Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Re: Upotrebna vrednost ABS, ESP i sličnih sistema

Post od noob »

Markoni napisao: 27 Dec 2025, 18:19 Htedoh da skrenem pažnju na jednu stvar koja mi se dogodila pre nekoliko dana. Izašao da provozam A6 C8, kasno uveče, i rekoh da napravim krug obilaznicom da se dopuni malo akumulator, prostruje tečnosti itd.. I negde u nivou Expa volan sam zamota u desnu traku (ja bio u levoj). Srećom nijedno vozilo nije bilo u tom trenutku pored mene inače bi bilo minimum nekog češanja.
Naime na kolovozu su ostale iscrtane linije koje iz kontra smera usmeravaju u srednju traku mog smera (pretpostavljam dok su bili neki radovi), i lane assist je odreagovao okretanjem volana kako bi zadržao traku. Pre 2 dana prođoh preko dana tuda pa snimih.
Obzirom da verovatno ima gomila linija ostalih iza nekih radova vodite računa svi sa aktiviranom ovom asistencijom da ne bude belaja.

Slika

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Isto se i meni dešava, uvek zaboravim da snim. Hteo sam da pšaljem emisiji Sat ili nekom da skrenem pažnju na ovaj problem.
Nije probme u lane assist koji prati liniju, neću da ga gasim, spasao me ko zna koliko puta, problem su naši putari koji su ovo ostavili ovako nakarado.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Šta nas spasi što ga nemamo?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Linije su narezane, i zvuk gume je dovoljno upozorenje. Ovi incidenti sugerisu da je sistem opasan(nedoradjen) i da ce kad tad izazvati i nesrecu kod nekoga.
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sistem je koristan, ali na nivou da su ti ruke na volanu, samo ne moraš da radiš mikrokorekcije. Sve drugo je previše verovanja u softver.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Meni najvise ide na zivce ukopavanje u mestu bez razloga. To je super opasno i super blamaza :)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Meni se to ne događa na Passatu B8, ali mi se žale ljudi iz Knaufa za B9 (on im je flotno vozilo) da imaju taj problem. Takođe se događa i kumu na W213.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Svakako ne može da te nadjača sistem, poprilično je to labavo. Mali napor da se “probije” linija kad se ne da migavac. Meni se dopada kad to auto ima, ne gasim, iako mi ne fali kad vozim auto bez.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ne moze da te nadjaca, ali je prilicno brz i snazan. Ako ne drzis cvrsto (a ko to radi dok ima to ukljuceno) ode auto… A kada se aktivira ukopavanje u mestu onda moze samo da se place, vozac nema magucnosti korekcije / uticaja.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ma ne može da te nadjača, ali on je u tom trenutku skrenuo za mene potpuno iznenadno, za njega potpuno logično. Naravno da sam ga nadjačao i vratio, ali u toj sekundi je sigurno moglo doći do nekog češanja ili nečeg goreg. Dovoljno je da se i taj pored mene istripuje, iako ne uđem u njegovu traku, i krene da izbegava pa on najebe.
Ja generalno gasim sve te sisteme, ne volim ni adaptivni tempomat, uvek bih pre klasičan, ali ovde nema.
Kao što @noob reče, u današnje vreme, sa gomilom kola koja imaju asistencije praćenje trake, ovo je ozbiljan propust putara.

Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk

Odgovori