Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od A170T »

zdushan napisao:Ne znam šta je "umerena vožnja", ali znam da 3/4 godišnje kilometraže napravim sa letnjim gumama. Tako da meni AS ne igra...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Šta je umerena vožnja? Pa recimo ne voziti kao Darko Lazić.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Za poslednjih nekih 8 godina, samo dve godime sam imao sezonske gume, tad i nikad više, isključivo zbog davanja novca na skladištenje i zamene. Da živim u planinskim delovima, vrv bi drugačije razmišljao.
Do sad su odrađivale posao shodno brendu kom su pripadale.
Nisam isto vozio Dunlop sport AS gumu i Fulda multikontrol.
Pri vožnji po ograničenjima, ni sa jednom nikad nisam imao neku rizičnu situaciju.
Ovo je moje iskustvo vezano za prednju vuču.
Zadnja vuča , barem po meni, traži, zimi pogotovo, najkvalitetniju AS gumu, i tu nema dileme. Vidim da voze ljudi svašta, ali to je moje iskustvo.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ponavljam se, CC2 po bljuzgi iz decembra, jedva sam se dovukao do lokacije gde sam smeo da parkiram i nastavim prevozom. Posle se jedva vratio kući kad su ulice bile u malo boljem stanju. Jeste to samo jedan dan ali je bilo ćao zdravo.

Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

A ja sam bio oduševljen sa CC2, nisam tako nešto doživeo... posle prešao na Nexen zimske, i sad razmatram da opet kupim CC
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Ispada da je CC3 lošiji od ling longa, ili je ling vanredno dobar: https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... g-Test.htm
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Zato sto je linglong vise letnje orijentisan. Na testovima gde su i testovi po snegu ukljuceni je prolazio ispodprosecno. Ali je i tu dobijao prelazne ocene. Deluje da i nije tako los za nasu sadasnju klimu, za razliku od ostalih kineza.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Heinz napisao: 05 Okt 2025, 19:12 Ponavljam se, CC2 po bljuzgi iz decembra, jedva sam se dovukao do lokacije gde sam smeo da parkiram i nastavim prevozom. Posle se jedva vratio kući kad su ulice bile u malo boljem stanju. Jeste to samo jedan dan ali je bilo ćao zdravo.
Pominjao si ovo više puta, ali moja iskustva nisu takva. Evo sad sam pogledao tačne datume, CC sam kupio u martu 2020 (gugl kaže da tad još nije bila CC2 u Evropi - možda ima razlike CC1 i 2), posle 4 godine i 40.000km sam se vraćao iz Slovenije po velikoj snežnoj oluji, preko noći napadalo, dosta neočišćeno, to jutro bili i zatvoreni neki pravci, često prelazio u nerazgaženu traku na autouput kad sam preticao kamione (pričamo o brzinama 40-50kmh)... Ne bi ocenio da su me izdale, a u tom trenutku su već dosta prešle. AS gume na CRV-u menjam negde na toj kilometraži. I ove sam promenio par meseci posle. Inače uglavnom menjam zbog vibracija, ali i potroši ih CRV do tad, za moje uslove vožnje 40k bude ok, 50k bude već previše.

Mislim da je teško izvoditi generalne zaključke kad gume malo ostare, jer mnogo zavisi od uslova eksploatacije. Da li si parkiran napolju ili u garaži, koliko brzo voziš po autoputu na vrućinama, da li ih cepaš po krivinama, koji je auto, koliko ga često voziš opterećenog a koliko praznog, pa onda kakav je bio sneg, da li je bilo leda ispod, previše je tu faktora. Znači uopšte nije da ti ne verujem, naprotiv, siguran sam da si imao problema. Samo meni su se pokazale upotrebljive i u trećoj i četvrtoj zimi. Ali ne bi mogao da tvrdim da bi tako na bilo na svim kolima i za sve vozače. Pa ako ti kažeš da ti nisu valjale da i ja dam kontra primer.

