Da li mora farbanje?
Da li mora farbanje?
Veceras zaradih kljuc na haubi... Da li mislite da mora da ide na farbanje celokupne haube ili za kljuceve pistoji neka manje bolna metoda... I ako postoji a znate nekoga ko radi molim za preporuku.
- Boky89
- Pridružio se: 22 Apr 2020, 23:14
- Garaža: Nissan Juke Nismo Rs, Nissan Micra k13 1.2 dig-s, Nissan Primera P11, Renault twingo c06
Re: Da li mora farbanje?
Šmirglanje laka oko ogrebotine, napuni se bojom/lakom ogrebotina, pa se opet smirgla da boja dodje u ravnu sa lakom i nakon toga poliranje. Nije idealno rešenje, ali daleko jefrinije od farbanja celog dela. Evo ukratko
Imaš tuch up boje, koje služe za to. Mislim da sam video negde na FB radionicu koja radi detailinga automobila. Baš je lik radio korekciju ogrebotine. Nabacio boju sa četkicom i posle je skida žiletom, pa fina vodena šmirgla i poliranje
Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka
Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka
Iskreno bolje je uzeti fabrički pravljenu boju (boja i lak odvojeni) od onih napravljenih u bočici laka za nokte jer su te bije 800-1000 din, a za malo više para se uzme oem koji će bolje odraditi posao (ako se lepo nanese).
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Bio danas do jednog momka u Kijevu, tvrdi da malo dublje poliranje ovo resava ili ga bar resava u 90%, sutra mu teram na rad pa javljam rezultate...
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Polijes vodom ogrebotinu i ako nestane pod vodom, moze da se ispolira ili barem da vidis da li nestane u meri koja ti je prihvatljiva posle poliranja. Ako ne onda mora farbanje.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Probao i ne izgubi se skroz... Ali ovaj tvrdi suprotno... Videcemo sutra sta ce da uradiYUgisa napisao: 02 Jan 2026, 14:00 Polijes vodom ogrebotinu i ako nestane pod vodom, moze da se ispolira ili barem da vidis da li nestane u meri koja ti je prihvatljiva posle poliranja. Ako ne onda mora farbanje.
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Nije 100% precizna tehnika, ali ono 90% je efikasna, svakako ako nestane onda je 100% sigurno da se moze sanirati poliranjem. Nekad uz malo srece je mozda stiglo do baze, ali nije ostecena, pa moze samo da se popuni ogrebotina lakom i onda kad se osusi da se osmirgla i prepolira tako da postoje scenariji gde postoji sansa da se sanira bez kompletnog farbanja, verovatno je to slucaj kod tebe.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Tvdi da sam imao srecu da nije kljuc nego nesto... Ivica nekcega i ona je kao napravila brazde, kao da neko zakacio dok nesto nosio mada mi to precudno ali valjda zna sta prica jer lik radi mnoooogo jaca auta pa se nadam da zna sta prica...
- Boky89
- Pridružio se: 22 Apr 2020, 23:14
- Garaža: Nissan Juke Nismo Rs, Nissan Micra k13 1.2 dig-s, Nissan Primera P11, Renault twingo c06
Takve ogrebotine mogu da se saniraju, kao sto gore rekoše, ne 100% ali dovoljno da ne moras da farbas ceo deo i da ti ne bode oči 
Bolje mikro ogrebotine nego narandza, cestice prasine, prelivi i slicno....
... promašena boja 
Da da... Glavno sam zaboravio....
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ovako sam radio tačkasta oštećenja od kamenčića i rezultat je takav da sam nakon poliranja morao da tražim ugao i svetlo da vidim ta mesta, posle nekog vremena ni sam ih ne vidim. Korisna stvar na ovom videu je momenat gde piše "more paint" jer se nakon prvog nanošenja i ravnanja boje, ista tokom sušenja povuče i potrebno je dodati još. Treba raditi po koracima i bez žurbe. Ovaj lik je profi, video je ubrzan, radi mašinsko brušenje... ja sam više za ručno brušenje da se ne skida zdrav lak više nego što je neophodno. Što se boje tiče, može i u jednoj komponenti, ako je tako korektor zamišljen, a ako se pravi po šifri, onda mora i providni lak jer će bez njega ceo posao biti ispran posle par pranja u perionici. Kasnije sam kupio komplet da mi se nađe, mada ga nisam ga probao.Boky89 napisao:
Uglavnom, ko kako voli, ali za većinu je brže i povoljnije da im neko profi odradi ovo jer... osim iskustva, treba imati i polir mašinu, pastu, više vrsta šmirgle... Sve to ostane, ali pitanje je da li će ikad zatrebati.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Nazalost ostala je jedva primetna linija na nekim mestima gde je ogrebotina otisla dublje ali prihvatljivo, sve je bolje od komplet farbanja... Prokleta crna, da je neka svetlija vrv se i ne bi primecovalo.