Napuštanje mesta nezgode u kojoj nisam učestvovao

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
dj90
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2016, 01:05

Napuštanje mesta nezgode u kojoj nisam učestvovao

Post od dj90 »

pre dva meseca mi se desio ovaj slučaj, ovo je izjava koju sam dao u policiji nakon tri nedelje kada su me pozvali:

Наведеног дана кретао сам се ---- улицом левом траком ка ---. Хтео сам да се престројим у десну траку па сам успорио на минималну брзину. Уз мигавац сам се приближио разделној линији. Видео сам возило беле боје како се великом брзином креће десном траком, стао сам да га пропустим.

Он је нагло променио путању без кочења и ударио у стуб.

Нисам сматрао да сам на било који начин учествовао у том инциденту па сам отишао са лица места.

Pošto mi do sada nije ništa stizalo mislio sam da je to to što se toga tiče. Pogotovo jer mi je policijac rekao da se moja izjava poklapa sa kamerom (nije dao da vidim snimak već je samo tako rekao). Taj drugi je taksista i policijac mi je pročitao njegovu izjavu gde je sve slagao kako sam ga isekao itd itd

Pre neki dan mi stiže zahtev od mog osiguranja da moram da nadoknadim svu štetu po obligacionim odnosima jer sam napustio mesto nesreće. Dao sam i njima istu izjavu da nisam učestvovao

Na osnovu čega oni meni to traže kada postoje snimci i moja izjava koja je očigledno tačna i njegova koja nije

Šta me dalje čeka?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Napuštanje mesta nezgode u kojoj nisam učestvovao

Post od dragvorl »

Mozda najbolje da nadjes dobrog advokata.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
dj90
Reactions:

Post od dj90 »

našao sam nego pitam i ovde svkakako možda neko ima iskustva sa tim
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa cim te je osiguranje zvalo da nadonkadis, znaci da je naplacena steta od njih, u prevodu gotov je policijski zapisnik koji tebe okrivljuje i na osnovu toga je drugi naplatio stetu.

Defintiivno ti treba advokat i da se vidi sta se tu desava.

Sta ti je taj policajac tako usmeno rekao nema neku tezinu
dj90
Reactions:

Post od dj90 »

ja mislim da on ima kasko jer je taksista i nov je auto pa je svakako on naplatio osiguranje
u zahtevu od osiguranja piše da je na osnovu njegovog iskaza a ne na osnovu policije

drugo ja nisam obavešten o tome ništa, valja bih morao neko rešenje da dobijem od policije
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Pa ti rece da si dobio zahtev od tvog osiguranja?
Mozda je i app
dj90
Reactions:

Post od dj90 »

e ne znam, možda je isto osiguranje

uglavnom ima sigurno kasko, koji taksista nema kasko

ništa mi nije jasno
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Iz Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju

Naknada štete u slučaju gubitka prava iz osiguranja

Član 29.
Osigurano lice gubi prava iz osiguranja u sledećim slučajevima:

1) ako vozač nije koristio motorno vozilo u skladu sa njegovom namenom;

2) ako vozač nije imao vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom određene kategorije, osim ako je vozilom upravljalo lice koje je kandidat za vozača za vreme obuke za upravljanje vozilom, uz poštovanje propisa kojima je ta obuka regulisana;

3) ako je vozaču oduzeta vozačka dozvola ili je isključen iz saobraćaja ili mu je izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, odnosno zaštitna mera zabrane upotrebe inostrane vozačke dozvole na teritoriji Republike Srbije;

4) ako je vozač upravljao motornim vozilom pod uticajem alkohola iznad dozvoljene granice, opojnih droga, odnosno zabranjenih lekova ili drugih psihoaktivnih supstanci;

5) ako je vozač štetu prouzrokovao namerno;

6) ako je šteta nastala zbog toga što je motorno vozilo bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata;

7) ako je vozač posle saobraćajne nezgode napustio mesto događaja, a da nije dao svoje lične podatke i podatke o osiguranju
.

Gubitak prava iz osiguranja na osnovu stava 1. ovog člana nema uticaja na pravo oštećenog lica na naknadu štete.

Društvo za osiguranje koje naknadi štetu oštećenom licu iz stava 2. ovog člana, stupa u prava oštećenog lica prema licu koje je odgovorno za štetu, za iznos isplaćene naknade, kamatu od isplate naknade i troškove postupka.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Kasko ne znaci da ti oslobodjen, vec da on ne misli o problemima. Osiguranje ima puno pravo da naplati od drugog ucesnika, ako ga je policija proglasila krivim.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Neće ni kasko da isplati veću štetu bez zapisnika policije. Kec na 11 im je kada neko napusti mesto nezgode, bez alkotesta i sl.

Koliko sam shvatio, tebe su naknadno našli, po snimku kamere? Taksista je dao izjavu, po kojoj nije kriv, okrivio tebe, alkotestiran i sl. Malo je čudno da su (policija) gledali snimak i odlučili da poveruju taksisti, a da je snimak pokazao drugačije.

Ako taj snimak postoji, trebalo bi lako da se reši. Možda jesi kriv, možda nisi, a osiguranje će već naći način da naplati, da li od tebe kao onoga ko je možda izazvao nesreću, ili od onoga ko je dao lažni iskaz. Čini se da oni imaju win-win situaciju.

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

dj90
Reactions:

Post od dj90 »

od policije nemam nisam dobio nikakvo rešenje

za gornjeg člana koji citirao zakone, to znam ali ja smatram da nisam učestvovao što sam i naveo
znači on je bio udaljen od mene i ja sam stajao u svojoj traci kada se to desilo

kamere postoje i očigledno je moj iskaz validan

meni nije jasno na osnovu čega oni meni to traže i šta se desilo kakav je njihov sistem uopšte
da li su dobili nešto od policije, ako jesu kako ja nisam
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Čudi me da te policija ne juri jer si priznao da si očevidac, a nisi ni proverio da li ima povređenih. Na osnovu onog što si izjavio, da je išao velikom brzinom i udario stub, ti si morao da se zaustaviš i proveriš da li je povređen.
dj90
Reactions:

Post od dj90 »

nema povređenih, to sam video. mada me niko nije to propitivao
ni erbeg se nije otvorio
Korisnikov avatar
džole
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 15:37
Garaža: Nissan Qashqai 2025. Tekna plus 4wd

Post od džole »

Dare4x4 napisao:Čudi me da te policija ne juri jer si priznao da si očevidac, a nisi ni proverio da li ima povređenih. Na osnovu onog što si izjavio, da je išao velikom brzinom i udario stub, ti si morao da se zaustaviš i proveriš da li je povređen.
Po ovome su se trebali zaustaviti svi koji su se tu našli tada. Mislim da mu ne mogu ništa ako nije učestvovao u nezgodi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
"Dobro znaj da uvek tu sam ja!" Stella Rossa di Belgrado
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ima tu zanimljiva diskusija.

Ti si zakonom obavezan da pruzis pomoc, to je ono da kod nas ne postoji krivicno delo bezanje sa udesa nego "nepruzanje pomoci licu povredjenom u s udesu".

E sad, ako ti npr prolazis pored udesa gde je vec neko stao, ti nisi ostavio nikoga bez pomoci, talo da nisi kriv i ne moraju svi da staju. Na tu foru se pisalo da advokati brane ove hit&run jer kao nije lice ostalo bez pomoci kada su ljudi bili okolo da pomognu
Odgovori