Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od snork »

Geza napisao: 28 Okt 2025, 13:03 Ma izvuče se negde struja posle nekoliko dana, i sa svim mogućim isključenim potrošačima. Imam radio, alarm i centralnu bravu. :)
Gezo, jesi li merio koliko struje "vuče" ugašen auto?

Ja isto nisam zadovoljan mojim - nema alarm, izvadim radio, izvadim _sve_ osigurače (čak i one najveće u motornom prostoru) - i opet troši 45 mA. To je dovoljno da za 1000 sati (= 41 dan) skroz isprazni akumulator od 45 Ah. Nije problem u praksi, jer se auto vozi svaki dan, ali opet smatram da nije normalno.

Na drugim automobilima koje sam imao nije bilo tog problema - ampermetar redno spojen sa akumulatorom je na ugašenom autu pokazivao 0.

Napomena: kad vršite ovakva merenja, stavite za početak ampermetar na najveći opseg (npr. 10 A), da vidite šta se dešava (na ćaletovom autu npr. prvo povuče par ampera dok se ne "smire" centralna brava i još neki potrošači, i tek posle desetak sekundi bude 0). Nikako ne pokušavajte da upalite auto dok je aku. spojen preko ampermetra. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Geza »

Nisam merio. Nekako pređe u naviku da otkačim klemu kad znam da se kola neće voziti nekoliko dana. Možda su u fabrici znali za taj problem, pa je zato stavljena štipaljka.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori