Kvalitet goriva u Srbiji?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Kvalitet goriva u Srbiji?

Post od ljubitelj »

Sreten89 napisao: 13 Okt 2024, 16:25 Moj auto trosi nekoliko litara vise 95-ice u odnosu na 100ku, oseti se umanjenje snage. U pitanju je 4.5 V8 biturbo cayenne. Njemu na poklopcu pise minimum RON98. Sipao sam jednom 95 cisto da proverim da li ima neke razlike u performansama i potrosnji, i nakog toga se vratio na 100ku.
Naravno da ima razlike kada se sipa pogrešno gorivo, upravo kako je očekivano i kako treba da reguliše ispravan sistem elektronske kontrole sagorevanja /motora. Kod maltene svakog auta je to pravilo manje ili više primetno.
I opet kada budeš proveravao sa benzinom sa različitih pumpi sipanjem 95 umesto 98 desiće se isti opis koji si primetio.
Evo i na primeru Golfa R35 u klipu se dogodilo očekivano.

Ne piše bez veze ono minimum RON98, to znači može 98, 99, 100 za koje je motor projektovan da se sipa i tada je bez promene u radu motora. Uz 97, 96, 95...mora da se koriguje rad motora.

Dok u slučaju kada je minimum RON95 i sipaš 96,97,98 nije potrebna korekcija rada motora, ne dogadja se ništa. Ali ako sipaš 94,93,92 opet važi pravilo da je potrebna korekcija i biće isto što si i ti opisao u tvom primeru pad snage i povećanje potrošnje i tog nekog takvog motora.

Pisalo se da kada imaš auto kome na poklopcu piše RON 95 i u njega sipaš RON98 oseti se porast snage pa se pojavi razlika u perfomansama i uspelo se izmeriti više puta na više vozila.
I to se kao primeti od strane vozača, tolika je promena.
Sumnjam i dalje, mada se kaže da svako pravilo ima i izuzetke :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

:thumbup: :sesir:
ftj napisao: 13 Okt 2024, 13:30 Ok, oni su testirali gti :)
Arsen Lupin
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2025, 22:02

Post od Arsen Lupin »

Da malo osvezim temu :)

Jel neko imao iskustva sa miletic petrol gorivo kakvo je ?
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Jutros saznam da se benzin iz Pančeva vuče već mesecima u HR. Eto i kod njih pada kvaliteta :kezo:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ja zadnjih par godina sam sipao svuda, Italija, Austrija, Slovacka, HR, CG, Bosna, Madjarska, Rumunija... nikakvu razliku nisam primetio.

Potrosnja je bila razlicita naravno zbog stanja asfalta, tipa puta, uzbrdo-nizbrdo, itd, ali neka da kazem "odstupanja" uopste nisam primetio, ni u radu motora ni u performansama. Svuda sam sipao aditivirani dizel doduse. Primetio sam mozda davnih, davnih dana kad se pojavio onaj Ultra D i sipao u 2.0 HDI u Picasso. Motor je bio malo tisi posle nekog vremena (par hiljada km sipanog tog dizela) i za nijansu mirniji. Ali sada, u zadnjih 7-8 godina nikakve razlike.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Kruži snimak od danas kako je gariju stradao motor nakon sipanja dizela na Shell pumpi u Novom Sadu. Navodno bilo vode u gorivu. Pa eto, da znate...
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ovde je NIS pumpa rekonstruisana letos od nule. Srušeno sve, povađeni rezervoari i sve napravljeno novo. Međutim, šaht gde su priključci za cisterne se puni vodom kad padne kiša. Jedan od najvećih prioriteta zaposlenima je da ne dozvole da nivo vode pređe priključke za cisterne jer bi voda mogla da uđe u gorivo. Kad pada kiša, non stop motre na tu vodu i izvlače kofama.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Džaba svo renoviranje ako se zatvara Nis.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Preuzimaju to mađari i nema zime, sad što se tiče cene... Da li će ići u rikverc ko do sada

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Danas sam prolazio kroz Kulu. Sagrađena je nova NIS pumpa na mestu stare na ulazu u Kulu iz pravca Vrbasa. Menjali su sve, od rezervoara, do kompletno novih (USA proizvodnje) aparata za točenje naftnih derivata.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Eno i u Mrčajevcima renoviraju nis-ovu pumpu od temelja.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Post od Blackshadow »

I na aerodromu

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Neko je pisao da su radnicima na NIS isplatili sve do februara. Pitah baš dva radnika i isti odgovor, kaže mi smo primili za decembar a do feburara nema ništa više. Možda su im šefovi primili bonuse, al radnici na pumpi ne. I pitam što se ne bunite, vidiš da vas lagano gase a on sleže ramenima, pa to neće samo od sebe da se reši. Ako se ne nacionalizuje sada kada je trenutk i može ne znam šta reći. Ne vidim ni da su se studetni oko toga pobinili nešto, kasno posle kada završe prodaju, otkupe za sebe preko trage frange firmi i operu i zarade milijardu - dve, zato je eur i skočio, izvlače eur iz zemlje za otkup NIS.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Moj drug vozi kamion za NIS, takođe su dobili platu početkom decembra, ali ne zna ništa za dalje.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori