Akumulatori
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema
Re: Akumulatori
Tanki kablovi, ne "prebacuju" dovoljno struje.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Pa da, sada su stvari malo komplikovanije za praćenje unimerom ujutru... Evo rezimea sa chatgpt.dragvorl napisao:Na Civicu sam igrom slucaja pratio napon instalacije u voznji, i puni u zavisnosti od rezima voznje, uglavnom kada se koci motorom, zbog efikasnosti, pada napon na 12 i nesto V, pa onda digne na 14 i tako stalno. Nije iskljuceno da su namestili da aku bude na nekom nizem nivou napunjenosti po defaultu.
Kako je sada (start-stop / mild-hybrid)
Punjenje samo kad je „isplativo“Pri ubrzanju → alternator se rastereti ili skoro isključi
Pri kočenju motorom / nizbrdici → alternator puni jače
koristi se tzv. rekuperacija energije
Akumulator se drži „namerno polupraznim“Tipično:
60–80% napunjenosti
što odgovara 12,1–12,4 V u mirovanju
Zašto?
ima „mesta“ da primi energiju pri kočenju,
manji unutrašnji stres,
duži vek AGM/EFB akumulatora,
niža potrošnja goriva.
Dakle, niži napon u mirovanju ne znači nužno kvar, već normalno ponašanje.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Efb je valjda slicniji agm nego klasičan pb. Mogu većom strujom da se pune, tako da sigurno neko ecu kondicioniranje tu igra ulogu.
U lošem stanju je bio akumulator.pedalaš napisao: 03 Jan 2026, 11:10 Ja sam cimnuo ta kola par puta "u brzini", jer i ja posumnjah na anlaser. Ali, nije pomoglo.
Inače, kako sam čuo od tog vlasnika i30, posle toga je promenio akumulator i nikakve više probleme nije imao, pa ni sa anlaserom.
Tako da mi ostaje enigma zašto "na kablove" nije hteo da startuje.
Kod Hyundaija moraš da držiš kvačilo do poda ako hoćeš da zavergla. Ako to ne uradiš, kako okreneš ključ tako on pogasi svetla, muziku i sve ostalo ali neće da zavergla.pedalaš napisao: 03 Jan 2026, 11:10 Ja sam cimnuo ta kola par puta "u brzini", jer i ja posumnjah na anlaser. Ali, nije pomoglo.
Inače, kako sam čuo od tog vlasnika i30, posle toga je promenio akumulator i nikakve više probleme nije imao, pa ni sa anlaserom.
To što je upalio na guranje sasvim je normalno jer sva elektronika potrebna motoru radi i sa slabim akumulatorom. Za verglanje je potrebna jaka amperaža i tu slab akumulator gubi dah.
Re: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140
Hoće izdržaće ako redovno deaktiviraš start/stop sistem. Meni je na sanderu fabrički rombat EFB 60Ah izdržao 9,5 godina i 109.000km od čega većinom Bgd vožnje, ali je S/S stalno isključivan. Nikad nije dopunjavan sem putem alternatora, nikad čišćene kleme niti dolivana destilovana voda.Saša napisao: 02 Jan 2026, 09:17 Auto je ušao u četvrtu godinu i biću zadovoljan ako akumulator izdrži do njenog kraja (do sada su mi akumulatori redovno crkavali posle četvrte ili maksimalno pete godine). No pošto ne daje nikakve znake slabljenja i tu i tamo ga ovako dopunjavam (plus ne koristim ni start-stop), a i ovo je ipak malo kvalitetniji EFB akumulator (od običnog startera) - verujem da će izdržati i duže.
U septembru 2025. ga, u Grčkoj, zamenio za AGM TAB-Vrla 60Ah, 680A (na -18C po EN).
Ma, nije u pitanju problem sa (nepritisnutom) papučicom kvačila.Dare4x4 napisao: 03 Jan 2026, 12:20Kod Hyundaija moraš da držiš kvačilo do poda ako hoćeš da zavergla. Ako to ne uradiš, kako okreneš ključ tako on pogasi svetla, muziku i sve ostalo ali neće da zavergla.pedalaš napisao: 03 Jan 2026, 11:10 Ja sam cimnuo ta kola par puta "u brzini", jer i ja posumnjah na anlaser. Ali, nije pomoglo.
To što je upalio na guranje sasvim je normalno jer sva elektronika potrebna motoru radi i sa slabim akumulatorom. Za verglanje je potrebna jaka amperaža i tu slab akumulator gubi dah.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Ček, to je caka da probaš da dovedeš alnaser u red? Auto ugašen, pa probaš da ga kresneš u brzini bez kvačila - da bi poskočio?pedalaš napisao: 03 Jan 2026, 11:10 Ja sam cimnuo ta kola par puta "u brzini", jer i ja posumnjah na anlaser. Ali, nije pomoglo.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Da se razdvoje četkice.. imas i hack sa lupanjem kurblom po alnaseru. Zaboravljene veštine 
Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Najčešće je to bio hack za bendiks.
Da, davno stečene veštine, na prastarom očevom R12. Koje veštine su mi kasnije povremeno pomagale i na Ladi Nivi. Na ovom i30 nije pomglo, jer očito nije bio problem do bendiksa ili četkica anlasera.zdushan napisao: 03 Jan 2026, 16:49 Da se razdvoje četkice.. imas i hack sa lupanjem kurblom po alnaseru. Zaboravljene veštine
Kod Hyundaija ne možeš da primeniš taj sistem jer čim pustiš kvačilo on gasi alnaser. Nikako ne može bendiks da bude ukopčan i da ga pomeranjem auta zaokreneš, niti da pomeraš auto verglanjem kao što možeš kod Nive.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Hvala!zdushan napisao: 03 Jan 2026, 16:49 Da se razdvoje četkice.. imas i hack sa lupanjem kurblom po alnaseru. Zaboravljene veštine
Da, a lupanje po alnaseru sam viđao da ćale radi.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Sent from my iPhone using Tapatalk
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja kupio te kablove zlu me trebalo, i zatrebaju za dva dana komšinici
Kad sam bio sa Polom u Srbiji, Passat je stajao 10 dana bez paljenja napolje i kad sam došao odmah odem da vidim kako će i da li će da upali - upali "na pola zuba". Akumulator "VW 93Ah", kod mene skoro 6 godina, a ne znam da li je menjan pre.
Kad sam bio sa Polom u Srbiji, Passat je stajao 10 dana bez paljenja napolje i kad sam došao odmah odem da vidim kako će i da li će da upali - upali "na pola zuba". Akumulator "VW 93Ah", kod mene skoro 6 godina, a ne znam da li je menjan pre.