sama kutija vec propala od starosti.
SlikaSlika
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Na friziferima je sve urađeno krutom vezom I varovima, tako da nema gde ni da pusti. Na automoblilima I ostalim radnim mašinama su spojevi produžena crevima, zbog demontaze delova, I tu se obično i javljaju blagi ispusti gasa. Klimu bi trebalo paliti češće, pa će se i smanjiti curenje gasa iz sistema, jer se pokrene I ulje u instalaciji, a ono obično bude po obodu creva, pa sistem nešto bolje "dihtuje"
Odgovori