Stigla zima...
- propeler
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 12:28
- Garaža: Honda CRV 1.6 i-DTEC mk4
Re: Stigla zima...
Problem je što smo, kao što neko već reče, postali “pa šta” država i šta god da ti je potrebno od neke JKP usluge moraš sam, ni na koju službu se više ne možeš osloniti jer je sve otišlo do vraga. Ja živim na periferiji Subotice, nije divlje naselje i sve je regularno i urabnizovano, ali nije ni neki prioritet, i naravno ništa nije očišćeno niti posuto ni blizu. Ne samo moja ulica nego niti jedna u naselju. Ja sam, kao i većina komšija, počistio trotoar i prilaz ispred svoje kuće da pešaci mogu da prođu, jer su me tako mama i tata učili da neko ne padne i ne polomi nogu ili ruku, ali ulicu niti mogu niti želim da čistim. Ima službe koje su plaćene za to (plaćamo kroz komunalne usluge svaki mesec) ali njih “baš briga”, jedu burek u pekari dok se ne završi smena. Kara-banana država na nivou latinske amerike ili afrike (iako tamo nema snega ali da ga ima jedanko bi ga "rešili"
)...
Civic EG3 - ex, Prelude BB9 - ex, Civic VTI - ex, Celica TS - ex, Civic Type R - ex, Civic Type S - ex, CRV mk4 - now
Moje naselje se retko cisti sem kad su bili veci snegovi ali bolje ni tada ne cistiti ulicu jer kamion kad prodje on nabaca sve sa strane i zatrpa parkirana kola i ulaze u dvorista pa jos veca muka bude ocistiti to za njim nego pocistiti sneg pre prolaska kamiona a onaj ko je pocistio pre onda ima dupli posao.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Slabo se ko hvata za lopatu, ako mu nije hitno, "neko će drugi, nisam ja jedini ovde".BigMazzy napisao: Podjimo prvo od sebe pa onda sudimo drugima.
Jedne godine, očistim ja oko zgrade, a zatim otkopam sebi parking mesto, da prebacim auto. Kada je sve bilo gotovo, izlazi komšija (Brka): Dobar dan... Seda u auto i kreće da parkira na to očišćeno mesto.
Šta radiš to?
Pa da parkiram.
Misliš da sam tebi lepo očistio?
Pa šta, ovo je moj auto, bolje ja da parkiram, nego ti službeni auto!
More, beži da ti ne polomim ovu lopatu o leđa.
Shvatio je poruku...
--
Sada, u zgradi imamo lopatu i šilo za led, koje sam doneo prilikom useljenja. Doneo sam i so, ali se napokon potrošila. Donirao sam i rukavice za posipanje/čišćenje.
Kada je ponestalo soli, poteglo se pitanje ima li još (Htedoh reći da sam iskoristio za kupus).
Niko nije pitao kako se sve to uostalom pojavilo u zgradi, niti će neko dodao nešto novo, makar i o trošku Stambene zajednice. Jedino je upravnica donela malo soli, a čak i ne živi tu.
Послато са SM-G980F помоћу Тапатока
Upravo to. Ne očekujem promene, a da ne budem i sam deo njih, ali da radim nečiji posao dok se taj neko smeje punih usta bureka i hvali se kako "ima državni posao, yebe mu se", ne pada mi na pamet, to apsolutno nema veze sa vaspitanjem. Meni na gradilištu ako kranista ne dođe danas na posao, neću uhvatiti poštara koji prolazi i tražiti mu da mi završi nešto na kranu i reći mu da je nevaspitan zato što je odbio. Po Rumuniji nisam bio, ali zar Rumuni nisu pre xy godina bili predmet sprdnje za neke stvari, a sad se tobože tešimo što je u jednom rumunskom selu gore nego kod nas. Doduše to "nije to ništa, može to I gore" je jedan od razloga što smo u banani dugi niz godina.propeler napisao: 09 Jan 2026, 14:37 Ima službe koje su plaćene za to (plaćamo kroz komunalne usluge svaki mesec) ali njih “baš briga”, jedu burek u pekari dok se ne završi smena. Kara-banana država na nivou latinske amerike ili afrike (iako tamo nema snega ali da ga ima jedanko bi ga "rešili")...
Имам једно потпитање...
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Slazem se da ne treba raditi posao drzavnih ustanova, ali ne treba ni ocekivati bas drzavne ustanove da ti dodju na vrata i da svako moze biti prioritet. Ja sam u poslednjoj ulici na periferiji grada, zasto je tu uopste ciscen sneg, meni nema nikakvog smisla jer nije napadao u meri da je nemoguce proci, a vreme ulozeno za to je realno moglo mnogo bolje da se iskoristi na nekim bitnijim lokacijama ako vec nemamo dovoljno vozila, ljudi i volje da to organizujemo. Ali od ljudi sa kojima sam ja pricao u globalu nije dobro ni ovo, jer je ostao utaban sneg na kolovozu, nije bacena so i rizla, nije dobro jer sporedne ulice nisu ociscene, nije dobro sto ne ciste i trotoar... Po mom misljenju sluzbe malo rade, a ljudi previse ocekuju.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Ja neki dan krenuo da čistim dvorište zgrade, par komšija prošlo i pozdravilo samo. Posle sam skontao da čistim deo za koji je zadužena druga zgrada, a da smo mi preko stambene zajednice platili da nam očisti neko ispred naše.pedja napisao: 09 Jan 2026, 14:49Slabo se ko hvata za lopatu, ako mu nije hitno, "neko će drugi, nisam ja jedini ovde".BigMazzy napisao: Podjimo prvo od sebe pa onda sudimo drugima.
Jedne godine, očistim ja oko zgrade, a zatim otkopam sebi parking mesto, da prebacim auto. Kada je sve bilo gotovo, izlazi komšija (Brka): Dobar dan... Seda u auto i kreće da parkira na to očišćeno mesto.
Šta radiš to?
Pa da parkiram.
Misliš da sam tebi lepo očistio?
Pa šta, ovo je moj auto, bolje ja da parkiram, nego ti službeni auto!
More, beži da ti ne polomim ovu lopatu o leđa.
Shvatio je poruku...
--
Sada, u zgradi imamo lopatu i šilo za led, koje sam doneo prilikom useljenja. Doneo sam i so, ali se napokon potrošila. Donirao sam i rukavice za posipanje/čišćenje.
Kada je ponestalo soli, poteglo se pitanje ima li još (Htedoh reći da sam iskoristio za kupus).
Niko nije pitao kako se sve to uostalom pojavilo u zgradi, niti će neko dodao nešto novo, makar i o trošku Stambene zajednice. Jedino je upravnica donela malo soli, a čak i ne živi tu.
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance
Kao i obicno nista u Srbiji ne funkcionise. Zakoni se ne primenjuju, odgovornosti naravno nema. Svako se snalazi kako ume i zna. Sneg blokirao grad, sistem zatajio, niko ne odgovara, a jedina politika koja radi savrseno je "Pa šta".
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
-
Dzoni_m
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Kada sam ziveo u kuci, cistio sam sve do ulice. Celo dvoriste i da prodjemo peske i autom. Kada sam poceo da zivim u zgradi, prvo sam proverio da li placamo ciscenje. U pocetku nismo (nova zgrada) i izlazio sam sam ili komsija 1. pa 2. pa 3. i cistili. Kada samo poceli da placamo, nije mi padalo na pamet.
Kada sam u nemackoj kupio stan opet sam proverio i opet stoji stavka na racunu da placamo ciscenje i zovem cim nije ocisceno. Veoma prosto. Platio sam, ima da cistis.
Te fore ispred lokala mora trotoar da ciste vlasnici samo moze kod nas u retardiranom zakonu da postoji. Jer ako je to obaveza, mora da bude i pravo koriscenja. A onda bi se bunili sto basta stoji na trotoaru. Drugo, ocistis, bacis so, opet neko padne ti si kriv sto nisi cistio iako si ocitio sasvim lepo. Ta odgovornost ne moze tek tako da se prebaci. Sluzbe to moraju da rade i niko drugi, jer je pitanje i odgovornosti ako se nesto desi.
Kada sam u nemackoj kupio stan opet sam proverio i opet stoji stavka na racunu da placamo ciscenje i zovem cim nije ocisceno. Veoma prosto. Platio sam, ima da cistis.
Te fore ispred lokala mora trotoar da ciste vlasnici samo moze kod nas u retardiranom zakonu da postoji. Jer ako je to obaveza, mora da bude i pravo koriscenja. A onda bi se bunili sto basta stoji na trotoaru. Drugo, ocistis, bacis so, opet neko padne ti si kriv sto nisi cistio iako si ocitio sasvim lepo. Ta odgovornost ne moze tek tako da se prebaci. Sluzbe to moraju da rade i niko drugi, jer je pitanje i odgovornosti ako se nesto desi.
Vracam se danas sa posla po bas jakoj mecavi i na Amsterdamskom prstenu idem punom brzinom. Srecom Holandjani slusaju kada im se kaze da ne idu autom ako ne moraju 
Nama u Srbiji su dobri samo oni zakoni koji idu nama na vodenicu, izgleda, dakle ista logika kao ovima na vlasti, menjaju kako im.odgovara i pridrzavaju se samo onoga sto im odgovara, pa i narod postao takav.Dzoni_m napisao:Kada sam ziveo u kuci, cistio sam sve do ulice. Celo dvoriste i da prodjemo peske i autom. Kada sam poceo da zivim u zgradi, prvo sam proverio da li placamo ciscenje. U pocetku nismo (nova zgrada) i izlazio sam sam ili komsija 1. pa 2. pa 3. i cistili. Kada samo poceli da placamo, nije mi padalo na pamet.
Bukvalno nam lakse da nam neko iz familije padne ispred zgrade i polomi ruku ili nogu, nego da to preduhitrimo, al avaj, kome bi onda prigovarali.
"ODLUKA O KOMUNALNOM REDU: Uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara je obavezno za pravna i fizička lica koja koriste te objekte. U suprotnom su kazne za stanare 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara"
PS ne postoji drzava u svetu niti sluzba koja moze u slucaju velikih sneznih padavina da sve ocisiti u roku od 24 sata.
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Ledena kiša pada, baš se dosta kliza. Srećno svima na putu.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Hvala, takođe!
zahvaljujem to mi odgovara totalno. bitno da nije zaleđeno. sve najbolje u 2024!
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Kakav Singapur u sred BG-adekiv68 napisao:Leti redovno brišu parkovske klupe, stolove i bandere rasvete, takođe odlepljuju žvake sa poda

Sent from my iPhone using Tapatalk