Kamera za kola

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Munja666
Reactions:
Pridružio se: 19 Mar 2016, 02:31

Re: Kamera za kola

Post od Munja666 »

Ne znam, pričao sam sa nekim tipom iz Zemuna (navodno profi servis za ugradnju dash kamera) i ugrađuju navodno neke BlackVue auto dash kamere koje rade bez problema non-stop i daju garanciju 2 godine, ali najjeftiniji set prednja plus zadnja kamera im je od 350 evra pa na gore što je mi je ipak previše da dam za dash kamere. Takođe nisam siguran kako se ponaša zadnja kamera koja bi se montirala na zadnje gepek staklo koje je fabrički zatamnjeno u smislu da l uopšte ima efekta stavljati zadnju kameru na fabrički zatamnjeno staklo.
Korisnikov avatar
C=64
Reactions:
Pridružio se: 27 Apr 2020, 11:33

Post od C=64 »

Nikakav problem nije ako se kamera postavi na fabrički zatamnjeno zadnje staklo. Kod mene je taj slučaj i nisam primijetio da su zbog toga snimci lošijeg kvaliteta. :)

Što se tiče snimanja non-stop, tu je situacija poprilično komplikovanija. Snalaze se ljudi na svakakve načine, čak ugrađuju i spoljašnje "battery pack"-ove za napajanje kamera. Opet, ti baterijski pakovi su sa litijumskim baterijama, a one su lako zapaljive i to donosi drugu muku. Što se tiče memorije, postoje modeli kamera koje podržavaju spoljašnje SSD uređaje, a za slučaj da je kapacitet kartica nedovoljan, npr. VIOFO A329.

Uglavnom, kako sam ja shvatio, najsigurnije je prikopčati kameru na akumulator kola, a jedino što treba paziti je da hardwire kit ima "low voltage cut off", tj. da ugasi kameru kada napon na akumulatoru postanje nizak. Na taj način nećeš ostati sa ispražnjenom baterijom da ne možeš upaliti auto. Po potrebi treba dopunjavati bateriju punjačem.

Na taj način koristim parking mod već neko vrijeme i nisam imao problema. Dnevno oko dva sata, nekad malo više, a onda otvoreni put 30-tak km i akumulator je tip-top. :mrgreen: Mjesečno prikopčam punjač da to malo dopuni, nekad i ne dopuni i to je to. U tvom slučaju, pošto ti misliš koristiti duže parking mod, možda ćeš morati češće priključivati bateriju na punjač, možda sedmično ili dnevno. :mrgreen: Koliko vidim za 70MAI A510 ima i Hardwire Kit UP04 4G adapter sa 4G modulom. Na taj način imaš stalan pristup kameri od kuće i možda ti je to bolja opcija za nadzor automobila.

Evo snimak. Doduše glavna je prednja kamera, ali može da se vidi da i zadnja snima kako treba. Auto ima fabrički zatamnjeno zadnje staklo. Mislim da nema potrebe, ali ako treba postaviću snimak samo zadnje kamere, trebalo bi da imam neki u blizini, samo ga treba uploadovati. :mrgreen:

Korisnikov avatar
C=64
Reactions:

Post od C=64 »

Ne da mi da izmijenim prethodni post... :kezo:

BlackVue su odlične kamere i taj servis vjerovatno ugrađuje neki od fabričkih "battery pack-ova" za non-stop napajanje. Pošto alternator ne stiže da dopuni struju akumulatora koju je kamera potrošila, a sve zbog duge upotrebe parking moda i kraćih vožni, isto će se dešavati i sa tim baterijskim pakom i moraćeš i njega, s vremena na vrijeme, da vadiš iz auta i dopunjavaš. Možeš da kupiš dva komada pa da jedan bude uvijek u autu, dok se ovaj drugi dopunjava. Možda je to najbolje rješenje u tvom slučaju. Nije elegantno i svakako je skuplje od 150€, ali moraćeš pristati na neke kompromise, ako misliš da imaš nadzor auta non-stop.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Za BlackVue obično treba kredit da se digne.
Prva asocijacija je cena, pa onda sve ostalo.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Zanimljive ideje ali ima tu i dosta teško rešivih problema.
Na primer, kiša.
Kada pada, non stop kapljice klize niz staklo, što za posledicu ima neprekidno snimanje i loš kvalitet snimka.
Zadnje staklo se jako brzo zaprlja pa je snimak često loš.

