Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od kragujevac »

Takav scenario je apsolutno moguć, problem je samo što i taj koji bi eventualno stao da pomogne dovodi sebe i ostale u svom vozilu u neposrednu životnu opasnost, pa mu je onda logičnija (mada pogrešna) opcija da samo nastavi dalje.
Nisam bio tamo pa ne bih baš da sudim zašto je ovaj auto stao baš na sred trake,ali mislim da ako je bio mehanički problem na autu (tipa pucanje zupčastog/klinastog remena, problema u dovodu ili čak nestanka goriva, neki elektronski problem i sl.) ukoliko uzmemo u obzir da je auto bio na 80-100kmh realno je očekivati da može da izrola auto makar do zaustavne trake.
Ako je bio zdravstveni problem takodje, ni infarkt ni moždani udar ne isključuju svest "na dugme". I da je to u pitanju, neki nagon za samoodržanjem bi valjda funkcionisao na način "daj da se sklonim odavde", veće su šanse da neko stane da proba da pomogne.
Čovek samo može da se nada da nikada neće doći u takvu situaciju.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sta bre ne iskljucuju na dugme? Pokosen u 1s moze covek da bude.

Jedino je ovde sumnjivo sto bas pravo stoji u traci, svaki nagli zdravstveni problem bi vodio u krivudanje 99% a i30 nema nikakve asistencije
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Za koliko slucaja ljudi zaista provereno znaju da je nekome pozlilo i da je bio nesposoban u potpunosti bilo sta da uradi sem da stane uredno na sredini svoje trake (koliko ja vidim u blagoj krivini)? Ja volim kako u Srbiji prvo smisljamo opravdanja bez obzira na statisticke sanse za tako nesto, pa onda kad je prosto neizbezno poreci dokaze onda jedva procedimo kroz zube da su u krivu...

Ja mislim da jos nisam video slicnu situaciju i da neko nije prokomentarisao sta ako mu je pozlilo... Ako ljudi zaista misle da su statisticke sanse za tolikom kolicinom bolesnih ljudi za volanom, onda mislim da se trebamo zapitati da li je potrebno poostravanje i ucestaliji lekarski pregledi za vozace.

Komentari kako je nesto pokvareno na vozilu su takodje iole besmisleni, na 100+km/h nema kvara od kojeg ne mozes da se otkotrljas u zaustavnu traku sem ako nisi u nekom spicu zaglavljen sto tu nije slucaj, a cak i da se desi od malobrojnih mogucnosti nesto katastrofalno sto bi uzrokovalo neko naglo zaustavljanje, cisto sumnjam da bi uspeo bez ikakvih tragova na kolovozu da kontrolisano stanes bas na sred "svoje" trake...

Mislim da mozemo da povucemo i tezu da je vozac kamiona snimio, imao priliku da vidi sta radi vozac u kabini i da proceni da je moron za volanom i da zasluzuje da ga stavi na internet...

Ja cu sad kad vidim auto da stoji bez razloga u saobracaju uvek da pridjem i pitam jel su dobro, ponudim ih vodom i lekovima, jer izgleda je veca statisticka sansa da im je pozlilo, a ne da drkaju telefon...
Being second is to be the first of the ones who loose...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

I znači ako ti nisi doživeo taj slučaj tako nešto je nemoguće? Jesi doživeo nekad da neko vozi suprotnim smerom na autoputu? Ja nikad, znači to je nemoguće.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Juce se vracam sa posla i vidim neka guzva na Amsterdamskom ringu. Ono po ko zna koji put turisti sa iznajmljenim elektricnim skuterima krenuli na auto-put :)

Slika
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Kontakt:

Post od YUgisa »

ftj napisao: 28 Avg 2025, 10:50 I znači ako ti nisi doživeo taj slučaj tako nešto je nemoguće? Jesi doživeo nekad da neko vozi suprotnim smerom na autoputu? Ja nikad, znači to je nemoguće.
Bas zato sto jesam doziveo/poznajem ljude koji su doziveli neke situacije dajem svoju procenu o sansama za time.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Ja ne znam nikoga ko je doziveo vozaca u suprotnom smeru, niti znam ikoga da je ikad video dinosauruse. Znaci to je 100% izmisljotina, niko ne moze da se oduzme u sekundi, ono sto smo gledali slog uzivo na televiziji je bila samo dobra gluma.

Uostalom, aj da probamo ovako. Zašto ti misliš da je čovek stao na sred autoputa? Ni ja ne mislim da je ovaj sa kamionom trebao išta drugačije da uradi, al čisto sumnjam da taj što je stao je to uradio iz neke bahatosti ili debilizma(opet nije nemoguće da jeste i nikad nećemo znati a ovako kad komentarišemo možemo samo da nagađamo šta ima najviše šanse).
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ja sam istu ovakvu situaciju video dva puta. Sad skoro na Milosu Velikom pre jedno 2-3 meseca. Sreca bio dan, lepo vreme i dobra preglednost. Ja prodjem pored, covek se nesto vrti po kolima, bilo je i jos putnika unutra.

A pre neku godinu sam isto video ide auto ispred mene na par stotina metara i samo staje tako na sred i otvara vrata i neka zena izbacuje desno glavu i povraca. A pored postoji zaustavna regularno.

Nisam siguran al mislim da oba puta nisu ni sva cetri upalili.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Kontakt:

Post od YUgisa »

Moj otac je doziveo slog, a moja devojka je dozivela infarkt pa su i dalje po njihovom ponasanjima u datim trenutcima bili sposobni da bezbedno zaustave vozilo iako srecom nisu bili tada za volanom. Naravno siguran sam da postoje i gori medincinski problemi, ali kao sto kazem govorimo o statistickim sansama za time...

Ljudi spominju neke teorije kao da su to svakodnevnica u nasem saobracaju pa da stalno vidjaju. Nije bila teza da li nesto postoji ako nisi video, nego ucestalost takve situacije... Sta bi bilo kad bi bilo. Pa sta bi bilo da je stvarno drkao telefon i da je porodica sa troje male dece naletela na taj auto... Jel bi i onda pravdali smrt jer je njemu mozda pozilo. Pisem ovo i prosto mi glupo da uopste ovako teoretisem, osecam se ko dete u obdanistu i pricom da je moj tata jaci od tvog...

I sad se iskljucujem iz dalje rasprave jer kad ljudi krecu sa nebulozama koje nemaju direktnu vezu sa temom da opravdavaju svoje razmisljanje je znak da je tematika dostigla vrhunac ozbiljnosti i dalje moze samo nizbrdo da ide.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Cim si naveo svija dva primera po kojima se ravnas - greska u startu. Iako se jesi ogradio mislis da su male sanse, a zaoravo su vece nego sto mislis.

To je pogresno razmisljanje, kao sto su po komentarima za slog koji se desio na tv-u sada skoro, internet strucnjaci zakljucili da je foliraza jer su se njihovi bake, deke, tetke itd posle sloga jako dugo oporavljali, tako da je ovako brz oporavak sigurno foliraza!
Tako da se ne treba ravnati na nama poznatim iskustvima jer ne mora sve tako da bude.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Grujic napisao: 28 Avg 2025, 11:26 Cim si naveo svija dva primera po kojima se ravnas - greska u startu. Iako se jesi ogradio mislis da su male sanse, a zaoravo su vece nego sto mislis.
To je pogresno razmisljanje, kao sto su po komentarima za slog koji se desio na tv-u sada skoro, internet strucnjaci zakljucili da je foliraza jer su se njihovi bake, deke, tetke itd posle sloga jako dugo oporavljali, tako da je ovako brz oporavak sigurno foliraza! Tako da se ne treba ravnati na nama poznatim iskustvima jer ne mora sve tako da bude.
Pa sad, hajde da i ja napravim gresku posle starta ali na malo vecem statististickom podrucju, pa da napisem da mi se za 35 godina rada u bolnici nikada nije desilo da neko dozivi infarkt /slog i da bude u roku od jedne sekunde offline. A nije da ih nije bilo. Tako razmisljajuci je onda i "moj" uzorak svakako vrlo slucajan. Nije nemoguce, ali......
Cak i da je "pao" na volan u roku od 0,5 sec., auto 99,9% ne bi ostao u traci prav kao strela, sto si ispravno primetio.
Kakogod, i ja cu da se iskljucim iz dalje diskusije, jerbo nema idealnog resenja.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ostao bi u traci ako automobil ima lane assist. I šta sad ?
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ako je istinita statistika i ako me secanje dobro sluzi, ko hoce moze da gugla i da me ispravi oko 1% saobracajnih nesreca je usled oduzetosti vozaca. I to ukljucuje i usled nesanice, pored medincinskih razloga i ne secam se sta su jos naveli. Nesto je veci procenat ako se gledaju statistike poginulih ali nisam nikad zalazio kako to obracunavaju tj da li ulaze iskljucivo poginuli od udesa ili i oni koji su umrli iz zdravstvenih razloga koji su i uzrok nesrece).

Ljudi se sad ponasaju kao da zive u nekoj utopiji, odjednom u 200+ stranica niko nije naleteo na bahatog i nesposobnog vozaca na autoputu, samo na medicinske hitne slucajeve i jos uvek zive u ubedjenju kako su profesionalni vozaci neki ljudi najviseg nivoa morala i nenadmasivinih vozackih sposobnosti :D Da svakome treba da stanu i da voze bez greske... Ja sam polagao za C i E pa je ta obuka bila visestruko gora od one za B.

Ja polazim od statistika (sad da li svaku proveravam do savrsenstva da li je objektivna, istinita i realna, to ne radim sem ako mi nesto bas ne odudara drasticno od nekih prethodnih statistika), prozeto sa tu i tamo nekim licnim ili iskustvom meni bliskih ljudi.

Koliko ja znam doticni auto sa snimka nema lane assist uopste u ponudi. Tako da opet sem ako ne gresim u svom znanju, ne vidim opravdanje?

Raspravljamo se da li nesto sto je na nivou skoro pa statisticke greske (cak i da je pozlilo da mu je pozlilo na taj nacin da u tom trenutku nije bio sposoban nista drugo da uradi) je opravdanje u odnosu na nesto sto je manje vise ucestalost danasnjeg saobracaja i jedan dobar deo zasto ova tema ima toliko stranica.

Ako cemo tako polemisati, onda ona rasprava od nedavno, mozda je pozlilo coveku i koji je usao koji tren pre zutog sa svojim autom u raskrsnicu, a i onom na motoru koji je prosao isto tako na svoje crveno u prekoracenju.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Prošle godine je lik u 6 ujutru u novom beogradu, jurija gagarina, znači 2x3 trake, sa minimalno saobraćaja usled toga što mu je pozlilo skrenuo sa puta u betonski stub i poginuo. Dakle to ga je spičilo tako da u gradskim uslovima vožnje čovek nije bio u stanju da na autopilotu samo ukoči i stane sa strane a ja sam za slične slučajeve čuo dosta puta.

Tako da su situacije u vožnji gde nekome pozli i zbog toga strada itekako moguće, samim tim i moguće da neko na autopilotu samo stane bez da je mogao da skrene u zaustavnu.

Pritom ti meni sad objašnjavaš kako su ljudi nenormalni u saobraćaju iz ugla nekoga ko vozi u Subotici. Bez uvrede al količina ludaka u saobraćaju u BGu je neuporediva sa Suboticom tako da sam toga vrlo svestan al pominjati kako je to da neko stane na sred autoputa nešto uobičajeno i očekivano jer eto ima ludaka u sabraćaju mi ne pije vodu. Dakle sama ta situacija je retka i neučestala i samim tim tako i treba da se posmatra.
Poslednja izmena od ftj u 28 Avg 2025, 12:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

@YUgisa

Kako statistička greška ako je:
U Srbiji se tokom 2022. godine odigralo 33.230 saobraćajnih nezgoda.
1% od 33000 je 330, drugim rečima svaki dan po jedna.
Odgovori