Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Računari

Post od Bax »

Ja sam samo jednom, video procesor koji je crkao sam od sebe, tj bez strujnog udara. To je bio Cyrix, koji su bili popularni neke 96 godine.
A provukao sam stotine kroz prste, uvek je nesto drugo zezalo...

Sent from my Amiga 500, using Kickstart 1.2
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

trojanac napisao:
Što se laptopa za Stevu tiče, na njemu je da odluči, ali stojim i dalje iza toga da mu nije potrebno ništa veće od 15.6". Što se tiče konfiguracije, gledaj sledeće:
- Procesor - Pentium Dual Core (oznake B950, B960 ili B970) ili Intel Core i3/i5
- Memorija radna (DDR3) - minimum 4GB, a kasnije možeš dokupiti i nadograditi sa još 2 ili 4GB jer je trenutno DDR3 memorija jeftina pa to treba iskoristiti
- Hard disk - po tvojoj proceni, zavisno šta planiraš da držiš na njemu, uglavnom se nude sa 500GB što je ok sasvim, a uvek možeš povezati eksterni hard disk ako bude potrebe
- USB - da imaš najmanje 3 USB porta, od toga bar jedan da bude USB 3.0

Računaj oko 400-450e za jednu dobru konfiguraciju. Što se tiče proizvođača, nema nikakvih pravila više. Asus je trenutno broj 1 po prodaji, a i po nekim listama pouzdanosti, mada je to sve relativno. Toshiba ima prednost "No matter what! garancije, ali čujem da su servisi punu Toshiba laptopova. Kolega je uzeo HP Pavilion pre manje od godinu dana i crkla mu tastatura, pregrejao se jer je loše rešeno hlađenje. Kad jedan HP tako nešto dozvoli onda mogu misliti šta rade drugi. Uzeo bi u obzir još jedino Lenovo, a Acer, Samsung i slične bi zaobišao.

Neki konkretan predlog:
http://www.gigatronshop.com/laptop_racu ... -1cl-18534
http://www.gigatronshop.com/laptop_racu ... 3536-19754
http://www.gigatronshop.com/laptop_racu ... x469-19696
Hvala na vremenu i predlozima! :doubleup:

Danas sam malo radio [kucao izvestaje] na jednom 15.6 lap topu. Kad sve saberem i oduzmem - nije to za mene. Za ove moje najosnovnije stvari dovoljan mi je desktop racunar. Cekacu da mi isporuce monitor, da drug ubaci Win 7 umesto XP, pa cu naknadno ako bude trbelo uzeti jos jedan komp.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Da li moze neko da mi kaze da li AM2+ kuler moze da stane na AM3+ procesor/socket? Koliko sam ja nasao na stranim forumima, moze, ali hocu da budem siguran. Vidim da kopcanje izgleda identicno. Imam neki AM2+ hladnjak koji prodajem pa ima zainteresovanih.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

sebekkg napisao:ogi, jeste li dogovorili 7-10 dana radne garancije?
Ne. Pitao sam ga za to ali on je rekao u fazonu "kako da ti dam to kada ne znam sta ces da radis sa njim" . Realno, u pravu je covek potpuno. Kako on zna kako cu ja da rukujem njime, da necu da ga spalim posle 5 min itd. Evo ja sam malopre postavio oglas da prodajem svoj stari procesor. Kako da dam nekome garanciju kada ne znam sta ce taj neko da radi sa njime? Sve je to macketina u dzaku, znam ja to ali idem na rizik. Mislim da je prica dobra jer mi je procesor preporucio lik sa bench foruma gde sam postavio oglas da kupujem a prodaje njegov brat. On mi "garantuje" da je procesor ispravan sto posto i da nije klokovan. Danas je trebalo da ga preuzmem ali ovaj sto ga prodaje nije mogao da nadje neki novi proc za sebe pa smo odlozili za sutra, znaci i dalje je procesor u njegovom kompjuteru.

A inace, danas sam kompletno ocistio svoj komp koji inace redovno cistim ali sada sam posto sam vec skidao proc, skinuo i kuler i graficku i zvucnu i memoriju, sve sam povadio, ljudi sta je tu prasine bilo, strasno !!! :o Sada ce komp tako da prodise! Zamenio sam i pozadi jednu 12-icu koja izduvava, stavio sam novu.

