Day Walker napisao: 16 Avg 2025, 09:57
Mi na Tasosu od ponedeljka, talasi ne prestaju…
Upravo je stao orkanski vetar na severnom Egeju, jedan od najdužih meltemija ikada, 14 dana 6-7 bofora sa udarima do 10. Bukvalno pakao. Do daljeg nema talasa.
Stali su konacno, u drugoj polovini dana.
Sad moze uzivancija da pocne.
OMP napisao:Svastika je trenutno na tasosu kaze ima dosta osa.
Mi stigli jutros u Nikiti, na presevu sat vremena na evzoni 15 min, kroz Solun milina za voznju, nedelja ujutro nigde zive duse i posle od soluna dalje ka halkidikiju nije bilo guzve.
Identicna situacija i nocas... Sat vremena na Presevu (stigli oko 1h na granicu), 15 min na Evzoniju. I isto stigli prvo u Nikiti pa nastavljamo dalje za Sarti..
Noćas ulaz u Srbiju na Preševu otvorene sve trake, sa srpskim pasošem samo pokažeš i prođeš, sem kome treba pečat. Zato treba paziti da su Grci udarili da ne bude problema sledeće leto.
zigZag napisao:Noćas ulaz u Srbiju na Preševu otvorene sve trake, sa srpskim pasošem samo pokažeš i prođeš, sem kome treba pečat. Zato treba paziti da su Grci udarili da ne bude problema sledeće leto.
Sam početak jula meseca važi za zvaničan početak letnje sezone. Gužve su već velike, a iskustvo iz ranijih godina nam govori da je dragoceno dobro planirati. Nakon jedne godine pauze, ponovo smo, ove godine odlučili da godišnji odmor provedemo u Olimpskoj regiji. Izbor je pao na Leptokariju. Iako je udaljenost od Beograda tek nekih 700 kilometara, što ne deluje kao velika kilometraža za jednodnevno putovanje, iskustva iz prošlih godina su takva da put može potrajati znatno duže od planiranog.
Ovo nam je treća poseta ovoj fascinantnoj regiji u podnožju planine Olimp – najviše planine u Grčkoj i prestola antičkih bogova, kako se verovalo u antičkoj Grčkoj. Svaki dolazak u ovaj region donosi nova otkrića i dublji uvid u bogatstvo ovog kraja koji savršeno spaja prirodne lepote, bogatu istoriju i mitološko nasleđe.
U Nikitinu sam jos par dana, guzve su velike, primetan broj grka koji letuju, rekao bih njih je i najvise u ovoj regiji a vikendom kao danas preplave okolne plaze, nije cudno sto grci letuju u avgustu oduvek je tako ali sam mislio da ce se broj smanjiti posle 20.08. do tad im je valjda bio taj kolektivni odmor mada nela pravila vrv. Grcke tablice iz raznih regija, klinac voli da istrazuje pa gleda po netu slovne oznake tablica odakle su, naravno prednjace solunske reg oznake ali zanimljivo je da mnogo kola nose tablice iz Atinske regije, dal je moguce da dolaze cak ovamo na letovanje? Ima i dosta turaka sudeci po tablicama i govoru na plazi, cuo sam i dosta italijana, albanslih tablica takodje fino ima, najvise je bugarskih, rumunskih pa nasih tablica a sve vise srecem bosanske, evo danas u sobi do mene stigli neki sa BiH tablama.
Ja sam na potezu Preveza - Parga, ovde Grci, pa ubedljivo Albanci, Italijani, ponesto Makedonaca, dosta manje Rumuna, mimo tablica Skandinavci, Nemci. Nasih tabli bas malo. Srpski se vise moze cuti samo u Pargi.
Nesto je mentalitet Grka drugaciji, bar je takvo dosadasnje iskustvo, nazalost negativno. Kamiondzije na glavnoj dzadi od Preveze ka Igumenici jako agresivne. Nocu ako ne cepas 90-100 sleper ti se nabije i hoce pretice na duploj sa prikolicom. Iskustvo sa jednim bugarinom je bilo jako dramaticno. Verovatno bi bio neki obracun pajserima da nisam vozio decu.
Ja sam u Sartiju i baš je gužva, a očekivao sam manje ljudi zbog kraja sezone, skorijeg početka škole,.. Na svim plažama je gužva, uglavnom dosta naših ima, pa onda idu Bugari, Grci i Rumuni.. Nešto malo Italijana i Albanaca sam video.
@Heinz Mi smo najvise na Lichnos plazi, jako lepa, dobro organizovana plaza, debeo hlad celi dan, odlicna taverna. Parga jako lepa, ali krkljanac, parking od 8 do 10 eur, ne moze na sat. Malo duvka vetar, ali nije strasno, navikne se. Temperatura perfektna, oko 30. Cene dizela 1.5x, benzin 1.7x. Klopa kao kod nas, npr musaka oko 9, giros pita 3.8 do 5, giros porcija od 10 do 12, plaza evro, dva vise. Lezaljke 10tak eur. Vecih trgovinskih lanaca nema, pa je sve duplo u odnosu na neki Lidl, Masutis.
Prikačeni fajlovi
IMG_20250822_165517.jpg (279.47 KiB) Pogledano 218 puta
IMG_20250822_165526.jpg (262.49 KiB) Pogledano 218 puta
IMG_20250822_195903.jpg (296.95 KiB) Pogledano 218 puta
IMG_20250822_212403.jpg (165.86 KiB) Pogledano 218 puta
Momčilo napisao: 24 Avg 2025, 20:51
Ja sam u Sartiju i baš je gužva, a očekivao sam manje ljudi zbog kraja sezone, skorijeg početka škole,.. Na svim plažama je gužva, uglavnom dosta naših ima, pa onda idu Bugari, Grci i Rumuni.. Nešto malo Italijana i Albanaca sam video.
Đe si?
Stigao danas.
Talasi ogromni pa smo otišli do Platanitsi i sem malo duvanja bi ok.
Preporuka za naredne dane?
Đeca 4,4,2 god.
Naša granica otvorena, MK samo mahnuli i jedino Grk na Dojranu udari.