Na koliko obrtaja vam se vrti motor na 130km/h?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Re: Na koliko obrtaja vam se vrti motor na 130km/h?

Post od Romanticni_Piroman »

Moze da se menja, kao i na DS7 sto je bilo, vrlo je slicno, sve digitalno. Ja sam se licno navikao za 2 sata, takodje uglavnom gledam u obrtaje, ne brzinomer.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Saša napisao: 01 Okt 2025, 10:25 To mi je baš bez veze, kilometar sat ide sa jedne strane, obrtometar sa druge... Teško bih se navikao na tako nešto. Jel može da se promeni?

Ja inače kada vozim po navici više gledam u obrtometar nego u brzinomer, tako da mi je to vrlo bitno. Srećom pa je kod mene još sve integrisano zajedno u ovom modu koji držim stalno uključen, tako da je baš zgodno i pregledno:

Slika
Taj kontra smer kazaljke brzinomera i obrtomera mi je bio jedan od razloga zašto početkom 2015. godine nisam kupio tada tek predstavljeni pežo 308 SW mk2.
Taj sistem ne koristi samo Pežo.
Prešao sam kasnije hiljade i hiljade kilometara sa raznim kolima sa tim kontra cajgerima. I nikada se na to rešenje nisam navikao. Nikada. Ma koji brend da je u pitanju.
Ali, prestao sam da to kritikujem. To što meni ne odgovara, ne znači da drugi sa tim rešenjem nisu saglasni. Uostalom, nisam čuo da je neko odustao od kupovine BMW-a zbog toga :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Pa jednostavno nije prirodno, da tako kažem, smer kretanja kazaljke na satu je jedini ispravan i prirodan našem oku - jer smo na taj smer navikli od detinjstva. Kao što pišemo s leva na desno a ne obrnuto (znam, ima i onih koji pišu obrnuto. I onih koji voze desnom stranom ima - kontraša uvek ima i biće). :D
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

I u nauci se uzima za pozitivan smer u desno i pravilo desne ruke za vektore uvek je to pozitivno. Zato ovo i izgleda rogobatno/pogrešno

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Meni se to bas svidja :) . Secam se kad sam davno igrao neku trkacku igricu i uvek uzimao Astona DB9 zato sto ima kontra obrtomer.
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

Ako cemo vec u detalje i sitnice, konkretno ovaj 508 GT ima isti 8-stepeni menjac koji sam imao u DS-u sa istim rezimima voznje, ali ovde mi se manje svidja.

508 GT ima automatsko parkiranje (DS nije imao), i pozicija tog tastera je ne menjacu, gde je kod DS-a bio manuelni mod saltanja. Tako na 508 ne mogu da manuelno menjam brzine dok je auto u bilo kom rezimu voznje osim normalnog, sto je bas sranje. Prosto lose dizajnerski osmiljeno, mnogi su se zalili na ovo.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sasa, da vozis automatik totalno nebitno i retko kad ga pogledas. BMW u seriji 19-24to ima takav obrtomer, samo ne bode toliko oci. Apsolutno ni u jednom momentu mi nije upalo u oci.Kod Pezoa jeste nekako bzv, valjda zbog grafike, a pre kazaljki.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

dag81 napisao: 01 Okt 2025, 19:45 Sasa, da vozis automatik totalno nebitno i retko kad ga pogledas
Baš sam hteo da napišem, ni ne gledam u obrtaje na automatiku osim kada probam auto i testiram menjač kako menja. Logično je da gledaš u brzinu zbog prekoračenja i kamera da me ne snime.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ja bih i tamo opet gledao... Navika. :D
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

sebekkg napisao:I u nauci se uzima za pozitivan smer u desno i pravilo desne ruke za vektore uvek je to pozitivno. Zato ovo i izgleda rogobatno/pogrešno

Teško da je udesno.

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja pre ne razumem kakve veze imaju naučno matematičke konvencije sa dizajnom obrtomera al ajde.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Heinz napisao:
sebekkg napisao:I u nauci se uzima za pozitivan smer u desno i pravilo desne ruke za vektore uvek je to pozitivno. Zato ovo i izgleda rogobatno/pogrešno

Teško da je udesno.

U pravu si. U trigonometriji pozitivan smer je u levo.

Slika
Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:

ftj napisao: 03 Okt 2025, 12:01 Ja pre ne razumem kakve veze imaju naučno matematičke konvencije sa dizajnom obrtomera al ajde.
Isto sam hteo da napisem. Uglavnom sam ja krivac kad se pokrene nauka oko najprostije stvari, ali ovaj put nisam :mrgreen: Stvar je prosta, ili se naviknes, ili promenis da izgleda drugacije (ako postoji opcija). Ako ne mozes da se naviknes, kupis drugi auto :mrgreen:
Odgovori