Meni upravo stigle
Pirelli Ice Friction za Pezoa 508, guma je izasla ove godina na prolece, a zime jos nije bilo, tako da vrlo malo testova ima online. Po ceni i onome malo sto sam iscitao, trebalo bi da je dobra, sa jakim fokusom na performansama po kisi/mokrom asfaltu, ali nema boljeg testiranja nego tokom Norveske zime koja je pocela juce, tako da cu vrlo brzo javiti
Uporedjujem ih sa Nokian Hakkepelitta R3 koje su trenutno na autu, vozicu sa njim jos nedelju-dve da bih imao dobro poredjenje. Oba seta su u 215/55R17 dimenzijama.
Inace fun fact, ovde se zimske gume svrstaju u dve kategorije, Nordijske i Evropske zimske gume. (govorim o gumama bez eksera naravno). Ja nisam cuo da ovo postoji u Srbiji ili Evropi, ali neka me neko ispravi ako gresim?
Nordijske su pravljene za ekstremno male temperature, dosta su meke i strogo za sneg i led. Ne ponasaju se dobro na suvom ili kisi, kocioni trag na vlaznom im je znacajno duzi nego sto je to kod neke "evropske" zimske gume. Indeks brzine je takodje manji, vrlo retko ide iznad Q, iznad T mislim da ne postoji nordijska guma. Primer Nokian Hakkepelitta R3.
Evropske su neki mnogo bolji balans svega ovoga, naravno po cistom snegu ili ledu so losije, ali 90% zime cak i ovde na severu vozis po bljuzgavici/ociscenjim putevima, tako da mislim da nordijske gume imaju smisla samo na krajnjem severu za ljude koji zive po selima gde nije cisto, sta znam. Primer evropskih: Continental WinterContact TS870P, Michelin Alpin 5 itd.
Ova Pirelli Ice Friction je ni tu - ni tamo, uprkos imenu, losije se ponasa na ledu od boljih nordijskih guma, i zapravo joj je kisa/vlaga najjaca strana, zato sam je izabrao. Ali vise o tome kad se malo provozam po raznim podlogama...