Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od zdushan »

Na ženinom Yarisu Sava AS mnogo bolje idu po ovom suvom snegu, nego na bljuzgi od pre neki dan. Malo su mi popravile utusak

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ali pazi šaru na toj gumi, bolja nego na mnogim zimskim gumama. Jedino nema te sitne zareze/lamelice kao modernije gume.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Saša napisao: 08 Jan 2026, 12:50 Neke TG su bile, ne sećam se iskreno najtačnije oznake. :D Ali se savršeno dobro sećam da zimske nikad nismo imali. Jedne gume i to je to, ako baš "krkne" dobar sneg - staviš lance i teraj...
Sve »Tigrove« radijalne gume sa numeričkim oznakama su bile celogodišnje izuzev »625« i »635« – a za njih zapravo ne znam. :)
Dare4x4 napisao: 08 Jan 2026, 13:14 Slika
Još uvek imam kao rezervnu tu gumu. Yugo je 2007. stigao sa njima iz fabrike. Vozio sam ih preko 40000km u svim uslovima najnormalnije. Ova što je ostala u rezervi još uvek nigde nema ni naprslinu.
Istovremeno sam ponekad vozio drugog Yuga koji je došao sa Trayal T-400 i drastično su te gume lošije držale.
I ova, »621«. Pogledaj je malo bolje, sigurno negde ima natpis “all season” i/ili “M+S” (što se donedavno računalo kao dovoljan uslov da guma bude celogodišnja).
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Da, da, ima oznaku M+S.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kod nas je i dalje M+S dovoljan. U BG gradski busevi takve i imaju (verujem, nisam proveravao).

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Da podelim iskustvo sa Hankook Knergy 4s2 all season gumama, napokon mogu da podelim neke utiske jer za 4.5 godine i skoro 20.000km nikako da ulovim ozbiljnije zimske uslove :D

Usustini u normalnoj voznji, kad je u pitanju suv i vlazan kolovoz prilicno dobar izbor gume, bez obzira na temperaturu. Od -10 do +40, prilicno konstantne performanse.

Naravno vidi se da je kompromisno resenje pa iole dinamicnija voznja na visim temperaturama brzo dovodi do pregrevanja gume i pocinju da gube grip i da se habaju ubrzano. Ali dok se vozi uopsteno kako se krece saobracaj, nije problem.

Po utabanom i snegu dubine oko 10cm prilicno solidne, nije da bih savetovao za brdsko planinske uslove, ali za tu u niziji i ko vozi pretezno u gradskim uslovima razumno resenje, ovih dana nikakav problem da se vozi u granicama zakonskih dozvoljenih limita maksimalne brzine.

Po ledu i smrznutom utabanom snegu bih rekao da je najociglednije kompromisno resenje, iako ne bih rekao da su kriticno lose (bolje od Wintere :D ), ali definitivno je najslabija tacka ovih guma. Ili me Kama za nordijske predele razmazila.

Sto se tice trajnosti guma, mislim da bi knap izdrzale 30.000km, a da su legalne u zimskim uslovima. Mozda se cini malo, mada meni ni jedne gume nisu izdrzale duze :lol: Istina da ne vozi i cale, ja verujem da mojom voznjom ne bi izdrzale ni 20.000. Verujem da bi cale izgurao mozda i 40.000km, pogotovo ako neko iskalkulise dobro da ih trosi jos i leto kad su ispod 4mm, nije bas najbolji izbor za ljude koji prelaze vece kilometraze, ali mislim za one koji prelaze 5-8.000km godisnje verovatno ce gume i ostariti kad se potrosi sara.

Kao nesto na sta jos treba obratiti paznju, to je da su bokovi gume malo mekani, pa treba obratiti paznju na ostecenja, a sa druge strane traze uvecan pritisak prilikom pumpanja za stabilno drzanje gume.

Rado bi ih kupio ponovo ali kad sam se raspitivao tesko ih je naci u toj dimenziji (165/65 R14) kod nas, u Madjarskoj su 9000din, a za te pare kod nas ima Michelin CC2 koje su ipak po testovima bolje i za koje bih se onda pre odlucio. Ali za 6000din koliko su bile kad sam ih ja uzimao pre 4.5 godine (Michelin je tada bio mislim 8200din), mislim da su i vise nego solidna guma, pogotovo jer tada je cale hteo da kupimo po set letnjih i zimskih guma u dimenzijama 145/80 R13 (fabricki predvidjeno za auto) i to je bilo tesko naci i za ispod 3500din po gumi za najjeftinije brendove. I siguran sam da po karateristikama i zbog dimenzije sigurno ne bi pruzile toliko dobar utisak u voznji, a bile bi realno skuplja opcija, a sa kilometrazom kojom mi prelazimo (4000-7500km godisnje) bi opet ostarile pre nego sto bi potrosili saru.

Tako da ako nisu dobar kompromis za vas, ali za vase roditelje sigurno jesu :D
Being second is to be the first of the ones who loose...
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Moji roditelji su vec na trecem kompletu AS. Snega generalno nema, svaki dan na AP nisu, dinamicno po brdima ne voze, njima su super jer ne treba da se zezaju zamenom svake sezone a opet imaju sigurne gume zs njihovu voznju. Trenutno so na conti ASC2 u 205 55 16.

Brat ima te iste gume na fwd avtu sa 265 konja i isto nikakvih problema. Doduse on jih koristi samo za zimu.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Malo sam se smorio sa ponašanjem Kleber all season sada na ovom snegu (i ledu) u prethodnom periodu na Renault Modusu. Neka jača kočenja, priično radi ABS, malo teže krene ako je klizavo itd. Doduše, i auto je lagan. Nemam sa čim da uporedim, XC90 to i ne oseća na Nexen zimskim, ali je i (maltene) duplo teži.

Video sam i neku situaciju blizu Kopa sa novijom A klasom onaj dan kad je zaledilo, gde je čovek skliznuo s puta kad je krenuo uz brdo, po šari mislim da je bio Tigar all season, i posle jedva krenuo... Pre sam na XC90 imao Michelin CrossClimate i stvarno sam bio zadovoljan.

Nisu baš neki primeri, znam... ali mi se nešto čini da na laganom autu kad ovako ode u minus, ipak bolje imati zimske. :) Striktno gradske vožnje prolaze, ali van grada kad je loše vreme... malo sam promenio mišljenje. :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Kada su ovakvi uslovi, uvek je bolje imati zimske gume.

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

@milosg Meni je manji auto Jazz do skora imao zimske gume. I opet nije mogao ni da priđe većem CR-V-u koji je uvek bio sa AS gumama. Razlika je uvek bila baš velika kad je ovakvo vreme. Ajde što pogon na svim točkovima mnogo znači, nego teži auto bude kao ledolomac, izgazi led i ide pravo tamo gde manji auto baca levo desno. Malo karikiram ali utisak u vožnji i jeste tu negde. Zato mislim da i ne može nešto da se zaključi o gumama poredeći Modus i XC90.

Po testovima, dobre AS gume ne zaostaju bitno za zimskim, a u prelaznim uslovima mogu da budu i bolje. Ali kad su nove! Jer ih tad testiraju. A mi te AS gume vozimo i leti, a nisam video da neko ozbiljne testira gume posle par godina eksploatacije. I još u našim uslovima sa letima od 35C+. Niko ne zna egzaktno koliko one izgube od "zimskih sposobnosti" posle takvih vručina, bar ja nisam video testove sa pravim merenjima. Samo se oslanjamo na osećaj.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Jasno, ne sporim to, nego eto, nemam sa čim da uporedim, a da bude adekvatno.. :)
Odgovori