Obrada diskova
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Obrada diskova
U CH se zbog toga pada na tehnickom.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Ne trese disk jer se stanjio, trese odnosno iskrivi se najvise jer je ili los kvalitet pa nema konstantne karateristike ili se naglo nejednako ohladio. Naravno stanjeni diskovi se i vise greju jer imaju manju masu pa imaju vecu sansu da dodju u situaciju da se iskrive. Previse stanjeni diskovi imaju tendeciju da puknu i zato se menjaju. Opet ako ste dosli do limita to ne znaci da ce sutra da pukne na prvom kocenju, samo da raste sansa kako nastavi da se trosi dok jednom ne pukne i neko ne pogine jer verovatno ce da pukne na iznenadnom jakom kocenju ili kad se ozbiljno pregreje u serpentinama i slicno.
Ja sam pre koji mesec skidao pun disk koji je 4mm potrosen i dok sam ga cukao da spadne sa glavcine odvojio se obod diska od sesira. Nisam ni jako udarao po njemu.
Ja sam pre koji mesec skidao pun disk koji je 4mm potrosen i dok sam ga cukao da spadne sa glavcine odvojio se obod diska od sesira. Nisam ni jako udarao po njemu.
Being second is to be the first of the ones who loose...
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Pa ako uzmemo tih milimetar po strani, to znači da praktično čim pod noktom možeš da osetiš onaj rub - taj je disk za zamenu (ili pred zamenu). A to ovde ipak niko ne radi. No ako se pooštre pregledi na tehničkim i ovde - moraćemo i mi.
- YUgisa
- Kontakt:
Niko i ne svi je velika razlika. Ja sam recimo menjao pre limita. Nekad sam menjao i kad nove plocice nisu nalegle na nove diskove, ali to je neka druga prica 
Poslednja izmena od YUgisa u 20 Jan 2026, 10:30, izmenjeno 1 put ukupno.
U CH se i za mnogo nebitnije stvari pada na teh. kako nece za diskove. Pod noktom se oseti i mnogo manje od 1mm tako da nokat ne moze biti reper potrosenosti dok se lepo ne premeri dzabe nagadjanje dal su za zamenu ili ne sem ako nema i nekih fizickih vidljivih ostecenja. Ja sam imao na jednom autu odlicne diskove sto se debljine tice ali su morali da se obrade jer su bili izrisovani nesto je upalo izmedju plocice i diska, posle obrade dosli su na minimalnu debljinu ali obzirom da su bili puni doskovi i na zadnjoj osovini teralo je to jos dugo.
Ja sam imao nove diskove koji su bili od kinezijuma i tresli su posle par hiljada km i tu nije pomogla obrada, samo bacio pare.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Trese kada se stanji toliko da pocnu da se osecaju ventilacioni kanali na povrsini.YUgisa napisao: 20 Jan 2026, 10:05 Ne trese disk jer se stanjio, trese odnosno iskrivi se najvise jer je ili los kvalitet pa nema konstantne karateristike ili se naglo nejednako ohladio. Naravno stanjeni diskovi se i vise greju jer imaju manju masu pa imaju vecu sansu da dodju u situaciju da se iskrive. Previse stanjeni diskovi imaju tendeciju da puknu i zato se menjaju. Opet ako ste dosli do limita to ne znaci da ce sutra da pukne na prvom kocenju, samo da raste sansa kako nastavi da se trosi dok jednom ne pukne i neko ne pogine jer verovatno ce da pukne na iznenadnom jakom kocenju ili kad se ozbiljno pregreje u serpentinama i slicno.

- YUgisa
- Kontakt:
Onda treba malo popuniti aparatom za varenje i prebaciti pozadi 
Kolega, varenje se izučava na Medicinskom fakultetu.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Al si mu ga sukno. 

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Bas simpa diskusija.. da i ja dodam misljenje..
Par diskova bi trebalo da traje koliko i dva para pločica, priblizno.
Kada sam menjao plocice, diskovi su od starih plocica bili neravnomerno potroseni, i ljudi su ih poravnali na licu mesta sa masinom (japan shop). Posle izvozao i taj drugi par pa promenio komplet sve.
Rekao bih da je to najracionalniji pristup, posebno sto se sve resi odmah na istom mestu... i kosta solidno manje..
Ukoliko se diskovi skidaju pa nose strugaru na obradu pa vracaju itd, onda je mozda bolje odmah uzeti nove, ako kalkulisemo vreme, trosak i zaebanciju...
Par diskova bi trebalo da traje koliko i dva para pločica, priblizno.
Kada sam menjao plocice, diskovi su od starih plocica bili neravnomerno potroseni, i ljudi su ih poravnali na licu mesta sa masinom (japan shop). Posle izvozao i taj drugi par pa promenio komplet sve.
Rekao bih da je to najracionalniji pristup, posebno sto se sve resi odmah na istom mestu... i kosta solidno manje..
Ukoliko se diskovi skidaju pa nose strugaru na obradu pa vracaju itd, onda je mozda bolje odmah uzeti nove, ako kalkulisemo vreme, trosak i zaebanciju...
Meni tamo reklo da su glavčine loše. Bacio te diskove i pločice, stavio OE i gle, opravile se glavčine.