Inače jako slične su mi bile i Goodyear Vector all season koje sam imao pre Mišelina, a i Continental CrossContact na kojima je došao iz fabrike (čak nisu ni imale pahulju, ali jesu M+S oznaku). Ali to i jesu sve gume koje imaju slične tj. dobre ocene na testovima. I menjao sam ih na sličnim kilometražama. Sad sam na CC2, videćemo kako će da traju, ali za sad bi rekao da je to sve jako slično sa gore nabrojanim gumama.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Da nisam vozio tog dana po toj bljuzgi ne bih imao takav loš utisak. A pošto ne mogu da biram dan kada vozim, a kada ne, skinuo sam ih. Zimske sam poručio 25.12. Dakle sneg je padao 23. i 24.12.2024. Novine kažu počeo popodne, znač jutro 24.12. bilo kritično u BG na lokacijama Zvezdara i Voždovac. I nisam jedini koji je tih dana kupovao nove gume od kolega na poslu.

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Koliko si prešao do tad sa njima?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

34k km. Pitao si za garažiranje, uglavnom je od predveče do ujutro u garaži, preko dana nije, osim vikendom ako ga ne pomeram. Vozilo Civic, 141 KS, vožnja normalna.
Video sam ja tog dana da se i drugi klizaju, znam kakve gume mogu na parkinzima da se vide... ali valjda nismo svi isti.
Prvi put u životu sam ostavio auto i nastavio prevozom, vozim preko 3 decenije i ne sećam se da je toliko loš dan bio za vožnju. Možda bi se i nove zimske Conti klizale, ko zna.

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Taj dan sam zvao frizera da otkažem. Pita me da li da pomerimo?

Gde da pomeramo, putujem već sat i nešto i nemam pojma kada ću stići..

--
Dosta njih je plesalo na putu, kako reče Heinz. Pred kraj, jedna mala uzbrdica, pred semafor, većina je proklizavala ili su čekali ispod i kretali tek kada vide zeleno. Ja sam stao na sred uzbrdice i krenuo kao po suvom.

AS GoodYear, mada stare tek 4 meseca.

Dete mi se smorilo, 5km od vrtića, preko dva sata vožnje, ali grejanje radi, pesmice sviraju...

I to sam imao sreću da poslednji pobegnem desno (kada sam video da pravo sve stoji u jednoj raskrsnici), pre nego totalno začepi. Iza mene niko više nije naišao, sve je stalo.

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Uslovi su bili ekstremni jer je sneg jako padao i topio se, količina bljuzge je bila neverovatna. Ja sam izašao iz svoje ulice koja se ne čisti i slabo je prometna, a šok je bio stanje u G. Vučića od ATŠ ka Obiliću, blaga nizbrdica a u veoma sporoj vožnji tj na kočenju ABS šizi kao nikad. Nekako sam stigao na Voždovac i dalje ka Kumodražu nisam hteo da vozim. Popodne sam se jedva dovukao ponovo do ATŠ i G. Vučića ka Bulevaru, proklizavanje na polasku je bilo nenormalno.
Možda bi neko iskulirao dok se ne srede ulice i ostao taj dan kod kuće, sutradan je već bilo drugačije.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Heinz, jeste to mala kilometraža da te prodaju gume, i mene bi smorile i ne bi ih ni ja uzimao ponovo. Ako su Zvezdara i Voždovac bili kritični, to su verovatno manje neraščišćene ulice pod nagibom.

Inače nikad nisam ni sa novim gumama osetio one superlative koje čitaš po internetu, kako se penje uz masnu banderu, ne štucne na bilo kakvom usponu, ne oseća zaleđene šine... Pa ni sa novim gumama i pogonom na svim točkovima. Uvek možeš da se zaglaviš ako su uslovi dovoljno loši, ako ništa drugo u onih prvih ili zadnjih par metara sa zaleđenim delovima na parkingu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Kroz G. Vučića prolaze linije GSP.

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kako su AS pogodne za grčku, zar tamo leti nisu temperature do 40c, a zimi temperatura u proseku u jacem plusu.

Slika
Odgovori