Što se akumulatora tiče, dešavalo mi se da zaboravim da isključim kameru dok je auto u garaži, i da tako odstoji celo popodne i noć. Sutradan normalno pali ali pitanje je koliko bi to tako išlo ako su vožnje kratke. Ovo mi se dešavalo sa Yugom i akumulatorom od 45Ah.
Ovo drugo rešenje sa Varta powerbankom mi radi odlično već možda 5-6 godina. Powerbank se brzo puni, a može dosta dugo da snima iz njega. Ima dugme za isključivanje, ne zagreva se, piše da ima zaštitu od preopterećenja i kratkog spoja pa mi to kao uliva neku sigurnost. Nasuprot tome, sada već vremešna Viofo A119 se dosta zagreva, a kada je auto na suncu, bude čak i vruća na dodir.
U suštini, sve je pitanje kompromisa ali bolje je imati neku kameru nego nikakvu.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Aj daj malo detalja o tom tvom resenju.

A ima tu dosta mana, nema idealnog... u slucaju kise/snega, pa cak i lisce kada pada snimak moze biti ne citljiv.

Onda ako ima sleep mode koji se aktivira na pokret, nesto moze stalno da okida pokret tj da snima kontinuirano, onda se postavi pitanje memorijskog kapaciteta, dzaba 6h snimanja ako auto stoji 24h itd...
Korisnikov avatar
C=64
Reactions:

Post od C=64 »

@Dare4x4, zna li kamera kad je auto ugašen, kad koristiš taj power bank i uključi parking mod ili prosto nastavi da snima u normalnom modu dok se ne potroši baterija?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ukratko:

Slika

Iz punjača koji se dobija uz kameru kabal ide na ulaz powerbanka, a zatim sa slabijeg izlaza do kamere. Kada motor radi, puni se powerbank i istovremeno napaja kamera. Kada motor ne radi, powerbank nastavlja dalje. Može da se isključi na dugme, a startuje se sa davanjem kontakta.

Za kameru nema razlike da li motor radi ili ne. Ona je podešena da sama pređe u parking mod kada nema pokreta u kadru ili vibracija. Tada može da snima timelapse.
Korisnikov avatar
C=64
Reactions:

Post od C=64 »

Da, sad vidim da Viofo A119 tako funkcioniše. To je super. Mislim da u mom slučaju (A229 plus) kamera mora da zna kad je auto ugašen da bi aktivirala parking mod. Imaju posebni battery pack-ovi sa tom opcijom, a proizvođači to masno naplaćuju. :mrgreen:
Munja666
Reactions:

Post od Munja666 »

C=64 napisao: 09 Nov 2025, 12:22 Što se tiče snimanja non-stop, tu je situacija poprilično komplikovanija. Snalaze se ljudi na svakakve načine, čak ugrađuju i spoljašnje "battery pack"-ove za napajanje kamera. Opet, ti baterijski pakovi su sa litijumskim baterijama, a one su lako zapaljive i to donosi drugu muku. Što se tiče memorije, postoje modeli kamera koje podržavaju spoljašnje SSD uređaje, a za slučaj da je kapacitet kartica nedovoljan, npr. VIOFO A329.

Uglavnom, kako sam ja shvatio, najsigurnije je prikopčati kameru na akumulator kola, a jedino što treba paziti je da hardwire kit ima "low voltage cut off", tj. da ugasi kameru kada napon na akumulatoru postanje nizak. Na taj način nećeš ostati sa ispražnjenom baterijom da ne možeš upaliti auto. Po potrebi treba dopunjavati bateriju punjačem.

Na taj način koristim parking mod već neko vrijeme i nisam imao problema. Dnevno oko dva sata, nekad malo više, a onda otvoreni put 30-tak km i akumulator je tip-top. :mrgreen: Mjesečno prikopčam punjač da to malo dopuni, nekad i ne dopuni i to je to. U tvom slučaju, pošto ti misliš koristiti duže parking mod, možda ćeš morati češće priključivati bateriju na punjač, možda sedmično ili dnevno. :mrgreen: Koliko vidim za 70MAI A510 ima i Hardwire Kit UP04 4G adapter sa 4G modulom. Na taj način imaš stalan pristup kameri od kuće i možda ti je to bolja opcija za nadzor automobila.
Varijanta sa povezivanjem na power bank ili neki battery pack ne dolazi u obzir - suviše je rizično i velika mogućnost da se nešto u nekom trenutku zapali... Tako da dolazi u obzir samo varijanta vezivanja direktno na akumalator. Ali bojim se da u bilo kojoj varijanti da se ostavi da snima non-stop a da se ne ograniči kao što si ti uradio na maks par sati nakon gašenja auta, da ubija akumulator pre ili kasnije. A osim toga što neko reče postavlja se i pitanje ako ostaviš da snima tako u parking mogu koliko će da pojede storage-a na memorijskoj kartici i šta će onda zapravo i da snimi. Koliko sam video maksimalno podržana veličina memorijske kartice kod 70mai A510 je 256GB što bi trebalo ako je uključena i zadnja kamera da može da snimi oko 20-tak sati. Ne znam koliko dobro rade te opcije sa "voltage cut off" kad napon akumulatora padne ispod 12V recimo ili mi pada na pamet da se ručno napravi neki prekidač koji bi po želi isključivao kamere kad je auto recimo u garaži parkiran.

C=64 napisao: 09 Nov 2025, 13:11 Ne da mi da izmijenim prethodni post... :kezo:

BlackVue su odlične kamere i taj servis vjerovatno ugrađuje neki od fabričkih "battery pack-ova" za non-stop napajanje. Pošto alternator ne stiže da dopuni struju akumulatora koju je kamera potrošila, a sve zbog duge upotrebe parking moda i kraćih vožni, isto će se dešavati i sa tim baterijskim pakom i moraćeš i njega, s vremena na vrijeme, da vadiš iz auta i dopunjavaš. Možeš da kupiš dva komada pa da jedan bude uvijek u autu, dok se ovaj drugi dopunjava. Možda je to najbolje rješenje u tvom slučaju. Nije elegantno i svakako je skuplje od 150€, ali moraćeš pristati na neke kompromise, ako misliš da imaš nadzor auta non-stop.
Ne, koliko mi je ovaj tip rekao ne ugrađuju se za tu cenu nikakvi spoljni izvori napajanja. Povezuju se kamere direktno na akumulator (fusebox). Mislim da je kod njih eksterna baterija skuplja nego prednja i zadnja kamera i to drastično. Ali navodno tvrde da iako snimaju u parking mogu nema problema sa akumulatorom i da su kamere tako instalirane da mogu vrlo lako da se skinu sa napajanja kada nema potrebe da rade. Ne znam ovu BlackVue varijantu sam odmah otpisao, to mi je previše novca za dash kameru...

Ove 70mai kamere mi deluju kao dobar izbor ili nešto slično što košta tu do 100-tinak evra...
Korisnikov avatar
C=64
Reactions:

Post od C=64 »

Ma da, kao što je već rečeno, te BlackVue kombinacije su previše skupe. :palica:

Što se ostalog tiče, imaš dosta informacija i nadam se da ćeš izabrati najbolju kombinaciju za svoje potrebe. 70mai pravi dobre kamere. Srećno! :pivo:
Munja666
Reactions:

Post od Munja666 »

Gledam ovu Viofo A229 kameru i baš izgleda robusno i moćno (trista nekih podešavanja). Zadnja kamera koja dolazi u kompletu deluje baš kompaktno. Koliko je realno da se, iako imaju prilično veliki ugao snimanja, prednja i zadnja kamera iskoriste u parking modu kao nadzorne kamere auta u smislu ako su postavljene tako da za vreme vožnje prednja kamera snima saobraćaj spreda, a zadnja otpozadi? Da li one tako postavljene mogu da pokriju uglove u parking modu da se vidi kada neko prilazi autu sa strane ili nekog drugog ugla, a da to nije spreda i otpozadi direktno?

Takođe ako se želi povezati kamera (ili obe prednja i zadnja) direktno na akumulator (da se zaobiđe priključak na usb/upaljač) ali tako da kamere rade samo kada je auto upaljen ili dat kontakt pretpostavljam da nema potrebe za korišćenjem hardwire kita? On se pretpostavljam samo koristi ako želimo da kamere rade kako treba (paljenje/gašenje) u parking modu.
Korisnikov avatar
C=64
Reactions:

Post od C=64 »

Prednja i zadnja kamera svakako ne mogu pokriti sve uglove, ali imaju setovi od tri kamere. Evo ova moja VIOFO A229 Plus ima tu mogućnost. Ta treća se postavi na prednje ili zadnje staklo i okrene da snima unutra. Ipak, nikada nećeš uspjeti pokriti baš sve uglove. Na kraju krajeva, postoje razni alarmi, bodljikava žica, struja, minska polja, dobermani, krokodili. itd..itd.. Ima raznih načina da se auto zaštiti. :mrgreen:

Malo šale nije na odmet, nadam se da se ne ljutiš.

Ovo za povezivanje si donekle u pravu. Treba se odabrati neki osigurač čiji potrošač se pali sa davanjem kontakta. Nakon toga ti treba pretvarač napona sa 12V na 5V, pošto kamere obično rade na tom naponu. Mislim da je originalni Hardwire kit ipak najelegantnije rješenje da se poveže DashCam. :)
Munja666
Reactions:

Post od Munja666 »

Svakako dash kamera nije za zaštitu auta u smislu da može da menja alarm ili neku drugu zaštitu. Ali ideja se javila što se kaže kad su kamere već tu da recimo snime pakosnog komšiju koji voli malo da recne po vratima ili nekog nesavesnog pajsera koji ti omlati auto na parkingu i pobegne glavom bez obzira. Ali to je malo previše očekivati od 2 dash kamere, a i ta treća u kabini samo bi dodatno trošila prostor na memorijskoj kartici i struju akumulatora. Nju ima smisla da koriste taksisti, kao eventualni dokaz ako putnik odbije da plati vožnju ili ga napadne... Nisam siguran koliko je i zadnja kamera neophodna a obzirom na to da je najbitnije da imaš snimak onog što se događa ispred tebe i 90% se dešava ispred tebe, otpozadi ako te spuca nema greške da je taj koji je te udario kriv.. Gledam i kako ugrađuju tu zadnju kameru - nisam video da je to neko rešio elegantno (pogotovo na automobilima sa petim vratima) da ne visi višak kabla da bi gepek mogao da se otvori/zatvori. Nisam video da je neko izvukao kabl za zadnju kameru recimo pored instalacije za treće stop svetlo ili slična neka diskretna varijanta da se ne vide kablovi...

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Ako ćeš da povežeš da kamera radi na kontakt, onda s njom dobijaš sve što ti treba. Potreban je samo dodatni 12v priključak koji ubaciš negde gde se ne vidi, i potreban je "lopov" za osigurač.

https://a.aliexpress.com/_Ewmymku

https://a.aliexpress.com/_EIIJepK

Imam ove stvarčice sa Aliexpressa i dobrog su kvaliteta
Odgovori