Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od elMaestro »

Gaginh0 napisao: 03 Dec 2025, 22:14 Ovde za treći krajnik (u većini slučajeva) ide sprej za nos, ne operišu jer se vode time da se isti povuče do 7.-8. godine.
Znači ne treba ti 5G ni za šta, bačena para.
Имам једно потпитање...
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Jel 5g traži nove sim kartice ili radi i sa postojećim starim? Pretpostavljam da ga samo ima u većim gradovima?
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Radi i sa starim karticama. Meni se samo pojavilo 5G. Ovde u Novom Sadu.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Kod mene se ne tako davno pojavio 4g+, 5g će biti verovatno dogodine.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ja sam dobio pre 3 meseca novu karticu pod izgovorom bržeg interneta, ništa ja tu nisam primetio na lokacijama gde sam i pre imao dobar internet, ali mi se čini da je bolji internet na nekim lokacijama gde je bio slab. Možda se tripujem, ne znam.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

A170T napisao:Jel 5g traži nove sim kartice ili radi i sa postojećim starim? Pretpostavljam da ga samo ima u većim gradovima?
Ako ti radi 4g radiće i 5g. Ima ga svuda, nisu samo veći gradovi u pitanju.
A1 i Yettel imaju na sajtu mapu pokrivenosti.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ftj napisao: 03 Dec 2025, 20:47
To je možda tako navedeno u nekim marketing brošurama u teoretski zatvorenim 5g mrežama a javna komercijalna upotreba u praksi je nešto drugo.

Realno je da je i dalje ta konekcija neuporediva sa optikom, probah običan ping test i ima bar 1% packet loss na 100 pingova što je neprihvatljivo u profesionalnoj upotrebi al verovatno očekivana stvar na mobilnoj mreži.
To što sam naveo nije nikakva brošura ni teorija nego već više godina u komercijalnoj upotrebi, pre svega u Aziji.
Čitave fabrike, roboti, rade preko 5G u realnom vremenu, isto tako i medicina.
Imaš na netu konkretnih primera, samo potraži.

1 posto gubitka paketa na prostom pingu je jako loša mreža, ili oprema.
Toliko loše nema ni na 4G, pa ni 3G odavno.

Očekivani paket loss na mobilnoj je 1 ppm i manje, 1 paket na milion pingova. (dok si stacionaran, dakle ne u pokretu i/ ili u promenljivim uslovima proapagacija tipa kroz tunele, u brzim vozovima i slično gde stalno i brzo šetaš kroz bazne stanice).

5G nije izmišljen zbog brzine, radi sasvim drugačije kodiranje u odnosu na prethodne mreže upravo zbog stabilnosti i pouzdanosti za potrebe koje sam naveo.

Optika naravno nije za poredjenje, paket loss ne sme ni da postoji.

5g uses, google, nije teško saznati o upotrebi.
Error rates: 5G’s adaptive Modulation and Coding Scheme (MCS), a schematic that wifi devices use to transmit data, is more powerful than ones in 3G and 4G networks. This makes 5G’s Block Error Rate (BER)—a metric of error frequency—much lower.
https://www.ibm.com/think/topics/5g-use-cases
Poslednja izmena od ljubitelj u 04 Dec 2025, 09:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Ja sam totalni laik za sve to što pričate, pa me zanima samo šta nam tačno donosi 5g na mobilnoj mreži, osim bržeg protoka? Na stranu što nemam problem ni sa postojećom brzinom, otvara mi sve dovoljno brzo, ali ajd pričam o Novom Sadu i Beogradu gde najčešće i koristim.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Nama 5G ne donosi praktično ništa, mi nemamo gde da primenimo uglavnom. Tehnologija kod nas je dosta zastarela po fabrikama, gde je i najveća mogučnost primene.

Automatizacija saobraćaja, pametni grad i razen korisne stvari su daleko od naših mogućnosti.
Kod nas je i očitavanje brojila vrhunski "problem" koji se godinama rešava.

Te igrarije poput skidanja fajlova, streaming muzike, filmova ili gejming je tako sporedna namena 5G.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Momčilo napisao:Ja sam totalni laik za sve to što pričate, pa me zanima samo šta nam tačno donosi 5g na mobilnoj mreži, osim bržeg protoka? Na stranu što nemam problem ni sa postojećom brzinom, otvara mi sve dovoljno brzo, ali ajd pričam o Novom Sadu i Beogradu gde najčešće i koristim.
Tebi kao krajnjem korisniku, pored veće brzine, trebao bi da donese i rasterećenje mreže i da imaš upotrebljiv internet na velikim skupovima na malom prostoru (utakmice, koncerti itd).
Za ovo što piše ljubitelj treba drugačija arhitektura mreže da bude, da mreža bude stand alone i onda će biti i manji gubici.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Moje iskustvo sa 5G do sada a koristim ga lokalno (NL) i u romingu vec skoro 2 godine:
- Bateriju trosi 30% vise (Samsung s22+)
- Subjektivno nikakve prednosti
- Cesto na 4G radi mnogo bolje nego na 5G (Hrvatska, Italija)

Ukratko za moje koriscenje prednosti 0
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Nebvudim , kao laik, neku bitnu prednost 5G nad 4G

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Prednost je jer možeš ovde da staviš rezultate sa speedtesta, što ti je veći to je bolje.
ljubitelj napisao:
To što sam naveo nije nikakva brošura ni teorija nego već više godina u komercijalnoj upotrebi, pre svega u Aziji.
Čitave fabrike, roboti, rade preko 5G u realnom vremenu, isto tako i medicina.
Imaš na netu konkretnih primera, samo potraži.
Kažeš nije brošura i bukvalno staviš link reklamne brošure :)

Ne videsmo gde je to normalno da se vrše operacije uz pomoć 5g i po čemu je naša implementacija mreže lošija nego negde drugde(ne kažem da nije, nemam te informacije). da li je recimo u holandiji ping zaista <8 ms, to bi bilo lepo da znamo i tako te neke praktične primere a ne da slušamo apstraktne hvalospeve o azijatima.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Post od TheWickerMan »

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Skipper napisao: 04 Dec 2025, 11:20
Za ovo što piše ljubitelj treba drugačija arhitektura mreže da bude, da mreža bude stand alone i onda će biti i manji gubici.
Tako je, potpuno je drugačiji koncept mreže počevši od rasporeda baznih stanica koje su višestruko gušće rasporedjene, tj veliki broj na malom prostoru u odnosu na ranije 2/3/4G mreže. Time i kapacitet jednovremenog prenosa po površini visestruko uvećan pa ne treba da se očeku zagušenje na skupovima većeg broja ljudi-

Zatim takodje drugačija modulacija sa automatskom korekcijom u cilju zadržavanja BER u zahtevanim granicama po cenu smanjena bitske brzine.

To da je odvojena i ima zasebne optičke linkove (nema radio linkova izmedju koji unose kašnjenje) se podrazumeva, one prve eksperimentalne 5G su imale deljene resurse sa prethodnom 4G infrastrukturom.
Ne znam šta su ovi naši uradili, da li su nešto smuljali a deluje mi da jesu.
Gledao sam mapu pokrivenosti A1 za 5G i ono je smehotres, gotovo nigde nema signala na karti...ni Beograd nije pokriven kao celina svuda. Kada se karta uveliča rupetina u zoni pokirvanja "na tone".

U mom kraju i ovo gde redovno vozim nisam primetio ni jedan novi stub, lokaciju baznih stanica, ni duž Ibarske na ulasku u grad gde bi valjda prvo bilo vidljivo jer je otvoren prostor pa se lepo vidi sa puta sve okolo.
Ako su samo okačili na postojeće stubove novu/ upgradeovanu staru opremu džabe su krečili, to je daleko od stvarnih mogućnosti 5G u punom obimu.

Ne znam, ne bih da mračim ali s obzirom da ni 3G još nije u celoj Srbiji dostupna deluje mi sve ovo više kao reklamerstvo povezano uz Expo da se izbegne sramota što smo medju poslednjima gde stiže 5G.
Koliko ja kapiram odlaganje 5G licenci je bilo zbog SBBa pre svega dok su bili u mogućnosti da ulete u tu priču van ovog kartela.
Odgovori