Land cruiser

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
suda86
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2025, 22:55

Land cruiser

Post od suda86 »

Pozdrav svima,
nov sam na forumu pa mozda ovo nije u skladu sa pravilima foruma i ako je tako moze neki admin da obrise ovu moju poruku

Naime, razmisljamo da kupimo Land Cruisera. Jos uvek nisam ni siguran da je to auto koji nam treba ali mi se jednostavno svidja pa mozda ovde neko moze da da neki savet da je mozda bolje da uzmemo nesto drugo a u krajnjoj liniji ono sto mi treba je i savet kako da tu ideju realizujemo. Kupujemo porodicni auto za nas dvoje odraslih i Boze zdravlja troje dece uzrasta od bebe do 5 godina. Iz bg smo ali po gradu bas i ne vozim cesto i vise nam auto treba za medjugradska putovanja, putovanja na more i do neke planine nekoliko puta godisnje. Nista previse zahtevno ali ipak volimo da dodjemo tamo kuda smo naumili nevezano da li je put nesto bolji ili losiji. Nekih 15k kilometara godisnje. Nismo u mogucnosti da kupimo nov auto vec bi uzeli nesto izmedju 2010 i 2015 godiste a budzet nam je nekih 25-30k evra. Ono sto me zanima je da li je realno da za te pare pronadjemo dovoljno kvalitetan auto koji bi sluzio nekih 5-6 godina ili 100k kilometara bez nekih vecih problema. Da li ima smisla traziti i po inostranstvu ili pratiti oglase samo po Srbiji, odnosno da li nekako moze da se zaobidje carina i pdv koji vidim iznose 30% sto svaki uvoz cine besmislenim?
Hvala :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Land cruiser

Post od trojanac »

Pozdrav i dobrodošao.

Naravno da se dažbine ne mogu zaobići. Da je to moguće svi bi tako radili.

Toyota Land Cruiser je odličan auto, ali specifične namene. Njegovo održavanje košta poprilično. A kad uzimaš polovnjaka znaj da te čeka više ulaganja nego kad je nov.

Po svemu što si naveo vidim da vam SUV odgovara. Sad da li mora imati pogon na svim točkovima ili ne, to je na tebi da presudiš.

Ono što bih ja izdvojio kao preporuku, nakon iskustva od preko 200 testiranih automobila, a da se uklapa u tvoje zahteve i finansije, je Suzuki S-cross. Uzmeš lepo nov auto koji je sasvim dovoljne veličine za tvoje potrebe, a takođe dovoljno sposoban van asfalta.

Vozio sam ga pre par meseci i test možeš pogledati na garaza.rs u rubrici Testovi. Tamo ćeš naći sve detalje.

Druga opcija, za mene, bi bila polovan Subaru Forester. Čiji detaljan test takođe možeš pronaći među našim testovima. Kompanija Trio Motors prodaje jedan Forester iz 2018. godine sa 119.000km, što ne smatram velikom kilometražom. No svakako treba pogledati konkretan primerak. Detalje pogledaj na sajtu polovni automobili.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Jedina začkoljica može biti postavljanje 3 dečija sedišta na zadnju klupu. Tu je, verujem, Forester u prednosti. No svakako dobro premeri i vodi računa jer kako deca rastu tako su potrebna i veća sedišta.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Da imam 30k eura sigurno ne bih razmisljao o autu starom 10-15 godina, za te pare ima novih SUV-ova i ne razmisljas, tipa Suzuki, Nisan Kaskai, Dacia Bigster, Kia Sportage, Hjundai Tukson, tu su i kinezi i vrv ima jos nesto u tom cenovnom rangu a sto bi bez problema vrsilo posao za potrebe koje su navedene. Lend kruzer je vec ozbiljno vozilo za koje treba imati bas potrebu a to je dosta voznje van terena i to ozbiljnih terena a taj auto i ozbiljno kosta polovan da je po meni suludo dati tolike pare za auto star 10+ godina
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Svi navedeni su dosta manji ond Land Cruiser-a. Ono sto je najblize Tojoti je Volvo XC-90, Skoda Kodiaq, VW Touareg,...
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Svaki auto će služiti 5 godina ili 100000km ako je nov i u garanciji, u smislu da ne lupaš puno glavu oko potencijalnih kvarova.
Za navedeni novac ili nov ili par godina star.
Ako je želja isključivo Land Cruiser to je onda druga priča, ali kao što su članovi već napisali, prvo i isključivo odrediti prioritete, prostor, vrstu pogona, broj sedišta, uslove eksploatacije itd

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Post od Dzona »

Land cruiser samo i samo ako ideš na ozbiljne terene, živiš u oblasti koja je planinska i pola godine imaš snega ili često vučeš gliser i veliku kamp prikolicu.
suda86
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2025, 22:55

Post od suda86 »

Hvala svima koji su komentarisali. Svaki komentar mi znaci posto jos uvek nismo doneli konacnu odluku sta uzeti a nije da nesto imam iskustva sa kupovinom automobila. Ono sto nisam napisao je da bi uzeli auto sa 7 sedista da mozemo po potrebi da povezemo jos nekog a i taj veliki gepek nam se pokazao kao preko potreban posto gde god da krenemo ponesemo brdo stvari. Trenutno se vozimo u jeep patriot i imamo bas manjak prostora ali nam je to sto imamo opciju za sve 4 vuce i sto auto u neku ruku moze da se nazove terencem u nekoliko navrata bas znacilo. Razmisljao sam i o volvu xc90, o nissan x-trail, skoda kodiaq i slicno i nekako sam bio u fazonu da ako uzmemo cruisera da je to nesto sto ce najbolje da nas sluzi u smislu da uz neku normalnu voznju nece previse da se kvari a deluje i da nema previse elektronike, senzora, scrinova i slicno
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Moraš samo biti svestan da troškovi posedovanja LC-a spram npr. Kodiaqa su barem x2. Takođe moraš biti svestan da to u suštini nije auto za asfalt. Ćaletov drugar je dugo vozio jednog 3.0 i taj auto za početak ne može da troši ispod 10-12l, ako si u gradu ide to svakako više. Gume za taj auto su opet uglavnom debelo skuplje spram "civilnih" suvova. Kvalitet materijala u enterijeru je opet ispod evropske konkurencije. Ako se miriš sa svim tim, onda samo napred. :)
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

@Xepoj87 je posedovao LC, samo ne znam koje generacije. Uglavnom, može da podeli svoje iskustvo.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori