Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema
I kod nas je tako, ako ti to znači raskrsnica.
Ti sistemi prepoznavanja znakova su generalno losi. Na zadnjih par automobila sto sam vise vozio ako je situacija samo malo nestandardnija odmah pobrljavi. Cesto prijavi na autoputu da je ogranicenje 30 i sl
I to po Holandiji, mogu zamisliti po malo haoticnijim zemljama tek tamo kako li radi.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
@pedalaš, jel ovo tvoj auto?pedalaš napisao: 27 Nov 2024, 10:01 Meni je prosto neverovatno da ti danas možeš kupiti premijum vozilo i od čak 100-150 hiljada evra koje u stanradnoj opremi ima manje naprednih sistema aktivne bezbednosti nego bazna Toyota Aygo X ili bazni Yaris ili manje nego japanska "radna mašina" poput D-Max-a, koji danas i kao "klotara" ima i poluatonomnu vožnju.
Viđao sam ga povremeno u Novom Sadu u vožnji, mada ne znam da li to ima više takvih - tako iscrtanih.
Ne, nije moj. A slažem se da je D-Max uz razne opcione dodatke veoma vizuelno atraktivan.
Meni je na citiranom spisku Dačije interesantan samo "Sistem za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici". Jer, kod Škode, njenih modela Scala i Fabija, ako ne izabereš motor koji uparen sa DSG menjačem, ta Škoda u standardnoj opremi uglavnom uopšte nema "Sistem za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici". Što je meni neobično za 2024. godinu. A posebno da Dačija bude bolje opremljena od Škode.Saša napisao: 28 Nov 2024, 14:29 Bogami i bazni Sandero ima već puno toga (iskopirao sam samo deo spiska koji se uglavnom odnosi na sigurnosnu opremu):
- Regulator i limiter brzine
- Senzor za kišu
- Sigurnosni pojasevi sa zatezačem i limiterom sile
- Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova sa upozorenjem na prekoračenje brzine
- Sistem automatskog kočenja u slučaju nužde sa prepoznavanjem pešaka i biciklista
- Sistem protiv blokiranja točkova (ABS)
- Sistem za hitne pozive
- Sistem za indirektnu kontrolu pritiska u pneumaticima
- Sistem za nadzor stabilnosti vozila (ESP)
- Sistem za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici (HSA)
- Sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci (LKA)
- Sistem upozorenja o napuštanju saobraćajne trake (LDW)
- Sistem za upozorenje od čeonog udara
- Sistem za upozorenje na umor vozača
- Parking senzori pozadi
- Treće kočiono svetlo
- Upozorenje na nezakopčane sigurnosne pojaseve (sva sedišta)
- Tritačkovni središnji sigurnosni pojas pozadi
- Prednji vazdušni jastuci za vozača i suvozača
Spominjao si da neki koce prenaglo neki rade fluidno. Jel moze neka tvoja rang lista?
Iako je nezahvalno po celom brendu, ali recimo znam da jeep radi to naglo a recimo moje iskustvo da je vw u proseku ok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Gazu
Baš to!pedalaš napisao:Ne, nije moj. A slažem se da je D-Max uz razne opcione dodatke veoma vizuelno atraktivan.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Htedoh da skrenem pažnju na jednu stvar koja mi se dogodila pre nekoliko dana. Izašao da provozam A6 C8, kasno uveče, i rekoh da napravim krug obilaznicom da se dopuni malo akumulator, prostruje tečnosti itd.. I negde u nivou Expa volan sam zamota u desnu traku (ja bio u levoj). Srećom nijedno vozilo nije bilo u tom trenutku pored mene inače bi bilo minimum nekog češanja.
Naime na kolovozu su ostale iscrtane linije koje iz kontra smera usmeravaju u srednju traku mog smera (pretpostavljam dok su bili neki radovi), i lane assist je odreagovao okretanjem volana kako bi zadržao traku. Pre 2 dana prođoh preko dana tuda pa snimih.
Obzirom da verovatno ima gomila linija ostalih iza nekih radova vodite računa svi sa aktiviranom ovom asistencijom da ne bude belaja.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Naime na kolovozu su ostale iscrtane linije koje iz kontra smera usmeravaju u srednju traku mog smera (pretpostavljam dok su bili neki radovi), i lane assist je odreagovao okretanjem volana kako bi zadržao traku. Pre 2 dana prođoh preko dana tuda pa snimih.
Obzirom da verovatno ima gomila linija ostalih iza nekih radova vodite računa svi sa aktiviranom ovom asistencijom da ne bude belaja.

-
milekmilek
- Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29
Uvek držiš čvrsto upravljač kod takvih situacija.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja nikako ne mogu da se naviknem na tu asistenciju pa je gasim stalno kad vozim neki auto koji je ima.
Kod mog kamiona na primer ne okreće volan već daje zvučni signal ako gaziš liniju.
Kod mog kamiona na primer ne okreće volan već daje zvučni signal ako gaziš liniju.
Ja da sam znao da će biti "situacija" naravno da bih stegao volan. Upalio adaptivni, ponoć, bez gužve, držim volan normalno. Vratio sam ga ja naravno, da nisam popasao bih livadu, ali pri brzini od 100-110 kmh, oterao me je delom u traku pored. Neprijatna je situacija.milekmilek napisao:Uvek držiš čvrsto upravljač kod takvih situacija.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Neugodno. Ne znam dal je kod mog Superba stariji sistem, pa zbog toga ovakvu liniju ignorise, barem na vecim brzinama kao ovu opisanu.
Inace na AP lepo prati, ali malo jace krivine na magistralama ne može, ako je iole neka brzina...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Inace na AP lepo prati, ali malo jace krivine na magistralama ne može, ako je iole neka brzina...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- Gazu
Jbt, ne bi mi palo na pamet. I to je asistencija koja treba da pomogne ukoliko nekad NE BI BIO skoncentrisan, a ne da zbog nje moraš biti skoncentrisaniji.
Deluje mi lakše da ja prosto budem sam skoncentrisan na praćenje trake nego da vozim sa tom asistencijom i predviđam kad će me gurnuti pod kamion.
Deluje mi lakše da ja prosto budem sam skoncentrisan na praćenje trake nego da vozim sa tom asistencijom i predviđam kad će me gurnuti pod kamion.
- Boky89
- Pridružio se: 22 Apr 2020, 23:14
- Garaža: Nissan Juke Nismo Rs, Nissan Micra k13 1.2 dig-s, Nissan Primera P11, Renault twingo c06
Tako je kod mene na Juku, i mislim da je tako najbolje.Gaginh0 napisao: 27 Dec 2025, 21:21 Ja nikako ne mogu da se naviknem na tu asistenciju pa je gasim stalno kad vozim neki auto koji je ima.