Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
zigZag
Reactions:
Pridružio se: 08 Apr 2020, 15:20

Re: Grčka

Post od zigZag »

grujicd napisao: 22 Sep 2025, 12:54 @zigZag

- jesi li imao problema sa mučninom na tako dugoj vožnji po olujnom moru?

- zašto si uopše išao brodom tu deonicu?
najveće oluje su u centralnom egeju, ja se ukrcavam severnije od toga i ovaj put se more smirilo na ovoj mojoj deonici koja je trajala 5.5h ili malo više, zaista nisam osetio talase, baš je žena komentarisala. i srećom pa sam pametno sačekao brži brod umesto onog koji taljiga preko 7 sati. u krajnjoj liniji pored žene putujem i sa 2 psa koji umeju da se uzjogune kada je more nemirno, oni budu prvi senzor, ja i nekako mada uvek imam u rezervi emetostop, lek protiv bljuvanja. empirijski sam utvrdio da se boks za kucu mora postaviti tako da pas leži u pravcu kretanja broda, nipošto poprečno - jednom nam se pas izbljuvao zbog toga i od tada ih ne hranimo pre vožnje. inače sam se vozio jednom na 8-9 bofora što bi teoretski trebali da je zabranjeno, ne plovi se preko 7, rekli su nam da je jak vetar iznenadio kompaniju a nisu mogli da se vrate nazad. izuzetno neprijatno iskustvo, pola putnika su bili zeleni od mučnine.

zašto? pa inkliniram ostrvima koja su bliža turskoj nego grčkoj, severni egej. odatle se ne mere drugačije ka srbiji sem ako neću sa lesvosa na tursko kopno tipa ajvalik pa onda 1100-1200km do beograda. ova grčka linija koju trošim (pirej-samos-mikonos-furno-ikarija-samos-hios-lesvos-limnos-solun ili kavala) je ozbiljno subvencionisana od strane države pa je karta jeftina a put ugodan, sem kad se razdivljaju egejski vetrovi i na kraju ostaje 600km iz soluna.
zigZag
Reactions:

Post od zigZag »

pedja napisao: 22 Sep 2025, 12:52
Gospođa u X6 me je 4-5 puta preticala i usporavala...
to mi je poseban fenomen da su žene 2/3 vozača tj vozačica X6 na autoputu

koliko to košta kad ih ima ovoliko u srbiji?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Aha, prvo si pomenuo koliko sati vozi iz Pireja, pa sam pomislio da si se vozio ceo taj put od Atine do Soluna, a ne od nekog ostrva.
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

OMP napisao: U Neosu ima Eko pumpa ne znam dal ima pranje na zeton, ima neka nastresnica i videh usisivace ali ne i pusku, mozda nisam video lepo treba stati i proveriti ja sam u prolazu iz auta bacio pogled. Preko puta je Avin pumpa, tu sigurno ima pranje ali ne znam po kom principu radi
Na Avin pumpi iza solidna samousluzna, za 2 evra sam fino oprao auto.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

zigZag
Reactions:

Post od zigZag »

sad sam video gomilu pumpi u gevgeliji, što samouslužnih što na korak od njih gde ti neki baja radi sve to što bi radio sam, ne baš onako detaljno kao kad platiš u fulu u srbiji. ne tako daleko od autobana, nisam pitao za cenu. u onoj ulici koja vodi ka kružnom toku gde levo ideš za centar a desno za mrzence ako se nisi isključio odmah na početku ulice.
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

zigZag napisao: 22 Sep 2025, 13:12
grujicd napisao: 22 Sep 2025, 12:54 @zigZag

- jesi li imao problema sa mučninom na tako dugoj vožnji po olujnom moru?

- zašto si uopše išao brodom tu deonicu?
najveće oluje su u centralnom egeju, ja se ukrcavam severnije od toga i ovaj put se more smirilo na ovoj mojoj deonici koja je trajala 5.5h ili malo više, zaista nisam osetio talase, baš je žena komentarisala. i srećom pa sam pametno sačekao brži brod umesto onog koji taljiga preko 7 sati. u krajnjoj liniji pored žene putujem i sa 2 psa koji umeju da se uzjogune kada je more nemirno, oni budu prvi senzor, ja i nekako mada uvek imam u rezervi emetostop, lek protiv bljuvanja. empirijski sam utvrdio da se boks za kucu mora postaviti tako da pas leži u pravcu kretanja broda, nipošto poprečno - jednom nam se pas izbljuvao zbog toga i od tada ih ne hranimo pre vožnje. inače sam se vozio jednom na 8-9 bofora što bi teoretski trebali da je zabranjeno, ne plovi se preko 7, rekli su nam da je jak vetar iznenadio kompaniju a nisu mogli da se vrate nazad. izuzetno neprijatno iskustvo, pola putnika su bili zeleni od mučnine.

zašto? pa inkliniram ostrvima koja su bliža turskoj nego grčkoj, severni egej. odatle se ne mere drugačije ka srbiji sem ako neću sa lesvosa na tursko kopno tipa ajvalik pa onda 1100-1200km do beograda. ova grčka linija koju trošim (pirej-samos-mikonos-furno-ikarija-samos-hios-lesvos-limnos-solun ili kavala) je ozbiljno subvencionisana od strane države pa je karta jeftina a put ugodan, sem kad se razdivljaju egejski vetrovi i na kraju ostaje 600km iz soluna.
Koja je cena za to zadovoljstvo vožnje brodom?
zigZag
Reactions:

Post od zigZag »

pirej solun najbržim brodom bude 27 i po sati (36 je najsporijim koji vozi samo leti), karta je 95e po osobi ako kupiš na vreme. za auto ne znam tačno ali cenim oko 200 ako imaš karticu te kompanije (blue star ferries). mada sumnjam da se bilo ko vozi od atine do soluna brodom za ovoliko sati i ovoliko para za 500km tj 5 sati vožnje....

edit sad sam video karta za kola je 171e na to 40% popust sa karticom znaci dodje oko 100e, dzabe u odnosu na cene za sporade itd na seajets
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:

Post od AleksandarAca »

Juce se vratih iz GR, preko MKD, ozbiljna guzva na svim prelazima, otislo mi je oko 2 sata ukupno na obe granice. Nisam se tome nadao na kraju Septembra.

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Čini mi se da će sve više ljudi koristiti septembar za letovanje, tj godišnje odmore

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

I meni se to cini, bas mnogo ljudi je otislo u septembru i svake godine sve vise, jbg znacajno povoljnije cene smestaja konkretno to kod mnogih igra najvecu ulogu ali i mnogi ne vole guzvu i visoke temperature pa se odlucuju za septembar ali ruku na srce 80% tih koji letuju u septembru pogotovo drugoj polovini su penzosim posle njih porodice sa malom decom dok mi koji imamo skolsku decu jbg smo osudjeni da idemo u julu i avgustu, Ove godine je bilo top vreme u septembru, tek se od juce pokvarilo vreme, kolko vidim danas je sirom kontinentalnog dela grcke lose vreme
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:

Post od AleksandarAca »

Ja sam bio 17 dana, prelepo je bilo vreme, tek se juce naoblacilo, taman za put. Niti volim guzvu, niti vrelac, plus cerkica ima 2 godine, tako da smo redovni u Maju i Septembru. A kako stvari stoje, vidim da cu morati da pisem opravdanja, kada krene u skolicu :)

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da otvorimo peticiju za pomeranje raspusta, zbog klimatskih promena?

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam ove godine stekao utisak da je manja guzva bila nego prosle godine, prva polovina septembra.

Sent from my iPhone using Tapatalk
dekiv68
Reactions:
Pridružio se: 20 Mar 2013, 19:38

Post od dekiv68 »

Mi smo već nekoliko godina u ritmu jun, septembar, ove godine predivno vreme u oba termina, prošle godine u junu bilo vetra, a u septembru malo kiše
Odgovori