nidza napisao: 28 Avg 2025, 12:31
@YUgisa
Kako statistička greška ako je:
U Srbiji se tokom 2022. godine odigralo 33.230 saobraćajnih nezgoda.
1% od 33000 je 330, drugim rečima svaki dan po jedna.
1% zaspalih i onih koji su doziveli neki medicinski problem. Ja nisam nasao statistiku koliko je ili ili, ali ako bih se poveo iskustvom ljudi koje sam upoznao, rekao bih da je barem 10:1 u korist onih koji su zaspali u odnosu na one koji su doziveli neki medicinski problem pa ako sam u pravu onda je 33 osobe. Ali neka je i 330 (jer ne mora svaki medicinski problem da se zavrsi saobracajkom), hocemo li sad svaku neprimerenu situaciju u saobracaju opravdavati da je potencijalno medicinski problem jer imamo zabelezno 1 takvu situaciju dnevno u odnosu na prakticno 90 ostalih mogucnosti koje se desavaju?
I opet cak i da je taj 1 od tih 330, kolike su sanse da je medicinski problem te prirode da nista drugo nije moglo da se ucini sem da se auto "parkira" na sredini trake, ne ulazim u to jel svesno od strane vozaca ili slucajno vozilo samo od sebe, eto recimo da je vozac uspeo da skine svoje ruke i noge sa komandi (to necu da citiram jer se ne secam uopste podatka ali ima statistike i za to) i da je vozilo bez asistencija jer ih nema u svom izvornom obliku uspelo da isprati svoju traku na neki nacin?
Ako ljudi to ne vide kao statisticku gresku nego ozbiljan problem onda ne vidim sto se ljudi ne bore da nas lekarski proveravaju minimum na svako produzenje vozacke ako ne i cesce. Da ne zalazim sad u nebuloze, ali poginuli u 15% slucajeva imaju alkohol i to se proverava svakodnevno na nasim putevima. provesti 40 godina bez obaveznog lekarskog onda nekako zvuci kao ozbiljan problem.
Voleo bih da shvatim taj koncept razmisljanja da ako neko izbegne sudar, onda je krivac jer nije utvrdio zasto je neko uradio neprimereno radnju, ali ako jeste doziveo sudar onda je totalno iskljucen kontekst zdravlja i sigurno je u pitanju alkohol, neprilagodjena brzina ili prosto debil od coveka?