I tako mi komp sada stoji bez procesora, cekajuci novi. Veliko je pitanje da li cu uspeti korektno da stavim pastu i najteze od svega - da vratim kuler koji je jako nezgodan, jedva sam ga i skinuo. UBEDJEN sam da nesto nece raditi kada sve sklopim nazad, kao i obicno, sigurno cu imati neki problem. :)

Je l' se pasta stavlja i na proc i na kuler ?
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Samo na CPU! Kucaj na youtube imas detaljna upustva kako da odradis...
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

A koji princip primenjujete za nanosenje paste, da li razmazivanje preko procesora ili stavite na gomilu pa onda pritisnete kuler da on razmaze ?
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

stavis na samu sredinu procesora jednu kaplicu, skoro velicine zrna graska i zatim samo pritisnes kulerom. ali pre toga ocisti 99% alkoholom, mada sve preko 70ak% je ok, i cisti dobrim pamucnim gacama ako imas, ili nekom majicom.
Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Ja stavim malo paste na CPU, hladnjak to razmaze..
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ogi, uzmi vizit kartu ili slican kartoncic, stavi malo paste na procesor i u sto tanjem i ravnomernijem sloju razmazi po procesoru ivicom vizitke. Tako ces dobiti ravnomeran premaz, a i dovoljno tanak, jer mnogo paste daje kontraefekat. Varijantu "stavi zrno paste pa razmazi hladnjakom" ne preporucujem nikako, no offense kolegama iznad.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Slažem se. Takođe stavljam više paste i razmažem je po celoj površini procesora u tankom sloju.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

none taken ;)
Slika
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Evo mene sa "novog" kompjutera, tacnije danas sam kupio i sam ugradio :presrecan: C2D E8400.

Kompjuteri su stvarno fenomenalna stvar, sta god covek da pipne, da pokusa, ne moze da se zavrsi bez problema. Oduvek sam jako voleo hardver i prckanje po kompjuteru. Evo sta se meni danas sve izdesavalo.

Kao sto sam rekao, kompletnu unutrasnjost sam ocistio detaljno, sve sam vadio napolje pa vracao... danas kupim proc, dodjem kuci, stavim ga, stavim pastu metodom kreditne kartice, kuler sam iznenadjujuce lako i profesionalno stavio. :) Pastu sam toliko dobro stavio i tako lepo ocistio komp da je temperatura procesora u ovom momentu 27 stepeni !!! :D Medjutim, kada pustim CORE TEMP, isto kao i kod starog procesora, temperatura za 2 jezgra mi je zakucana na 39 odnosno 40, tacnije uopste mi ne prikazuje temperaturu vec bi je prikazao verovatno tek preko te temperature...

Naravno, nista nije moglo da prodje bez problema. Kada sam posle instalacije novog procesora ukljucio komp nista se ne desava, ni POST, nista, sve radi a na ekranu nista, mrtvo sve... probao par puta, nece... probao da izvadim bateriju, ne mogu da joj pridjem, vidim ima dzamper CLEAR CMOS, resetujem BIOS, ukljucim, nece... sta da radim pojma nemam, smorio sam se samo tako... rek'o ajde da probam da izvadim memoriju, promenim mesta modulima... kod hardvera i takve nebuloze mogu da pomognu... uradim to, krene da se dize sistem ali kako sam drndajuci kuciste izvadio kabl od graficke ekran se ugasio i ga morao da ugasim komp, prikopcam kabl, ukljucim, opet nece !! :glavomuzid: Nista, opet vadi module, premestaj, menjaj slotove... uspelo je, dize sistem!!

Ja srecan ali posle 15-ak minuta sve se zablokira, izbaci mi BSOD i ja provalim da je nesto vezano za graficku... kako kada je radilo savrseno nije mi jasno... ne moze da se digne Win, BSOD prilikom svakog podizanja... udjem u SAFE MODE, reinstaliram drajvere, stavim najnovije... opet isto! Tu mi je vec doslo da placem. Ukljucim netbook i pocnem da guglam, izguglam da je neki nas lik resio problem tako sto je izvadio graficku, vratio je i kao to je to !?? :kuku: Ja to uradim i... RADI !!!

Onda dalje problemi sa zvukom, nece da mi prebaci na slusalice koje su na zvucnoj (zvucnici su mi na integrusi), posle vadjenja graficke i vracanja i to proradilo !?

U svakom slucaju, svelo se na 2 problema... prvo, komp se podize sa 1066 FSB umesto sa 1333 koji je default ovog procesora. Memara je ludilo, 1600Mhz... malopre sam usao u BIOS, podesio FSB:MEM 1:1 i mislim da je sada ok ali moram jos da proverim... namerno sam kupio dobru i memoriju koja podrzava velike brzine kako bi mogla da isprati neke buduce upgrade-ove...

I jos jedan problemcic koji me iritira... nakon ponovnog sklapanja kompa, iz zvucnika se cuje neki tanko-pisteci zvuk visoke frekvencije koji se ranije nije cuo!! Ne mogu da provalim zasto se cuje. Kada ugasim zvucnike ne cuje se. Da li neko zna u cemu je tu problem ??
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Slika
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Zakucao mi malopre komp dva puta pri podizanju Win-a. Onda sam provalio da sam u BIOS-u stavio FSB:MEM 1:1 cime je memorija radila na 667 sto je daleko ispod mogucnosti. Onda sam stavio 1:1 i to je zapravo default kada je u pitanju procesor odnosno sada radi na 1333. Posle te promene se normalno ucitao tako da se nadam da je to to.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Tesko da je to...
Sto bi pucala ako je under clockovana?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori