Akumulatori
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Minus uvek kači na masu, ne na akumulator, dok je isti spojen na kola.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Preporuka je zbog bezbednosti.
Može li neko detaljnije objašnjenje za nas koji prvi put čujemo za to?
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja ne čujem prvi put, al isto ne znam zašto bi trebalo da se tako radi 
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Evo glavnih razloga:
Sprečavanje varničenja kod akumulatora: Akumulatori tokom rada (naročito pri punjenju ili pražnjenju) oslobađaju vodonik, koji je izuzetno zapaljiv gas. Kada povezujete poslednju klemu (minus), često dolazi do varničenja. Ako to radite direktno na akumulatoru, varnica može zapaliti gas i izazvati eksploziju kućišta akumulatora.
Udaljavanje varnice od gasa: Povezivanjem minus kleme na metalni deo motora ili šasiju (tzv. "masu"), svaka eventualna varnica se dešava daleko od izvora zapaljivog gasa.
Inače, na moje oci je komsiji eksplodirao akumulator u lice, prilikom stavljanja punjaca. Srecom bez vecih posledica.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sprečavanje varničenja kod akumulatora: Akumulatori tokom rada (naročito pri punjenju ili pražnjenju) oslobađaju vodonik, koji je izuzetno zapaljiv gas. Kada povezujete poslednju klemu (minus), često dolazi do varničenja. Ako to radite direktno na akumulatoru, varnica može zapaliti gas i izazvati eksploziju kućišta akumulatora.
Udaljavanje varnice od gasa: Povezivanjem minus kleme na metalni deo motora ili šasiju (tzv. "masu"), svaka eventualna varnica se dešava daleko od izvora zapaljivog gasa.
Inače, na moje oci je komsiji eksplodirao akumulator u lice, prilikom stavljanja punjaca. Srecom bez vecih posledica.
To stoji kod starinskih punjača. Ovaj iz Lidla ne puni momentalno kada se priključe štipaljke, pa samim tim nema ni varnice. Bar je ja nikada nisam primetio. Kod isključivanja, isključiš prvo punjač iz struje pa onda sa akumulatora.
Ali okej, predostrožnosti nikad dosta.
Ali okej, predostrožnosti nikad dosta.
- Boky89
- Pridružio se: 22 Apr 2020, 23:14
- Garaža: Nissan Juke Nismo Rs, Nissan Micra k13 1.2 dig-s, Nissan Primera P11, Renault twingo c06
Da i ja sam skoro uzeo punjac iz lidla, nema uopšte varnicenja kada se poveze minus klema nakon plusa.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Tako je, ovaj je od 10A iz Lidla a generalno svi ti noviji smart punjači kada ih prikopčaš rade prvo u modu voltmetra, dakle samo mere napon i tek kada tasterom odrediš mod punjenja - šalju struju i kreće punjenje. Nikad nisam video varničenje, to je izraženo samo kod onih starinskih punjača.
I kod starinskih ide povezivanje na kleme, pa u struju.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Novija kola imaju IBS ili BMS senzor ili neki sličan vid kontrole punjenja i pražnjenja akumulatora, (zbog start-stop sistema), opšti naziv toga je battery management... Povezivanjem minusa na minus pol akumulatora, a ne na masu, ECU preko senzora nema validne podatke. Plus, u nekom scenariju, elektronika može biti i oštećena. Gde god da piše ova preporuka, nigde ne piše da ista ne važi za punjače iz Lidla. Znači minus uvek na masu, punjač, buster, drugo vozilo... nebitno.zdushan napisao:Evo glavnih razloga:
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Ne važi to za Renault, ili, konkretnije - znam da se recimo na Kadjaru menja akumulator bez naknadnog upisivanja/kodiranja u ECU. To u praksi znači da možeš sa akumulatorom kako hoćeš. ECU jednostavno samo prati njegovo trenutno stanje napunjenosti/napona/voltaže i dok je god to u predviđenim granicama - sve je O.K. Moguće da ima i neki napredniji režim praćenja stanja akumulatora, recimo praćenje broja obrtaja kod anlasovanja/ startovanja i slično, ali to mogu samo da nagađam. Ako napon padne ispod neke granice - start stop se jednostavno ne uključuje dok se uslovi opet ne uspostave.
Da se ipak ogradim: tako je kod svih Renault modela koji su generacijski od 2015-2018-2022. (verovatno i stariji) a za novije - pošto od te 2022. godine ima i puno hibrida - moguće i da je drugačije.
Da se ipak ogradim: tako je kod svih Renault modela koji su generacijski od 2015-2018-2022. (verovatno i stariji) a za novije - pošto od te 2022. godine ima i puno hibrida - moguće i da je drugačije.
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
O tome se i radi. ECU prati, a prati preko iznad pomenutog senzora koji je na minusu akumulatora. ECU je sabirnik svih signala, a signale mora dobiti sa nečeg. Pogledaj minus klemu na slici tvog akumulatora, ide li sa nje samo jedan kabel na šasiju ili ima još neku budžu... Sva novija kola, pre svega ona sa SS, moraju imati menadžment baterije. Ne ulazim u to kod koga je osetljivije, gde treba reset i kako se radi itd. Ali svakako treba biti pažljiviji kod jump-startovanja, punjenja ili davanja struje drugim kolima u odnosu za starija kola, a jedna od tih mera pažnje je i minus na masu. To je sve.
Ja baš ne kapiram kako ecu automobila može da kontroliše punjenje preko punjača čak i da je štipaljka na šasiji. Akumulator se puni kada motor ne radi. Osim toga, taj senzor je samo namotaj pored minus kabla i ponaša se kao amper klešta. Ne seče on minus kabal da bi regulisao tj stopirao punjenje, nego se na osnovu protoka struje komanduje alternatoru koliko da puni.
- Saša
Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Auto je ušao u četvrtu godinu i biću zadovoljan ako akumulator izdrži do njenog kraja (do sada su mi akumulatori redovno crkavali posle četvrte ili maksimalno pete godine). No pošto ne daje nikakve znake slabljenja i tu i tamo ga ovako dopunjavam (plus ne koristim ni start-stop), a i ovo je ipak malo kvalitetniji EFB akumulator (od običnog startera) - verujem da će izdržati i duže.